Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko si předchází Slováky: chválí Fica, Lavrov se setkal s ministrem Blanárem

  16:24aktualizováno  3. března 8:39
Slovenský premiér Robert Fico dělá ve světě radost. Jen ne Visegrádské čtyřce ani svým západním spojencům, ale Rusku. Tamní propaganda po čase znovu pochválila jeho výroky. Tentokrát ty o Ukrajině a válce, kterou před dvěma lety Kreml vyvolal. Ficův ministr zahraničí Juraj Blanár se navíc v turecké Antalyi sešel s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem.
Tisková konference summitu zástupců zemí Visegrádské skupiny V4. Na snímku...

Tisková konference summitu zástupců zemí Visegrádské skupiny V4. Na snímku premiér Robert Fico (27. února 2024) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Pro ruskou propagandu je Fico po maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi další rozumný politik Evropské unie, který pochopil, že Rusko na Ukrajině vítězí, shrnuje dění z posledních dní slovenský Denník N. Ten píše, že Fica v ruských médiích pochválili kolaboranti z okupovaného ukrajinského poloostrova Krym, ale i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Mluvčí prohlásil, že si někteří účastníci pondělního summitu v Paříži „zachovali střízlivý odhad“ následků případného vyslání vojáků NATO na Ukrajinu. Právě s touto myšlenkou přišel jako první slovenský premiér a řekl, že tomu stůj co stůj zabrání. I kdyby prý měl přijít o svou funkci, nedovolí, aby šli slovenští vojáci bojovat do sousední země. V tu chvíli nikdo nic takového nežádal.

Z přítomnosti aliančních vojáků na Ukrajině se však stalo téma i na pařížském jednání, které Fico označil za „bojovou poradu“. Například francouzský prezident Emmanuel Macron připustil možnost poslat do země vojenské jednotky. „Byly doby, kdy jsme si mysleli, že jim pošleme jen helmy a spacáky,“ poznamenal s tím, že „vyloučit nelze nic“.

Postavil se na Putinovu stranu, kritizují Fica na Ukrajině po výročním projevu

Jeho ministr zahraničí Stéphane Séjourné pak upřesnil, že by Francie své vojáky na Ukrajinu neposlala bojovat, ale plnit úkoly, jako je odminování, zajištění ukrajinské kyberbezpečnosti nebo výpomoc s výrobou zbraní na místě. V Rusku už si však Ficova slova začala žít vlastním životem a později na ně reagoval i diktátor Vladimir Putin, který pohrozil, že by přítomnost vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajině mohla vést k jadernému konfliktu.

„Slovenský premiér řekl, že případné vyslání vojsk NATO a Evropské unie na Ukrajinu povede k eskalaci konfliktu,“ napsal ruský deník Izvestija. Tyto výroky však nebyly jediné, kterých si v Rusku v posledních dnech všimli. Líbil se jim i Ficův projev k druhému výročí počátku války nebo rozhovor, který poskytl dezinformačnímu portálu Hlavné správy.

Mýtus o nerozšiřování NATO? Slib spojenci Moskvě formálně nikdy nedali

Ruský týdeník Argumenty i Fakty z interview vytáhl některé pasáže. Například tu o důvodech války, v níž Fico opakuje údajný příslib Rusku, že se NATO nebude přibližovat k ruským hranicím. „Slovenský politik poznamenal, že Západ oklamal Rusko tím, že nedojde k rozšiřování NATO na východ,“ zmiňují Rusové.

Ti čtenáře upozorňují i na Ficův názor, že Rusko teď bojuje o své „bezpečnostní záruky“ nebo že se ruské vojáky nepodaří vytlačit z okupovaných území a že by se svět měl přizpůsobit této „nové realitě“. Od krymských kolaborantů pak zaznívá chvála za to, že premiér „pochopil, že Ukrajina a její spojenci skončí v táboře poražených“.

27. února 2024

„Fico zaujal správný postoj ke Krymu a Donbasu. Ti, kteří tvrdí opak, jen prokazují svou méněcennost,“ míní senátor za anektovaný Krym Sergej Cekov. Západ nicméně napadenou Ukrajinu podporuje i nadále, a to včetně Slovenska. To pod Ficovým vedením souhlasilo s dalším balíkem protiruských sankcí nebo s finanční pomocí pro Kyjev ve výši 50 miliard eur.

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák se navíc sešel s americkým protějškem Lloydem Austinem a diskutoval s ním „o důležitosti boje proti ruské agresi na Ukrajině“. Kaliňák předtím v prostorách americké firmy Lockheed v Jižní Karolíně převzal první dvě americké stíhačky F-16, které ve slovenské armádě nahradí ruské letouny MiG-29. Ty Slováci po vypuknutí války poslali na Ukrajinu a Denník N uvádí, že nákup modernějších strojů dohodli politici Ficova Směru-SD a jeho koaliční partneři ze Slovenské národní strany.

Ruská propaganda má nového hrdinu, Roberta Fica. Sdílí jeho kritiku EU

Zatímco však ministr obrany vyrazil do USA, jeho kolega z vlády se vydal opačným směrem. Konkrétně ministr zahraničí Juraj Blanár zamířil na diplomatické fórum v turecké Antalyi, kde se setkal s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Ministři si prý „vyměnili názory na nejpalčivější otázky mezinárodní agendy včetně situace na Ukrajině“.

„Bez diplomacie se nedá najít diplomatické řešení a žádné války neskončí,“ uvedl Blanár. Schůzka s Lavrovem se podle něj konala na žádost ruské strany a on na ní svému ruskému protějšku řekl, že pozice Slovenska se zakládá na respektu k principům mezinárodního práva, jako je územní celistvost a suverenita.

Lavrov v projevu v Antalyi řekl, že Rusko dává přednost spolupráci se zeměmi, jako je Slovensko nebo Maďarsko. Za prioritu si podle něj stanovují národní zájmy, i když jejich členství v EU nebo NATO „představuje určité výzvy“. „V tomto ohledu si o to více vážíme schopnosti premiéra Fica a jeho vlády mít vlastní názor na situaci ve světě,“ řekl šéf ruské diplomacie. „Ruská strana potvrdila svou připravenost obnovit vztahy se Slovenskem na meziparlamentní úrovni,“ uvedl také jeho resort.

Setkání kritizoval Blanárův předchůdce v úřadu Miroslav Wlachovský, podle kterého to Bratislavu posunulo nešťastným směrem v očích spojenců ze Severoatlantické aliance. Také podle největšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko je Blanárova schůzka zvratem v dlouhodobém zahraničněpolitickém směřování Slovenska a krokem proti politice Evropské unie.

Premiér Fico však krátce poté uvedl, že jednání Kaliňáka s Američany a Blanára s Rusy jsou příkladem vyvážené a suverénní zahraniční politiky Slovenska vůči všem světovým stranám.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus vystoupí ke dvacátému výročí do EU a vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...