Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vysláním vojáků na Ukrajinu riskujete jaderný konflikt, pohrozil Putin Západu

  10:06aktualizováno  13:10
Ruský diktátor Vladimir Putin ve čtvrtek před členy parlamentu přednesl své tradiční poselství o stavu země. Přišel s ním dva týdny před prezidentskými volbami a dva roky poté, co vyvolal válku na Ukrajině. Mimo jiné pohrozil Západu, že vysláním svých vojsk do napadené země riskuje jaderný konflikt. Většina Rusů prý se „speciální vojenskou operací“ souhlasí.

Tradičně dlouhé poselství letos zabralo zhruba dvě hodiny a dvacet minut. Putin si projev rozdělil na tři části, přičemž v té první hovořil o Rusku a světu, ve druhé o domácích problémech své země a ve třetí o byznysu. V úvodu řekl, že „společně všechno překonáme“, a apeloval na jednotu národa. Ruští zákonodárci a další diváci pravidelně tleskali.

„Dnes, kdy naše vlast hájí svou suverenitu a bezpečnost a chrání životy našich krajanů v Donbasu a Novorusku (regiony Ukrajiny, které Rusko protiprávně anektovalo, pozn. red.), patří rozhodující role v tomto spravedlivém boji našim občanům, naší jednotě, oddanosti rodné zemi a odpovědnost za její osud,“ vyprávěl. „My válku na Donbase nezačali. Jak jsem už mnohokrát řekl, uděláme vše pro to, abychom ji ukončili a vymýtili nacismus,“ zopakoval Putin lži, na kterých založil své údajné právo napadnout Ukrajinu.

„Absolutní většina Rusů podporuje speciální vojenskou operaci,“ prohlásil diktátor o válce na Ukrajině s tím, že ruská armáda získala „kolosální bojové zkušenosti“. „Naše vojsko má na Ukrajině iniciativu, osvobodilo nová území,“ řekl vůdce Ruska. „Uděláme všechno pro to, aby konflikt skončil a my vyřešili úkoly speciální vojenské operace,“ řekl.

Pohled z publika na ruského prezidenta Vladimira Putina při projevu (29. února 2024)

Rusko prý nikomu nedovolí, aby se vměšovalo do jeho vnitřních záležitostí. „Západ se nás snaží rozložit zevnitř,“ pronesl diktátor, ale podotkl, že je Moskva připravená na dialog o strategické stabilitě se Spojenými státy. Ty se prý snaží vyvolat strategickou porážku Ruska. Jeho země je připravená jednat o „euroasijské bezpečnosti“, podotkl.

Vyjádřil se pak k otázce, kterou před pár dny nadhodil slovenský premiér Robert Fico, a sice k vyslání vojáků zemí NATO na Ukrajinu. „Následky pro vetřelce budou ještě tragičtější (než v minulosti). Máme zbraň, která umí zasáhnout cíle na jejich území,“ pohrozil. „Toto všechno opravdu zavání konfliktem za použití jaderných zbraní a zničením civilizace. Copak to nechápou?“

Rusové jsou prý obětí rusofobie, což je podle něj nesmyslné. „Bez svrchovaného, silného Ruska tu nemůže být stabilní světový řád,“ prohlásil.

Macron nevyloučil vyslání vojáků na Ukrajinu. Debata na summitu byla „vášnivá“

„Musíme posílit svůj západní vojenský okruh, když Finsko i Švédsko vstoupily do NATO,“ poznamenal Putin. „Strategické jaderné síly jsou ve stavu plné připravenosti pro garantované použití,“ pokračoval a obvinil Západ, že se stejně jako v sovětské éře snaží zatáhnout Rusy do závodů zbrojení.

Zmínil se i o „nepodložených obviněních vůči Rusku, že se pokouší umístit zbraně do vesmíru“. „To jsou pokusy přimět Rusko k jednáním podle podmínek, které jsou výhodné jen pro USA,“ dodal. Ke vztahům se světem také řekl, že je podle něj důležité posílit vztahy s arabskými zeměmi nebo Latinskou Amerikou.

Jak píše korespondent britské stanice BBC, někteří západní novináři dostali na Putinovo poselství pozvánku. „Ale nemáme přístup do samotné haly. Jsme v tiskovém centru, které bylo zřízeno v té samé budově. Projev budeme sledovat na velkoplošné obrazovce,“ popsal před začátkem.

