Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Připravujeme online reportáž

Migrační krize v Evropě

13:35
Německo
„Tuto výzvu nezvládneme na německo-rakouské hranici. Pokud budeme uvažovat v příliš malém měřítku, pokud budeme myslet jen sami na sebe, pak tady dojde v velkému ohrožení Evropy," řekla Merkelová. Podle ní nese Německo hlavní zátěž uprchlické krize a potřebuje solidaritu ostatních evropských zemí, aby se s ní dokázalo vypořádat.
13:34
Německo
Uprchlickou krizi není možné zvládnout na německo-rakouské hranici, spolupracovat musí všechny země Evropské unie. Na Dni německého průmyslu to dnes řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Zopakovala také požadavek na rozdělování běženců v unii. Evropskou solidaritu v uprchlické krizi žádal už před kancléřkou prezident Svazu německého průmyslu Ulrich Grillo. Zároveň vyzýval k investicím do jazykových znalostí běženců a jejich pracovní kvalifikace.
12:56
Chorvatsko
  • Migranti přijíždějí do nového uprchlického tábora ve Slavonském Brodě, který...

    Migranti přijíždějí do nového uprchlického tábora ve Slavonském Brodě, který chorvatská vláda uzpůsobila blížící se zimě (3. listopadu 2015). / Autor: Reuters

12:55
Slovensko
Slovenští policisté budou ve Slovinsku sloužit ve smíšených hlídkách. Do země odjedou ještě tento týden, vybaveni budou také zbraněmi a další výstrojí. Podobnou policejní pomoc Slovensko poskytlo před dvěma týdny Maďarsku v souvislosti s monitorováním a ostrahou hranic se Srbskem. „Budou mít trochu jiný mandát než v případě Maďarska. V případě Slovinska půjde nejen o monitorování slovinsko-chorvatské hranice, ale i o zachování veřejného pořádku v zemi. Je to něco zvláštního, že se zvou policejní síly z jiných zemí, aby byl zajištěn veřejný pořádek v souvislosti s migrační vlnou," řekl premiér Robert Fico po mimořádném zasedání slovenské vlády, která se zabývala vysláním policistů do Slovinska.
12:21
Slovensko
Slovensko vyšle 20 policistů na pomoc Slovinsku při zvládnutí migrační krize. Bratislava také zřídí policejní jednotku na ochranu schengenské hranice.
11:56
Chorvatsko
Z jihosrbského Preševa, které leží na hranici s Makedonií, podle informací českých dobrovolníků přijede dalších 8 000 lidí. Podle Vyležíkové tak hrozí, že v Šidu vznikne po uzavření hranice další tranzitní kemp. „Je možné, že některé srbské autobusy i přes chorvatské rozhodnutí přechod uzavřít budou ještě několik dní jezdit sem do (srbského) Berkasova," vysvětluje. Podle chorvatského ministerstva vnitra dorazilo v pondělí večer do země 8442 imigrantů.
11:55
Chorvatsko
„Na hranici v Berkasovu stojí stále až šest stovek lidí, kteří čekají na odvoz autobusy z chorvatské strany, ale zatím nevíme, zda autobusy dorazí," popsala ČTK dnes dopoledne situaci na základně českého dobrovolnického týmu koordinátorka Michaela Vyležíková. Další vlaky s imigranty začaly dnes jezdit do Slavonského Brodu přímo ze srbského Šidu. Vyležíková upřesnila, že dopoledne odjela ze Šidu první souprava, která odvezla 1 046 lidí. Podle dobrovolníků by se měl vlak otočit čtyřikrát denně.
11:53
Chorvatsko
Chorvatsko v noci na dnešek začalo uzavírat hraniční přechod se Srbskem Berkasovo-Bapska. Část uprchlíků, kteří se na přechodu nahromadili, ale ještě nechalo projít. Do nového zimního tranzitního tábora v chorvatském městě Slavonski Brod dnes zatím dorazil první vlak s asi tisícovkou uprchlíků, kteří přišli přes Srbsko. V zařízení, které pojme až 5 000 lidí, jsou podle chorvatského tisku vytápěné stany a sprchy a součástí tábora je také malá nemocnice a herna pro děti.
11:09
Chorvatsko
V táboře v Slavonském Brodě funguje také malá nemocnice s místností pro děti.
02.listopadu 2015 v 20:56, příspěvek archivován: 03.listopadu 2015 v 11:08

A small hospital set up in #SlavonskiBrod #refugees winter camp, with a room for children. #refugeecrisis pic.twitter.com/puFWcegW4T

10:54
Chorvatsko
  • Migranti přijíždějí do nového uprchlického tábora ve Slavonském Brodě, který...

