Čínský ministr zahraničí Wang I (vlevo) se svým ruským protějškem Sergejem...

Čínský ministr zahraničí Wang I (vlevo) se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem (26. července 2019) | foto: Reuters

Byznys jede dál, notují si Čína a Rusko. Odsuzují sankce kvůli Ukrajině

  • 236
Touha obou stran rozvíjet vzájemné vztahy zesílila, prohlásil ve středu šéf čínské diplomacie Wang I poté, co se sešel s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Peking se s Moskvou shodl, že spolu „v nynější složité mezinárodní situaci“ musejí dál obchodovat. Čína stále neodsoudila ruskou invazi na Ukrajinu, naopak po boku Ruska odmítá protiruské sankce Západu.

Wang se s Lavrovem sešel ve východočínské provincii An-chuej, která hostí regionální schůzku o Afghánistánu. Čína, která je považována za jednoho z nejbližších spojenců Moskvy, k ruské agresi vůči sousední zemi dosud nezaujala jasné stanovisko. 

Ruský vpád na Ukrajinu však odmítla odsoudit a trvá na tom, že bude s Ruskem udržovat normální hospodářskou a obchodní výměnu. Podle ruského ministerstva zahraničí Lavrov a Wang ve středu podrobně mluvili o situaci na Ukrajině.

„Šéf ruské diplomacie informoval svého čínského kolegu o pokroku ve vojenské operaci... a o jednání s režimem v Kyjevě,“ uvedl resort. „Obě strany zdůraznily, že nelegální jednostranné sankce, které Spojené státy a jejich přisluhovači uvalili na Rusko, jsou kontraproduktivní,“ dodal.

Wang vyjádřil naději, že Rusko a Ukrajina „překonají své rozpory a budou pokračovat v mírových rozhovorech“. Peking si prý přeje brzké zmírnění napětí na Ukrajině a „podporuje snahy Ruska a dalších stran zabránit rozsáhlé humanitární krizi v této zemi“.

„Čínsko-ruské vztahy prošly od začátku roku novými zkouškami v souvislosti se změnami na mezinárodní scéně, obstály v nich a udržely si správný směr,“ řekl dále na schůzce s Lavrovem. 

„Touha obou stran rozvíjet vzájemné vztahy dále zesílila,“ dodal s tím, že je připraven se svým ruským kolegou posunout spolupráci obou zemí na novou, vyšší úroveň.

Přátelství Si Ťin-pchinga s Putinem má své meze, naznačil čínský velvyslanec

„Rusko má zájem stabilně a důsledně rozvíjet vztahy s Čínou,“ řekl Lavrov, který již před dvěma dny prohlásil, že vztahy Ruska s Čínou jsou nejsilnější v historii. Spolupráce Číny a Ruska by měla zahrnovat koordinaci zahraniční politiky obou zemí a jednotný postoj ke světovým otázkám, napsala agentura Interfax.

Západní lídři už naléhali na čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, aby se jeho země vůči Rusku vymezila. Americký prezident Joe Biden varoval Peking, že pokud pomůže Kremlu, bude čelit důsledkům svého rozhodnutí. 

Šéf Bílého domu také připomněl počet amerických a zahraničních společností, které od začátku invaze opustily Rusko. Britský premiér Boris Johnson upozornil čínského vůdce, že je třeba zvýšit tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby stáhl své vojáky.

,

Video