Čečenské jednotky na Ukrajině. (13. dubna 2022)

Čečenské jednotky na Ukrajině. (13. dubna 2022) | foto: Profimedia.cz

Ruské jednotky na sebe začaly střílet kvůli kořisti, tvrdí Ukrajinci

  • 188
Ozbrojenci z Čečenska se dostali do přestřelky s vojáky z jedné z republik Ruské federace, tvrdí ukrajinská tajná služba. Konflikt údajně vypukl kvůli sporu o kořist ukradenou Ukrajincům a pocitu ukřivděnosti.

Podle Hlavního zpravodajského ředitelství ukrajinského ministerstva obrany konflikt vypukl poté, co vojáci z Burjatska odmítli pokračovat v bojích. Příslušníci ruského východního vojenského okruhu si údajně stěžovali na nerovnost ohledně zapojení do bojových operací v porovnání s čečenskými vojáky.

Zatímco burjatští vojáci musí bojovat na frontě, Čečenci zůstávají v týlu jako „zátarasové oddíly“, uvádí ukrajinská zpravodajská služba. Zde mají mít úlohu dohlížitelů, kteří střílí ruské vojáky, pokud prchají.

Spouštěčem pro přestřelku byl spor o rozdělení majetku uloupeného od Ukrajinců. Čečenci si nárokovali veškerou kořist, na což reagovaly burjatské jednotky palbou.

Přestřelky se z každé skupiny zúčastnilo padesát vojáků. Přesný počet zraněných a mrtvých není znám. Informaci o incidentu nicméně nelze nezávisle ověřit.

„Burjati vyhráli,“ komentoval událost poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. „Vždy jsem v ně věřil, protože to jsou vážní chlapi. A kadyrovci jsou TikTok vojáci,“ dodal.

Pro Čečence se vžilo hanlivé označení „bojovníci z Tik Toku“ kvůli videím na této populární platformě, kde zveřejňují své údajné válečné úspěchy, ačkoliv realita se nakonec ukazuje být často odlišná. Například jejich vůdce Ramzan Kadyrov tvrdil, že je v blízkosti Kyjeva, což popřely ukrajinské tajné služby, skepsi vyjádřil i mluvčí Kremlu Dmytrij Peskov.

Rusko pro etnické menšiny nepláče, ve válce obětuje mládí z Dálného východu

Rusko je známo tím, že na frontu posílá převážně příslušníky etnických menšin z chudších republik jako je právě Burjatsko. Podle analýzy serveru Mediazona Burjatsko spolu s Dagestánem mají největší ztráty vojáků vyslaných na Ukrajinu. Naopak z Petrohradu a Moskvy nejsou hlášeni prakticky žádní mrtví.

„Průměrnému Rusovi bude bohužel méně záležet na smrti Burjata nebo Dagestánce než na smrti modrookých vojáků z Moskvy a Petrohradu,“ vysvětluje armádní expert Pavel Luzin důvody, proč Rusko sahá ve válce po chudých regionech.

Mnozí ruští a čečenští vojáci podle svědectví Ukrajinců si svou bídnou finanční situaci snaží zlepšit rabováním domů v okupovaných oblastech. Některé z ukradených věcí pak prodávají v Bělorusku, jiné posílají domů.

Ruští vojáci prodávají věci ukradené na Ukrajině, pijí a smrdí, líčí svědkové

Stanice CNN zmiňuje případ krádeže farmářského vybavení o hodnotě pěti milionů dolarů z Melitopolu. Nejmenovaný zdroj z oblasti prozradil reportérům, že farmáři čelili dvěma rivalským skupinám ruských jednotek. Jedna přicházela rabovat ráno, druhá večer.

Jelikož traktory a secí stroje byly vybaveny sofistikovaným GPS zařízením, farmáři mohli sledovat, kam ukradené stroje směřují. Díky technologii je též mohli vzdáleně zablokovat. Nepohyblivé stroje se nyní nachází u farmy v blízkosti hlavního města Čečenské autonomní republiky.


Video