Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Protesty přivedly íránské vládní gardy na rozcestí, zda zabíjet ženy a děti

  9:46aktualizováno  13:33
Vládnoucí duchovenstvo v Íránu se připravuje na současné protesty už od islámské revoluce. Tehdejší ajatolláh Rúholláh Chomejní totiž v roce 1979 nechal ustavit revoluční gardy, které měly chránit vedení před pučem nebo zradou armády. Právě ty jsou teď nejsilnější ozbrojenou organizací v zemi. Někteří analytici už Írán nepovažují za teokracii, ale za vojenský stát vedený právě gardami.
Íránci a Íránky protestují v ulicích Teheránu poté, co zemřela zatčená Mahsá...

Íránci a Íránky protestují v ulicích Teheránu poté, co zemřela zatčená Mahsá Amíníová. (22. září 2022) | foto: Profimedia.cz

Proti demonstrantům v ulicích zasahovali kromě policistů i dobrovolníci v civilu zvaní basídžové. Ti také podléhají gardám. Nebyli moc úspěšní, takže se v Teheránu a dalších městech objevili muži v maskovacích uniformách, kteří patří podle svědků k elitním oddílům gard Sáberín.

Gardisté při domácích problémech zasahují jen v krajní krizi. Osud nynějších protestů závisí na soudržnosti gard se zbytkem ozbrojených sil, napsal deník The New York Times.

Gardy fungují odděleně od armády – jejich povinností je chránit hranice a nejvyšší představitele. Jsou natolik propojené s ekonomickou a mocenskou strukturou, že v případě svržení systému přijdou o všechno.

„Jako organizace se nestarají o lidské ztráty nebo o nepokoje. Jde jim o zachování systému, ne Íránu,“ řekl odborník na blízkovýchodní dějiny z postgraduální školy námořnictva USA Afshon Ostovar.

V íránském Teheránu protestují lidé poté, co na následky zranění utrpěných v policejní cele zemřela mladá Mahsá Amíníová. Policie ji zatkla jen proto, že měla špatně nasazený hidžáb. (21. září 2022)

Íránské ozbrojené síly tvoří armáda a policie, které řeší domácí problémy, a právě gardy s basídži. Zatím se neobjevují zprávy o zbězích, ale existují svědectví, že se mezi složkami zasahujícími teď v ulicích objevuje únava a znepokojení z násilí zejména vůči ženám.

Armáda a policie se snaží předejít zběhnutí členů zastrašováním, že zkolabuje-li systém, opozice je popraví. Basídžové nedávno zahájili palbu do studentů a zbili profesory na univerzitě v Teheránu. Milice byly nasazeny v sobotu i ve věznici Evín, kde začalo hořet při bitce a kde je drženo mnoho disidentů a cizinců.

Požár v íránské věznici Evín si vyžádal čtyři mrtvé a 61 zraněných

K arzenálu gard patří balistické střely a bezpilotní letadla. Jejich velitelé zastávají i politické funkce, jejich obávaná tajná služba zatýká disidenty, jejich zahraniční křídlo Kuds poskytlo výcvik a vyzbrojilo milice v Libanonu, Sýrii, Iráku i Jemenu.

Gardám patří továrny, podniky a bankovní pobočky, ovládají infrastrukturu, bytový fond, letecké společnosti, cestovní sektor a další. „Nikdo nekontroluje, odkud mají peníze a jak je používají, mluvíme zde o značné části íránského státu. Kdyby došlo na velké násilí a obrátilo se to proti nim, mají tito lidé mnoho co ztratit,“ řekl Roham Alvandi z Londýnské školy ekonomie (LSE).

Složení zasahujících jednotek se změnilo

Protesty začaly poté, co 16. září zemřela v policejní vazbě Mahsá Amíníová, kterou zatkla o tři dny dříve mravnostní policie za špatně zakryté vlasy. Podle lidskoprávních organizací o život přišlo na 240 lidí. Íránské úřady mluví o 24 mrtvých policistech. Lidé volají po „smrti diktátora“ a po svobodě. Íránské vedení neustoupilo o píď.

Vůdce ajatolláh Alí Chameneí, který má poslední slovo ve všech státních záležitostech, řekl členům vedení, aby na protesty nebrali zřetel a pokračovali v práci. V pátek prohlásil, že díky revoluci vznikl neotřesitelný stát. „Semeno se změnilo v mocný strom a nikdo nesmí ani pomyslet na to, že by ho vyvrátil z kořenů,“ řekl.

