Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Navalného pohřbí v pátek. Může se zatýkat, tuší vdova a radí, jak na Putina

  12:56aktualizováno  15:16
Ruský prezident Vladimir Putin je šéfem zločinecké organizace a pokud chce na něj Evropská unie najít recept, musí být inovativní. Další sankce podobné těm dosavadním nebo nová rezoluce nestačí. Poslancům Evropského parlamentu to ve středu řekla vdova po zesnulém vůdci ruské opozice Alexeji Navalném Julia. „Putin je schopen všeho,“ upozornila před manželovým pátečním pohřbem.

„Pokud vážně chcete porazit Putina, musíte začít být inovativní. A přestat být nudní. Putinovi nemůžete ublížit dalším usnesením nebo dalším souborem sankcí, které se nijak neliší od těch předchozích. Nemáte co do činění s politikem, ale s krvavým mafiánem. Nejdůležitější jsou lidé blízcí Putinovi, jeho přátelé, spolupracovníci a držitelé mafiánských peněz. Vy a my všichni musíme bojovat proti tomuto zločineckému gangu,“ prohlásila Navalná.

Její manžel podle ní neustále přicházel s novými nápady, jak bojovat s Putinovým represivním režimem, jeho cenzurou a potlačováním opozice. Být politicky inovativní v tomto případě znamená bojovat proti organizovanému zločinu, nikoli proti politické konkurenci, zdůraznila.

Vdova po ruském opozičníkovi Alexeji Navalném Julia vystoupila v Evropském parlamentu. Po jejím boku stojí předsedkyně EP Roberta Metsolaová. (28. února 2024)

„Žádné diplomatické nóty, ale vyšetřování finančních machinací. Ne prohlášení o znepokojení, ale pátrání po mafiánských spolupracovnících ve vašich zemích, po diskrétních právnících a finančnících, kteří pomáhají Putinovi a jeho přátelům ukrývat peníze.“ Upozornila, že „v tomto boji máte spolehlivé spojence – jsou tu desítky milionů Rusů, kteří jsou proti Putinovi, proti válce, proti zlu, které přináší“.

A uzavřela: „Putin se musí zodpovídat za to, co udělal mé zemi. Putin se musí zodpovídat za to, co udělal sousední mírumilovné zemi. A Putin se musí zodpovídat za vše, co udělal Alexeji.“ Putinovi lidé podle ní jejího manžela tři roky mučili, zavinili jeho smrt a poté zneužili jeho tělo, které dlouho odmítali vydat jeho matce. Politik podle úřední zprávy zemřel náhle 16. února v trestanecké kolonii na Sibiři.

Úřady však jeho tělo vydaly až 24. února. Do té doby ho odmítaly předat s tvrzením, že pokračuje vyšetřování příčin smrti. Podle Navalného spolupracovníků zástupci vyšetřovacího výboru po Ljudmile Navalné před vydáním syna požadovali, aby souhlasila s tajným pohřbem bez veřejného rozloučení.

Putin dal Navalného zabít kvůli blížící se výměně vězňů, tvrdí spolupracovnice

To se nakonec bude konat v pátek odpoledne v Moskvě, oznámila Navalného mluvčí Kira Jarmyšová, podle níž pak bude opozičník pohřben na Borisovském hřbitově na jižním okraji ruské metropole.

„Alexejův pohřební obřad bude v chrámu Ikony Matky Boží ve čtvrti Marjino 1. března ve 14:00 (12:00 SEČ). Přijďte včas. Pohřeb se bude konat na Borisovském hřbitově,“ uvedla Jarmyšová. V úterý oznámila, že se jí a dalším spolupracovníkům nedaří najít místo pro veřejné rozloučení, přičemž některá místa je podle ní přímo odmítla po zmínce opozičníkova jména.

Také Navalného žena europoslance upozornila, že není jisté, že se pohřeb odehraje v poklidu. Obává se možného zatýkání. Agentura Reuters upozornila, že není jasné, jaká opatření ruské úřady v souvislosti s pohřbem Navalného chystají. Soudě podle předchozích shromáždění opozičníkových podporovatelů je však pravděpodobná silná policejní přítomnost.

Bezpečnostní složky patrně rozeženou cokoliv, co by podle jejich názoru příliš připomínalo politickou demonstraci. Pohřeb se navíc měl původně uskutečnit ve čtvrtek, ve stejný den, kdy v parlamentu vystoupí ruský prezident Vladimir Putin s projevem o stavu země, pietní místo se však nepodařilo sehnat, uvedl ředitel Navalného Fondu boje proti korupci Ivan Ždanov. „Skutečný důvod je jasný. Kreml ví, že v den rozloučení s Alexejem nebude Putina a jeho poselství nikdo potřebovat,“ napsal na sítích.

Navalného tým marně hledá síň pro rozloučení. Cíleně nás bojkotují, tvrdí

Samotná smrt Navalného byla podle vdovy připravená. „Veřejná vražda všem znovu ukázala, že Putin je schopen všeho a že s ním nelze vyjednávat,“ poznamenala s tím, že žádné ze současných omezujících opatření EU ve skutečnosti nezastavilo válku na Ukrajině. Za tímto účelem vyzvala k dalším inovativním nápadům, jak porazit Putinův režim, a to jak na domácí scéně, tak v jeho jednání vůči sousedům.

Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval tamní režim. Od roku 2021 byl ve vězení, postupně si vyslechl tresty 2,5 roku, devět let a devatenáct let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze Kremlu umlčet veškeré odpůrce a kritiku.

„Pro mnohé v Rusku i mimo něj představuje Alexej Navalnyj naději. Naději v lepší časy. Naději ve svobodné Rusko. Naději v budoucnost,“ míní předsedkyně EP Roberta Metsolaová. Zdůraznila, že „pokud nás historie něčemu učí, pak tomu, že pilíře autokracie se nakonec vždy, vždy hroutí pod tíhou vlastní korupce a přirozené touhy lidí žít svobodně“. „A až se tak nevyhnutelně stane, bude to díky tomu, co udělal Alexej a vaše rodina,“ řekla Navalné.

Šéfové poslaneckých frakcí oceňovali Navalného odvahu, někteří zdůrazňovali, že EU musí nadále podporovat ruskou opozici, řada jejíchž představitelů je uvězněná. „Vražda Alexeje Navalného opět jasně ukázala, že největším nepřítelem Vladimira Putina je demokracie,“ řekla spolupředsedkyně klubu evropských zelených Terry Reintkeová, podle níž EU podporou ruské opozice může pomoci demokratickým snahám v zemi ovládané autoritářským režimem.

Šéf konzervativní frakce Nicola Procaccini přirovnal odvanu Navalného, s níž se v roce 2021 vrátil z Německa do Ruska „na jistou smrt“, k sebeobětování Jana Palacha v roce 1969. „Také položil svůj život za svobodu a za tu Evropu, kterou teď tak milujeme. To samé teď pro nás znamená Alexej Navalnyj, kterého 16. února zavraždili, ale tím se objevily tisíce dalších, kteří budou bojovat za svobodu,“ řekl italský politik.

Europoslanci se ve čtvrtek chystají schválit rezoluci, ve které označí Navalného smrt za vraždu a vyzvou k mezinárodnímu vyšetření jejích okolností. Rusko to odmítá.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...