Zima jak v Rusku. Na Sibiři naměřili minus 56 stupňů, Moskvu zasypal sníh

  • 18
Teploty na některých místech ruské Sibiře klesly pod minus 50 stupňů Celsia, někde zaznamenali až 56 stupňů pod bodem mrazu. V Moskvě se potýkají s následky vydatného sněžení, které způsobilo problémy v provozu letišť a opozdilo desítky letů. Informovaly o tom v pondělí agentura Reuters a server The Moscow Times.

Jedny z nejmrazivějších teplot naměřili meteorologové v Sašské republice, kde se nachází i jedno z nejchladnějších měst světa – Jakutsk, kde se v pondělí teplota pohybovala mezi minus 44 až minus 47 stupni Celsia. V obci Ojmjakon meteorologové večer zaznamenali minus 56 stupňů Celsia a podle předpovědi teploty v noci ještě klesnou.

Většina území Sašské republiky se nachází v oblasti věčně zmrzlé půdy. Agentura Reuters píše, že teploty nižší než minus 50 stupňů Celsia jsou ale v posledních letech kvůli změnám klimatu méně časté než dříve a permafrost taje.

Cyklon zpomalil vojenské operace, Ukrajinci ho využili k opevnění za Dněprem

Moskvu mezitím už o víkendu zasáhlo husté sněžení, které vytvořilo v metropoli rozsáhlé závěje, z nichž některé dosahovaly výšky 40 centimetrů, poznamenal server The Moscow Times. Na moskevských letištích byly podle něj v neděli zrušeny nebo opožděny desítky letů. Očekává se, že teploty v Moskvě tento týden klesnou k 18 stupňům pod bodem mrazu.

Mimo Moskvu přinesla silná zimní bouře také sněžení různé intenzity do regionů po celém středním Rusku, podotkl The Moscow Times.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video