Žena, život, svoboda! Íránské protesty už nejsou pouze o hidžábu

Nasazení gardistů do ulic ale značí, že se strom ohýbá. „Složení zasahujících jednotek se zjevně změnilo,“ řekl dokumentarista Džavád Múgúej, podle nějž gardy nasadily elitní jednotku Sáberín. Múgúej, jehož otec a bratr patří k velení gard, kritizoval násilí proti demonstrantům, do nichž se střílí a při němž jsou ženy vláčeny za vlasy a bity.

Protestující se brání házením kamení, zapalováním aut i osobními souboji s protivníky. Múgúej popsal, že ho v Teheránu zbil milicionář do bezvědomí, protože se snažil ochránit napadenou ženu. Během současných protestů rukou strážce zákona zemřelo už několik Íránek, a to včetně velmi mladých dívek. Odpor vůči režimu se totiž víc než kdy dřív šíří i ve školách.

Studentky sundávají hidžáby i portréty duchovního vůdce, na což v některých oblastech odpovídají bezpečnostní složky raziemi přímo ve třídách. V Ardabílu takto ozbrojenci podle médií vtrhli do školy a zmlátili jednu z dívek tak, že na následky svých zranění zemřela. Asře Panahíové bylo teprve šestnáct let a údajně se provinila tím, že odmítla zazpívat prorežimní píseň.

Samotné demonstrace nebývají velké, ale jsou v celé zemi, což vládě brání zasadit rozhodující ránu. Proto protesty trvají, ale nemají jasné vedení ani jednotný cíl. Nedávné události v jiných blízkovýchodních zemích jsou příkladem potlačení lidových hnutí – v Tunisku a Egyptě se k moci dostali prezidenti s velkou mocí, Jemen se zhroutil do občanské války, Sýrie je příkladem krveprolití, k němuž je režim schopen sáhnout v zájmu vlastního přežití.

Íránské protesty jsou masové. Proti hidžábům je polovina populace, říká expert

Íránské bezpečnostní složky mohou nasadit účinnější sílu, pokud by se začaly bát o sebe. To ale uvnitř vlády vzbuzuje obavy. „Říkáme na schůzkách s vedením, že pokud nezmění kurz a nepřiznají si, že jde o legitimitu tohoto systému, může islámská republika zůstat u moci jedině povražděním několika set lidí každých pár měsíců. Bránit domácí politiku začíná být velmi těžké, dokonce nemožné,“ řekl vládní poradce Ghejs Ghurejší.

„Při posledních větších protestech v listopadu 2019 zabily zasahující jednotky přes 400 lidí, i když podle ochránců lidských práv jich bylo mnohem víc. Většina z nich byla v posledním týdnu protestů zasažena z těsné blízkosti do hlavy nebo krku. Tentokrát ale protesty vedou ženy a mladí Íránci. Scény brutálních zásahů proti nim vyvolávají nevoli i výzvy, aby policisté odložili zbraně a přestali zabíjet. Domnívám se, že íránští vojáci a policisté, jakkoli jsou krutí, nejsou připraveni na to stát se vrahy íránských dcer. Museli by zabít mnoho žen, aby to utichlo, ale nemohou je zabít všechny,“ řekl Ostovar.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Letouny F-16 budou v létě, doufá Šmyhal. Fiala jedná s lídry o pomoci Ukrajině

28. května 2024  8:40,  aktualizováno  19:32

První desítky tisíc kusů munice ráže 155 mm dorazí na Ukrajinu v červnu, řekl před jednáním lídrů...

Vrátíme věk odchodu do důchodu, přes 65 let nejede vlak, řekl Babiš

28. května 2024  5:59,  aktualizováno  19:30

Přímý přenos Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začali na mimořádné schůzi schvalovat...

Silné bouřky udeřily hlavně na východě, řidiče v autě uvěznil strom

28. května 2024  15:59,  aktualizováno  19:20

V úterý odpoledne se od Svitavska po Náchodsko vytvořil pás velmi silných bouřek, ty se ještě...

Papež se omluvil za urážku homosexuálů. Máme místo pro každého, vzkázal

28. května 2024  18:54

Papež František se v úterý omluvil za hanlivý výraz, kterým před týdnem označil homosexuály. Úřad...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...