Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Připravujeme online reportáž

Migrační krize v Evropě

09:08
  • Uprchlíci postávají u plotu, který vyrostl u dálnice ve francouzském Calais (3....

    Uprchlíci postávají u plotu, který vyrostl u dálnice ve francouzském Calais (3. listopadu 2015). / Autor: AP

09:07
Řecko má během dnešního dopoledne vyslat 30 migrantů do Lucemburska v rámci přerozdělování mezi jednotlivé země EU. Jedná se o čtyři rodiny ze Sýrie a dvě z Iráku. Na základě schváleného systému kvót opustilo jižní Evropu zatím jen 86 uprchlíků. Přerozdělit se přitom má 160 tisíc.
08:55
Přes 500 německých policistů zasahuje ve čtyřech spolkových zemích proti skupině, která údajně organizovala příchod běženců do Německa.
08:54
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, vítáme Vás u dnešní online reportáže z migrační krize.
22:58
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, pro dnešek se s Vámi loučíme. Online reportáž z migrační krize bude pokračovat opět zítra.
22:55
Česko
Členka skupiny Pussy Riot Marija Aljochinová v úterý navštívila detenční zařízení pro uprchlíky v Bělé-Jezové. Nejhorší podle ní je, že lidé v táboře nemají informace v jejich jazyce. Více si o její návštěvě můžete přečíst v článku zde.
22:05
Maďarsko
Maďarský parlament v úterý odmítl povinné kvóty pro rozdělení migrantů mezi jednotlivé členské země Evropské unie. Podle agentury AP schválil usnesení, kterým vyslovil nesouhlas s tímto záměrem. Maďarští zákonodárci jsou toho názoru, že Evropská komise nemá právní základ ke stanovení povinných kvót.
21:09
Česko
Prezident Miloš Zeman vyvolává u veřejnosti strach z uprchlíků. Tvrdí to zástupci českého PEN klubu, kteří hlavě státu zaslali otevřený dopis. "Pod záminkou hrozby radikálního islamismu právě Vy, pane prezidente, podněcujete odmítání pomoci zuboženým lidem, kteří ztratili všechno a snaží se začít znovu," vytýkají prezidentovi autoři dopisu. "Uvítali bychom, kdybyste dbal o dobrou pověst České republiky i v zahraničí, kde Vaše nebezpečně zjednodušené osobní názory způsobují zděšení a vytvářejí negativní obraz naší země," vyzývají autoři dopisu.
20:10
Twitter
03.listopadu 2015 v 15:57, příspěvek archivován: 03.listopadu 2015 v 20:09

Dramatic video shows small children saved from the #Mediterranean after boat capsizes near #Lesbos #refugeecrisis https://t.co/YO5MGbwOdZ

19:15
Evropská unie
Financování programů svěřeneckého fondu na pomoc Sýrii vázne. Zatím do něj přišlo pouhých 50 milionů eur (necelých 1,4 miliardy korun) namísto dohodnutých 500 milionů. "Domníváme se, že dodržení slibů je největším úkolem, před nímž stojíme. Je to test, v němž si nemůžeme dovolit selhat," poznamenali nejvyšší představitelé EU Jean-Claude Juncker a Donald Tusk.
18:30
Evropská unie
Předsedové Evropské komise a Evropské rady Jean-Claude Juncker a Donald Tusk vyzývají členské vlády států EU k rychlejšímu jednání při řešení migrační krize. V mnoha oblastech "zůstáváme stále pozadu za tím, co jsme si v září dohodli a v říjnu potvrdili", napsali ve společném dopise. Země EU podle Junckera a Tuska dosud poskytly pouze 153 z 374 slíbených expertů do Evropského podpůrného azylového úřadu (EASO), tedy méně než polovinu. Evropská agentura na ochranu vnějších hranic Frontex dostala místo 775 přislíbených lidí zatím jen 353.
18:11
Na tři sta migrantů se z francouzského improvizovaného tábora v Calais, přezdívaného Džungle, přesune do lidštějších podmínek v azylových centrech po celé zemi. Informoval o tom francouzský list Le Figaro. Podmínkou pro „nominaci“ do autobusu směřujícím za důstojnějším životem je žádost o azyl. „Je to tři sta lidí, kteří přehodnotili svůj plán na cestu do Anglie,“ uvedla v pondělním prohlášení prefektura departmentu Pas-de-Calais.
17:57
Chorvatsko
  • Migranti čekají na registraci v novém zimním uprchlickém táboře u chorvatského...

