Nová éra luxusu na moři. Největší výletní loď světa poprvé vyplouvá

  • 147
V sobotu poprvé vyplouvá největší výletní loď světa známá jako Icon of the Seas (Ikona moří). První komerční plavba se uskuteční z amerického Miami. Loď pojme až 10 tisíc lidí, ti si budou moci plavbu zpříjemnit například návštěvou akvaparku, horolezecké stěny, minigolfu či divadla.

Stavba, kterou si objednala společnost Royal Caribbean, probíhala ve finském přístavu Turku. Náklady na její výstavbu dosáhly zhruba 1,1 miliardy eur. Zkušební plavba se konala už v červnu loňského roku.

První komerční plavba se uskuteční z Miami na Floridě. Bude podnikat sedmidenní cesty do východního a západního Karibiku. Ceny palubních lístků pro jednu osobu začínají na 1 700 dolarech (38 400 korun).

„Rezervace na naše cesty vzrostly o 55 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku,“ řekl v rozhovoru pro Cruise Trade News viceprezident společnosti Royal Caribbean Ben Bouldin. Dodal, že vzrušení z plavby v Karibiku ještě nikdy nebylo větší.

Výletní loď Icon of the Seas pojme více než 5 600 cestujících a 2 350 členů posádky. (10. ledna 2024)

Její délku 365 metrů agentura AFP přirovnává ke třem a půl fotbalovým hřištím, což z lodi činí největší výletní plavidlo světa. Na šířku měří 64 metrů.

Celkem disponuje 18 palubami, z toho 16 je jich určených pro cestující. Počet kajut dosahuje 2 805. Zajímavé je také číslo výtahů na palubě. Nahoru a dolů se cestující budou moct svézt 24 zdvižemi.

Maximální kapacita lodi bude téměř 7 600 cestujících. Společně s posádkou by pak měla pojmout až 10 tisíc lidí. Společnost Royal Caribbean zájemce láká na moderní vzhled a vybavení.

OBRAZEM: Ikona moří. Největší výletní loď nabídne tobogány i „nekonečný“ bazén

Mezi nejzajímavější části lodi nepochybně patří aquapark. Cestující se na vysokých tobogánech nebo skluzavkách s volným pádem svezou bezplatně. K vyzkoušení se jim dostane i surfing nebo „nekonečný“ bazén. Ke slunění poslouží lehátka u vířivek.

Také možnosti stravování na palubě budou rozmanité. Vedle samoobslužných bufetových restaurací a rychlých občerstvení bude možné najíst se i v poněkud elegantnějších zařízeních.

Miami přivítalo Ikonu moří. Největší výletní loď světa je připravena vyplout

Ubytovat se lidé můžou v celkem 28 typech kajut, a to i v takových, které se na výletních lodích Royal Caribbean dosud nenabízely. Sedmdesát procent kajut má navíc vlastní balkón. Mezi vybavení pokoje vždy patří vlastní toaleta s koupelnou, televize, klimatizace i trezor.

Dalšími lákadly největší výletní lodi světa jsou například ledová plocha, divadlo nebo horolezecká stěna, která poskytne jeden z nejlepších výhledů na moře. O zábavu se postará také minigolfové hřiště Lost Dunes nebo hřiště na fotbal či basketbal. Nejmenší zaujme hřiště s kolotočem a atrakcemi nebo mělké bazénky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video