    Migranti přijíždějí do nového uprchlického tábora ve Slavonském Brodě, který chorvatská vláda uzpůsobila blížící se zimě (3. listopadu 2015). / Autor: Reuters

10:16
Česko
Delegace za českými vojáky, ve které měl být kromě Stropnického také náčelník generálního štábu Josef Bečvář, měla z Prahy odletět před 07:30 SEČ. Ani po dvou hodinách ale z Maďarska nepřišly příznivé zprávy o změně počasí. „V současné době panují neletové podmínky. Nejme schopni vás tam bezpečně dostat," odůvodnil rozhodnutí velitel kbelské základny David Klement. Podle mluvčího ministerstva Petra Medka by se cesta měla uskutečnit v náhradním termínu.
10:02
Afghánistán
Německá vláda nyní jedná s afghánskými představiteli o tom, že bude odmítnuté žadatele o azyl posílat zpět do Afghánistánu. Berlín rovněž v Afghánistánu spustil informační kampaň, v níž chce ukázat na obtíže spojené se získáním azylu v Německu a kterou se snaží Afghánce od cesty do Evropy odradit.
10:01
Afghánistán
Německá vláda ale upozorňuje, že velká část afghánských uprchlíků nemá v Německu nárok na azyl. Podle zdrojů z kabinetu totiž do Německa zpravidla přicházejí příslušníci afghánské střední vrstvy, kteří ve své domovské zemi žijí v relativním bezpečí a blahobytu. Chudí lidé z oblastí, kde nejčastěji dochází ke střetům mezi vládními silami a hnutím Taliban, totiž nemají dost peněz na zaplacení pašerákům za cestu do Evropy.
10:00
Afghánistán
Afghánští převáděči vytvořili profesionální síť pro dopravu běženců do Evropy a dá se očekávat, že počet uprchlíků z Afghánistánu v nejbližší době vzroste. Podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung to tvrdí německá Spolková zpravodajská služba. „V Afghánistánu vznikla vysoce profesionální pašerácká struktura, jejíž síť sahá přes Turecko až do Řecka, Itálie a Francie," řekl FAZ ředitel německé rozvědky Gerhard Schindler. Podle něj převáděčům nahrává zhoršující se bezpečnostní a hospodářská situace v Afghánistánu, protože více lidí má zájem zemi opustit.
09:31
Česko
03.listopadu 2015 v 09:26, příspěvek archivován: 03.listopadu 2015 v 09:30

Dnes jsem s gen. Bečvářem měl navštívit naše vojáky v Maďarsku. Tamní mlha je bohužel proti nám. Cestu pro tentokrát rušíme a přeplánujeme.

08:03
Chorvatsko
Do tábora v chorvatském Slavonském Brodě má dnes dorazit první vlak s uprchlíky.
03.listopadu 2015 v 07:57, příspěvek archivován: 03.listopadu 2015 v 08:01

Waiting for the first train with #refugees to arrive to #SlavonskiBrod winter camp. #refugeecrisis pic.twitter.com/gx7NBnN9fj

07:02
Chorvatsko
Chorvatská vláda otevřela blízko Slavonského Brodu nový uprchlický tábor, kvůli blížící se zimě bude mít dva velké vyhřívané stany pro 2 000 lidí.
02.listopadu 2015 v 20:26, příspěvek archivován: 03.listopadu 2015 v 07:01

Croatia's winter camp'll have 2 big heated tents for 2,000 #refugees, heated containers for families + smaller tents pic.twitter.com/KEL0zAQgQy

06:22
Česko
České vojáky, kteří pomáhají Maďarsku zvládat migrační krizi, dnes v zemi navštíví ministr obrany Martin Stropnický a zástupci armády. Kromě místa jejich působení se zajedou podívat i na tranzitní zónu na hranicích se Srbskem. Maďarsku Česko vypomohlo 20 vojáky a 50 policisty. Vojáci do země dorazili před třemi týdny s nákladními automobily, ženijním strojem a polními kuchyněmi. Na místě by měli být asi do poloviny prosince. Čeští vojáci působí na základně Hódmezövásárhely asi 40 kilometrů od hranic.
22:51
Německo
K demonstrantům opět promluvil spoluzakladatel hnutí Lutz Bachmann. Ve svém projevu napadal především německá veřejnoprávní média, která podle něj manipulují se zpravodajstvím, ale i některé politiky. Například spolkového ministra spravedlnosti Heika Maase Bachmann přirovnal k nacistickému ministrovi propagandy Josephu Goebbelsovi. Z úst dalších řečníků zazněla mimo jiné výzva k odstoupení kancléřky Angely Merkelové.
22:20
Německo
V centru Drážďan se opět sešlo několik tisíc lidí na tradiční pondělní demonstraci hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Oproti minulému týdnu jich ale podle serveru deníku Sächsische Zeitung výrazně ubylo. Podle studentské organizace Durchgezählt, která se dlouhodobě věnuje odhadům účasti na masových akcích v Německu, přišlo na drážďanské náměstí Neumarkt asi 6 000 až 8 000 lidí. Před týdnem přitom proti vstřícné politice německé vlády vůči migrantům protestovalo v centru saské metropole asi 9 500 až 11 000 příznivců hnutí Pegida.