„Přestaňte pít, běžte lyžovat“

Po tématech spojených se zahraniční politikou se Putin dostal k domácím záležitostem. Zdůraznil rodinné hodnoty a nabádal, aby měly rodiny více dětí. Je prý potřeba „znásobit náš multietnický národ“. „Volíme život, Rusko zůstává pilířem tradičních hodnot,“ pokračoval s tím, že v příštích šesti letech si země musí zajistit stabilní růst v křivkách porodnosti.

To prý zlepší kvalitu života ruských rodin. „Buďte trpěliví, teprve začínám,“ řekl publiku dva týdny před prezidentskými volbami, ve kterých nemá relevantního soupeře. Ruská vláda se podle Putina zaměřuje na mladé rodiny a investuje velké sumy do programů, které sníží daňovou zátěž pro rodiny a pobídnou ženy, aby měly více dětí.

Pronikli jsme do Robotyne, tvrdí Rusové. Syrskyj mluví o chybách u Avdijivky

Budou prý existovat výrazné daňové pobídky, pokud se rodině narodí třetí dítě, a částka vyplácená matkám, které porodily druhé dítě, se zvýší. Putin citoval i staré sovětské heslo: „Přestaňte pít, běžte lyžovat.“

Zdraví národa se prý musí zlepšit tak, aby se průměrná délka dožití zvýšila ze současných 73 let na 78 let, a to do roku 2030. To prý bude součástí národního projektu „Dlouhý a šťastný život“. Většinu svého času mají Rusové věnovat rodině, nabádal jejich vůdce.

V posední části poselství pak Putin mluvil o ekonomických záležitostech. Apeloval na podnikatele, aby v Rusku investovali. Ovšem naznačil také, že bohaté lidi i společnosti mohou čekat vyšší daně. „Navrhuji zamyslet se nad přístupy k modernizaci našeho daňového systému, nad spravedlivějším rozdělením daňové zátěže směrem k těm, kteří mají vyšší osobní a firemní příjmy,“ řekl Putin v projevu k zákonodárcům a dalším členům ruské elity.

„Naopak je třeba snížit daňové zatížení rodin prostřednictvím odpočtů, stimulovat podniky, které investují prostředky do rozvoje, do realizace infrastrukturních a sociálních projektů,“ dodal.

Veteráni „speciální operace“ dostanou výhody

Těsně před závěrem projevu se Putin vrátil k válce na Ukrajině a k budoucnosti vojáků, kteří se odtamtud vracejí do Ruska. Od března se prý veteráni „speciální vojenské operace“ mohou hlásit do tréninkového programu „Čas hrdinů“. V tom se jim bude věnovat vládní personál, ale i šéfové podniků.

Prioritu mají mít vojáci také na univerzitách, píše BBC a připomíná vztek, který se na Kreml snesl ze strany matek zabitých nebo zmrzačených ruských vojáků, i vysoké počty mrtvých na ruské straně války. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jich je přes 180 tisíc. Tyto údaje však není možné nezávisle ověřit.

„Jsme jedna velká rodina, jsme pospolu, a proto budeme dělat vše tak, jak si plánujeme a jak o tom sníme. Věřím v naše vítězství, v náš úspěch a budoucnost Ruska,“ řekl nakonec Putin, načež se obecenstvo postavilo a zatleskalo. Poté zahrála ruská hymna.

Navalného pohřbí v pátek. Může se zatýkat, tuší vdova a radí, jak na Putina

Ve stejný den jako Putinovo poselství se mělo konat i poslední rozloučení se zesnulým opozičním politikem Alexejem Navalným. Jeho týmu se však nepodařilo najít pietní místo. Pohřeb se nakonec bude konat v pátek.

„Skutečný důvod je jasný. Kreml ví, že v den rozloučení s Alexejem nebude Putina a jeho poselství nikdo potřebovat,“ napsal ředitel Navalného Fondu boje proti korupci Ivan Ždanov. Putin ještě za Navalného života o tomto opozičníkovi tradičně vůbec nemluvil a nevyslovoval jeho jméno. Neudělal to ani nyní.

V loňském poselství o stavu země Putin znovu označil za viníka války na Ukrajině Západ a obvinil jej ze snahy zničit Rusko. Několik hodin po něm vystoupil ve Varšavě americký prezident Joe Biden, který prohlásil, že Moskva na Ukrajině nikdy nedosáhne vítězství.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:19

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, jeden člověk zemřel

28. dubna 2024  11:15

V Ostravě na ulici Rudné poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...