Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Útoky Ukrajinců naznačují velkou operaci, Rusko popírá prolomení linií

Sledujeme online   8:52aktualizováno  12:53
Jednotky ukrajinské armády postoupily u Bachmutu o dva kilometry a ruský postup ve městě a jeho okolí se zastavil, uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly odrazily 26 útoků podél celého 95kilometrového úseku fronty u Soledaru. Americký Institut pro studium války uvedl, že se ukrajinským vojákům zřejmě podařilo na některých místech v Bachmutu prolomit ruské linie. Rusko však toto tvrzení popřelo.
Oheň a kouř po dělostřeleckém ostřelování u Bachmutu, kde probíhají prudké boje...

Oheň a kouř po dělostřeleckém ostřelování u Bachmutu, kde probíhají prudké boje mezi ukrajinskými a ruskými silami. (29. dubna 2023) | foto: ČTK

Ukrajinský generální štáb ve své ranní svodce informoval, že nejtvrdší boje se stejně jako v minulých dnech soustředí v oblasti Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky.

Rusové za uplynulý den podnikli šest raketových útoků na Slavjansk, Záporoží a Kosťantynivku, skoro šedesátkrát zaútočili ze vzduchu a téměř stokrát z raketometů, uvedl ráno Kyjev. Podle vedení armády při útocích utrpěli zranění civilisté, byly poničeny obytné domy i další civilní infrastruktura. Informace zveřejněné ukrajinskou armádou nelze nezávisle ověřit.

Rusko už neposílá peníze do okupované Záporožské oblasti. Nevěří, že ji udrží

„Za noc nás čtyřikrát ostřelovali. Ruská armáda se zamířila na Nikopolský okres, útočila na Nikopol, Červonohryhorivku a na Marhanec,“ uvedl šéf vojenské správy v Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak na Telegramu. Dodal, že zasažená místa prohlížejí záchranáři.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov prohlásil, že ukrajinské jednotky podnikly na soledarském frontovém úseku 26 útoků za účasti tisícovky vojáků, 40 tanků a další vojenské techniky. „Všechny útoky ukrajinských ozbrojených sil byly odraženy. K žádnému průlomu v obraně ruských jednotek nedošlo,“ zopakoval Konašenkov tvrzení, které jeho ministerstvo vydalo také ve čtvrtek. Soledar leží asi deset kilometrů severně od Bachmutu.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své pravidelné zprávě o situaci na Ukrajině píše, že ukrajinským vojákům se zřejmě podařilo na některých místech v Bachmutu prolomit ruské linie. Ruské ministerstvo obrany však ve čtvrtek večer takové zprávy popíralo a uvádělo, že situaci kolem tohoto města, o které obě znepřátelené strany už měsíce vedou vysilující boje, má pod kontrolou.

Podle ISW skutečnost, že Rusko nasadilo na křídlech kolem Bachmutu jednotky „nízké kvality“, může svědčit o tom, že Moskva vzdala cíl obklíčit v těchto místech významné počty ukrajinských vojáků.

Americká televize CNN na svých internetových stránkách s odvoláním na nejmenovaného představitele americké armády a západního činitele píše, že Ukrajinci zahájili přípravné operace před očekávanou protiofenzivou. Spočívají v útocích na sklady zbraní nepřítele, centra velení nebo na dělostřelecké systémy. Jde o běžný postup prováděný před velkými operacemi, uvádí CNN.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek řekl, že armáda jeho země pro protiofenzivu potřebuje „ještě trochu času“. Kyjev podle něj čeká na další dodávky vojenské pomoci, které mu slíbili západní spojenci.

Přijeďte se podívat, píše Prigožin Šojguovi

Jednotky ukrajinské armády postoupily u Bachmutu o dva kilometry a ruský postup ve městě a jeho okolí se zastavil, uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Postup ukrajinských sil na některých úsecích fronty v oblasti Bachmutu již ve středu ohlásil velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj.

„Naši obránci postoupili o dva kilometry na bachmutském úseku fronty. Tento týden jsme neztratili u Bachmutu jedinou pozici,“ napsala na Telegramu Maljarová.

Ukrajinské síly se podle ní stále soustředí na obranu, která však zahrnuje protiútoky a „aktivní operace“. „Přestože je nepřítel silný, naši obránci mu nedovolují postupovat a někdy zatlačují nepřítele zpět,“ uvedla s tím, že tuto podobu mají boje na východě Ukrajiny již několik měsíců měsíců. „To je vše. Nic jiného se neděje,“ dodala.

Šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin zveřejnil dopis adresovaný ruskému ministrovi obrany Sergeji Šojguovi, v němž tvrdí, že jeho bojovníci kontrolují 95 procent Bachmutu a pokračují v útocích s cílem město kompletně dobýt.

Blbec Putin? Prigožin se utrhl ze řetězu, Kremlu s ním dochází trpělivost

Zároveň připustil, že Ukrajinci podnikli „řadu úspěšných útoků“ na křídlech bachmutské fronty, která brání jednotky pravidelné ruské armády.

„Žádám vás, abyste se dostavil na území Bachmutu, které je pod kontrolou ozbrojených sil Ruské federace, a sám zhodnotil situaci,“ vzkázal Šojguovi Prigožin, který ruské ministerstvo obrany dlouhodobě kritizuje za nedostatečné dodávky munice.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Opozice vyčetla Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  15:14

Přímý přenos Poslanci opozičního ANO se přeli s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Prezident Pavel se setkal s jordánským králem, shodli se na pomoci v Pásmu Gazy

29. května 2024  15:10

Konflikt v Pásmu Gazy musí být v co nejkratší době ukončen, shodli se na středečním jednání v...

V mostecké nemocnici hořela trafostanice, plánované operace museli odložit

29. května 2024  8:52,  aktualizováno  15:06

V nemocnici v Mostě hořela v noci na středu trafostanice. Jeden člověk se zranil. Požár způsobil...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...