Připravujeme online reportáž

Migrační krize v Evropě

20:50
Lubomír Zaorálek v pondělí řekl, že vláda chce poskytnutím finanční pomoci pro Sýrii a pro Afriku omezit příliv uprchlíků do Evropy. „Chceme směřovat pomoc do těch zemí, kde uprchlíci jsou v táborech, jako je Libanon, Turecko, Jordánsko, a napnout všechny síly k tomu, aby nemuseli odcházet dále na sever,“ uvedl šéf české diplomacie.
19:00
  • Uprchlíci čekají na slovinsko-rakouských hranicích (2. listopadu 2015). / Autor: Leonhard Foeger Reuters

17:47
Rakousko zpřísňuje kvůli uprchlické krizi azylové podmínky. Vydávat bude jen takzvaný dočasný azyl na dobu maximálně tří let, případné prodloužení bude záviset na situaci v domovském státě žadatele. Více si můžete přečíst zde.
17:18
Vláda v pondělí schválila vyslání až 50 vojáků na pomoc Slovinsku při ochraně hranic. Po jednání vlády to řekl ministr obrany Martin Stropnický. Vojáci odjedou v půlce listopadu, budou mezi nimi ženisté a zdravotníci. Češi Slovincům pomoc sami nabídli. Podle Stropnického budou náklady na měsíční misi přibližně čtyři miliony korun.
16:30
Německý sociálnědemokratický vicekancléř Sigmar Gabriel opět vyzval koaliční unii CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, aby se vzdala plánu na zřízení tranzitních běženeckých zón. Gabrielova SPD místo zón požaduje posílit stávající přistěhovaleckou infrastrukturu, zatímco Merkelová se na tranzitních zónách v neděli shodla s bavorským premiérem Horstem Seehoferem (CSU).
16:18
Stany pro uprchlíky v záchytném táboře v Chorvatsku.
02.listopadu 2015 v 15:53, příspěvek archivován: 02.listopadu 2015 v 16:11

Osim velikih, tu su i brojni manji šatori s ležajevima, kao i grijane kućice za obitelji s djecom. #izbjeglice pic.twitter.com/if0uJA25e5

16:00
Zhruba 200 demonstrantů se v noci na pondělí pokusilo zablokovat přepravu běženců v saském městečku Meerane. Policie se nakonec podle listu Bild uchýlila ke lsti a demonstranty poslala protestovat do sousední obce pod záminkou změněné trasy vlaku s uprchlíky.
15:20
Ministerstvo vnitra koupí vakcíny na očkování proti hepatitidě za 14 milionů korun od firmy Phoenix lékárenský velkoobchod a.s., informoval v pondělí zdravotnickydenik.cz. V souvislosti s migrační vlnou musí zdravotnické zařízení ministerstva vnitra urychleně jednorázově naočkovat proti virovým hepatitidám 4 482 policistů a zaměstnanců resortu. Očkováni mají být i pracovníci odboru azylové a migrační politiky a správy uprchlických zařízení, kteří buď byli nově přijati, nebo přeřazeni z jiné činnosti.
14:55
Situace na srbsko-chorvatském hraničním přechodu Berkasovo-Bapska, kudy procházejí uprchlíci, se podle koordinátora českého týmu dobrovolníků Jana Piňose v pondělí stabilizovala. Ještě v neděli a v noci na pondělí se před vstupem do Chorvatska tísnilo podle odhadů zhruba 6 000 lidí ve zhruba kilometrové frontě. Nyní počet migrantů klesl zhruba na 1 500, řekl ČTK Piňos. Velkým problémem je ale nedostatek lékařů.
14:20
Z analýzy provedené společností Prognos vyplývá, že německá ekonomika bude přistěhovalce v budoucnu potřebovat. Německá populace totiž stárne. Pokud má tamní ekonomika růst i v budoucnu, musejí se podle analýzy do pracovního procesu více zapojit ženy, senioři a také imigranti.
13:55
Ministr vnitra Milan Chovanec předvede ve čtvrtek detenční zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem velvyslancům evropských zemí. Zároveň dodal, že sebou plánuje vzít také ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou, která má v gesci ochranu dětí.
12:55
Vládní kabinet podle očekávání nesouhlasí s návrhem Úsvitu na referendum k imigračním kvótám. Norma je podle kabinetu protiústavní hned v několika prvcích.
12:26
Sobotkův kabinet ještě v tomto roce pošle 105 milionů korun na pomoc zemím, které jsou nejvíce postižené migrační krizí. Peníze půjdou zejména do Sýrie nebo Afriky. Česká republika tak podpoří svěřenecké fondy EU pro Blízkých východ, západní Balkán a humanitární aktivity Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v Sýrii. V příštím roce chce Vláda na tyto účely vyčlenit 68 milionů korun.
12:24
Vláda na své pondělní schůzce schválila vyslání 20 policistů do Slovinska. Budou tam pomáhat střežit hranici s Chorvatskem. O pomoc se zvládáním migrační krize požádalo Slovinsko. Více zde
11:53
Největší zkouškou pro Angelu Merkelovou budou Syřani, kteří nebudou ochotni se integrovat, píše server Bloomberg
02.listopadu 2015 v 11:35, příspěvek archivován: 02.listopadu 2015 v 11:51

Angela Merkel's biggest test on refugees is Syrians who are unwilling to integrate https://t.co/4W8AhK3n5O pic.twitter.com/giypKIJZwc

11:36
Zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku nebude od úterý střežit policie, ale vězeňská služba. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán pro tento účel na žádost ministerstva vnitra uvolnil 70 lidí z vězeňské služby. V Drahonicích by měli zůstat do konce února 2016.
  • Muž nesoucí dítě poté, co oba vystoupili z gumového člunu u severního pobřeží ostrova Lesbos. (2. 11. 2015) / Autor: AP

11:13
V obci Břeclav-Poštorná začala demontáž stanového tábora pro běžence. Ten vznikl v areálu bývalé věznice v září. Dnes se odtud odvážely stavební buňky.
11:02
Během října dorazilo do Evropské unie přes Středozemní moře 218 tisíc migrantů. Uvedl to Vysoký komisař OSN pro uprchlíky. Jen do Řecka v té době přicestovalo 190 tisíc lidí.
10:26
Podle německého europoslance Elmara Broka závisí vývoj migrační krize v Evropě na milosti tureckého prezidenta Erdogana. Reagoval tak zejména na volební triumf jeho strany AKP, která opět získala absolutní většinu v tureckém parlamentu. Brok se také nechal slyšet, že Evropa tuto krizi nemůže bez pomoci Turecka zvládnout, uvedl server Die Welt
Načíst další