ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Rakouský Anti-Homo-Haus budí rozepře. Ubytovna nechce přijímat homosexuály

  • 190
Ubytovna v dolnorakouské obci Aggsbach Markt odmítá přijímat homosexuály, dokonce se označuje za Anti-Homo-Haus (Dům proti homosexuálům). Provozovatele zařízení kvůli tomu kritizují politici i představitelé sexuálních menšin. Některé rezervační portály proto ze svých stránek stáhly nabídku tohoto ubytování.

Na svém webu provozovatel ubytování Michael Hirschmann vysvětluje, že odmítá homosexuální hosty, protože nechce „mít nic společného s AIDS nebo syfilidou“.

„S homosexualitou, pedofilií a genderovou ideologií nechceme mít nic společného,“ stojí podle agentury APA dále na stránkách, které tvrdí, že takovéto „filozofie“ ničí duševní zdraví všech postižených.

Postoj provozovatele kritizoval lidovecký starosta obce Aggsbach Markt Josef Kremser, podle něhož je něco takového nepřípustné. Poslanci sociálních demokratů zase mluví o „novém vrcholu homofobní reklamy v Rakousku“. Organizace pomáhající lidem s AIDS vyjádřila „zděšení“.

Přibývá firem, které LGBT zaměstnancům umožňují to samé co heterosexuálům

Provozovatel ale počítá s tím, že jeho ubytovna bude nadále fungovat. „Anti-Homo-Haus zůstane. To mi nikdo nevymluví,“ uvedl na dotaz APA. Serveru NÖN.at zase muž, který homosexualitu považuje za nemoc, sdělil, že nechce diskriminovat, ale jde mu o „zdravotní ohledy“.

Současné rakouské zákony podle zdejších médií takovouto diskriminaci v případě pronájmu privátních pokojů postihovat neumožňují. Sociálnědemokratický mluvčí pro otázky sexuálních menšin Mario Lindner proto vládu vyzval ke změně zákona. Není podle něj přijatelné, aby uprostřed Rakouska byl hotel, který si dělá reklamu jako Anti-Homo-Haus a navíc dává v jedno sexuální orientaci a HIV.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video