Ruská propaganda má nového hrdinu, Roberta Fica. Sdílí jeho kritiku EU

  • 327
„Evropská unie je tedy dobře praštěná,“ začal nedávno svůj proslov k příznivcům slovenský expremiér Robert Fico. Nyní si jeho videa všimla i ruská propaganda. Na svém telegramovém účtu ho sdílel moderátor ruské státní televize Vladimir Solovjov, díky němuž už Ficovo láteření na protiruské sankce a EU vidělo přes čtvrt milionu lidí.

Fico od chvíle, kdy prohrál parlamentní volby a po dlouhých letech vládnutí odešel do opozice, volí čím dál radikálnější rétoriku. Kritizuje Evropskou unii, očkování proti covidu a hygienická opatření úřadů, sankce proti Rusku, obrannou dohodu Slovenska a Spojených států i pomáhání Ukrajině.

V prvním sledu cílí na voliče frustrované nekončící krizí, voliče chycené do pasti dezinformací a ruské propagandy. A ta si jej nyní všimla. Moderátor prokremelské státní televize Solovjov Ficovo video ze 7. prosince v pondělí sdílel na Telegramu a připsal: „Robert Fico, bývalý premiér Slovenska a člen tamní Národní rady o důsledcích odchodu od ruské ropy.“

Expremiér totiž ve videu mluví o „nesmyslné protiruské sankci“, kvůli které je „zastaven dovoz ruské ropy a ruských ropných produktů do zemí EU“. „Ano, Slovensko má malou výjimku, a to díky úsilí Maďarska. Přes ropovod Družba může i nadále proudit ropa na Slovensko, ale výrobky z této ropy bude moct Slovnaft vyvážet do zahraničí jen do 5. prosince 2023,“ říká Fico.

Zmiňuje přitom výjimku, kterou pro spuštění embarga ruské ropy dostalo kromě Slovenska a Maďarska také Česko, nikoliv však zásluhou Maďarů, ale Evropské komise. Slovákům pak Fico také popisuje, kolik ropy dosud členské státy EU odebíraly.

Embargo na ruskou ropu se Česka zatím netýká. Správa má zásoby na sto dní

A pokračuje otázkou, na kterou si rovnou odpoví: „Co tedy bude znamenat zákaz dovozu ruské ropy a ropných produktů? Jako obvykle, prudké zvýšení cen ropných produktů, především motorové nafty,“ straší diváky a dodává, že náhradní kapacity nejsou dostatečné.

Varuje, že obyčejní Slováci budou „platit za hloupost evropských politiků“. „Evropská unie se vydala na sebevražednou misi,“ říká například a dodává, že ji k tomu donutili Američané – úhlavní nepřátelé ruské propagandy. Solovjov video opatřil ruským dabingem a sklízí úspěchy.

Dosud Ficův proslov na Telegramu vidělo přes 262 tisíc lidí. Slovákům, ale i Rusům v něm slibuje, že pokud se dostane zpět do vlády, bude podobné protiruské sankce, „které škodí jen a jen nám“, vetovat. Stejně jako finanční pomoc „nejzkorumpovanější zemi na světě, Ukrajině“, dodává. Kyjev ostatně už v létě zařadil Fica na seznam lidí šířících ruskou propagandu.

V závěru expremiér nezapomene zmínit ani další tradiční lži o „prodávání suverenity Slovenska americkými sluhy Hegerem a Čaputovou“ a „rozšiřování chudoby“. O tom, že brutální válku na Ukrajině a s ní související celosvětovou energetickou a potravinovou krizi vyvolal ruský diktátor Vladimir Putin, z jeho úst nepadne ani slovo.


Video