    Migranti čekají na registraci v novém zimním uprchlickém táboře u chorvatského města Slavonski Brod. První tisícovku lidí přivezl vlak z Opatovace v úterý (3. listopadu 2015). / Autor: Reuters

17:11
Česko
Ministerstvo vnitra se dnes dohodlo se Správou uprchlických zařízení (SUZ) a s Českou advokátní komorou na sjednocení pravidel pro poskytování právní pomoci v detenčních zařízeních pro cizince. Správa právníkům a zájemcům o jejich rady nabídne místnosti s kancelářským vybavením a dohodne se s poskytovateli pomoci na konkrétních termínech, v nichž budou za klienty dojíždět.
16:29
Srbsko
Na srbsko-chorvatském hraničním přechodu Berkasovo-Bapska pomáhá český tým dobrovolníků. Doktoři, kteří při českém týmu působí, stále nemají úředně potvrzenou akreditaci. Lékaři žádají o pomoc prezidenta Českého červeného kříže. "Vzhledem k tomu, že stále nemáme oficiální povolení, bylo nám v této službě aktivně bráněno srbskými komisaři i některými policisty," popsali lékaři nedávnou situaci v Berkasovu. Na základně v Berkasovu je od minulého týdne také zdravotnický materiál a léky, které poskytla Ústřední vojenská nemocnice v Praze.
15:35
Německo
Německá kancléřka Angela Merkelová se obává o vzájemné vztahy balkánských zemí. Pokud Evropa nebude adekvátně řešit migrační krizi, může se v jejím důsledku obnovit nepřátelství na Balkáně, citoval kancléřku server The Independent. Na Balkáně v 90. letech zuřila válka. Vztahy v regionu se v současnosti vyostřily po tom, co Maďarsko své hranice obehnalo plotem a migrační vlna intenzivně zasáhla sousední státy.
15:01
Twitter
Evropské instituce zítra přestěhují 30 uprchlíků z Řecka do Lucemburska.
03.listopadu 2015 v 12:20, příspěvek archivován: 03.listopadu 2015 v 14:59

First relocation of 30 #refugees from Greece to Luxembourg will take place tomorrow morning from Athens. #RefugeeCrisis @Avramopoulos

14:17
Chorvatsko
03.listopadu 2015 v 14:15, příspěvek archivován: 03.listopadu 2015 v 14:17

1st train directly from Šid, Serbia arrived at #SlavonskiBrod winter camp. #refugees #refugeecrisis @NesaStefanovic pic.twitter.com/UQJ52I6CwM

14:07
Slovensko
„Poté, co země (Německo) pozve na své území statisíce migrantů, nyní vede koaliční rozhovory o vytváření speciálních záchytných zón. V praxi to může znamenat, že když dojde k zastavení přílivu migrantů do Německa, vytvoří se obrovský tlak na některé země. Myslíme si, že to bude zejména Česká republika, určitě to bude Rakousko," řekl Fico.
14:07
Slovensko
Slovensko žádá svolání schůzky představitelů zemí visegrádské čtyřky (V4) k migraci. Důvodem je obava z přílivu běženců do středoevropských zemí v souvislosti s debatou německých politiků o řešení uprchlické krize. Uskupení středoevropských států v současnosti předsedá Česko. „V souvislosti s diskusemi v Německu zastavit další příliv migrantů a vytvořit zadržovací zóny vzniká nová bezpečnostní situace. Bude potřeba, abychom se setkali na úrovni V4," uvedl premiér Robert Fico.