Připravujeme online reportáž

Migrační krize v Evropě

  • Uprchlíci na své cestě z Turecka k řeckým břehům (31. 10. 2015) / Autor: AP

08:08
Vláda při svém pondělním jednání mimo jiné projedná návrh poslanců na vydání zákona o referendu k imigračním kvótám. Dále budou ministři informování ohledně vyslání příslušníků Policie ČR do Slovinska.
06:03
V Německu se odehrál další útok namířený proti imigrantům. Tentokrát byla napadena trojice syrských běženců v Magdeburgu. Útočníků bylo přibližně třicet a zasahovali proti nim policisté v civilu. K podobnému útoku došlo také v sobotu ve Wismaru na severu Německa.
05:53
Vážení čtenáři, i dnes vás vítáme u on-line reportáže k uprchlické krizi.
23:00
Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Sledujte dění kolem migrační krize opět zítra.
18:57
Kancléřce Angele Merkelové a bavorskému premiérovi Horstu Seehoferovi se podařilo zmírnit vzájemné spory ohledně migrační krize. Shodli se totiž na společném šestistránkovém stanovisku, které počítá mimo jiné s vytvořením tranzitních zón pro uprchlíky. Merkelová stojí v čele Křesťanskodemokratické unie (CDU), zatímco Seehofer vede sesterskou Křesťanskosociální unii (CSU). Zástupci bavorské CSU předtím pohrozili odvoláním Merkelové, pokud Německo neuzavře své hranice před proudem uprchlíků.
17:40
Evropská unie poskytne dalších 28 milionů eur (přes tři čtvrtě miliardy korun) na pomoc syrským uprchlíkům v Jordánsku. Oznámil to dnes eurokomisař pro humanitární pomoc a řízení krizí Christos Stylianidis při návštěvě uprchlického tábora v jordánském městě Zatárí, kde nyní žije kolem 80 tisíc Syřanů. "Tyto peníze pomohou pokrýt naléhavé potřeby syrských uprchlíků," řekl Stylianidis. Upozornil však, že finanční pomoc nepovažuje za dostatečnou. "Syrskou krizi může ukončit pouze politické řešení," dodal. Celková hodnota pomoci poskytnuté Evropskou unií od začátku syrské krize na pomoc syrským uprchlíkům v Jordánsku se po započítání ohlášených 28 milionů eur vyšplhá na 198 milionů eur.
14:50
List Schweiz am Sonntag napsal, že migrační tlak roste i na švýcarských hranicích. Švýcarská pohraniční stráž prý v říjnu zadržela téměř 1 400 osob bez platných cestovních dokladů.
14:49
Na pokračování v cestě přes Rakousko dál do Německa a na sever Evropy čeká v slovinské obci Šentijl kolem 3 400 osob. Na nádraží se očekávají příjezdy vlaků s další tisícovkou běženců. Na druhé straně hranice, v rakouském Spielfeldu, mezitím čeká na převoz do Německa 2 300 migrantů. Autobusy a vlaky je mají nejprve dopravit do Lince nebo Welsu v Horních Rakousích. Rakouské úřady počítají s tím, že do země během neděle dorazí další tisíce uprchlíků.
14:36
  • Německá policie doprovází k registraci uprchlíky, kteří překročili rakousko-německou hranici (1. listopadu 2015). / Autor: Reuters

14:30
Do Slovinska přijelo od soboty z Chorvatska dalších zhruba 8 000 migrantů, kteří hodlají pokračovat v cestě přes Rakousko do Německa a na sever Evropy.
13:29
Duchovní a politický vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí dnes prohlásil, že ukončit občanskou válku v Sýrii mohou jen volby, které je potřeba v této arabské zemi uspořádat. V íránské státní televizi podle agentury Reuters také kritizoval zahraniční mocnosti za to, že vyzbrojují a financují bojovníky syrské opozice.
12:06
O řešení uprchlické krize se dnes dopoledne dohadovali šéfové německých vládních stran, na společném postoji k azylové politice se ale podle televize n-tv nedohodli a další jednání přeložili na čtvrtek. Zástupci bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) mezitím pohrozili odvoláním kancléřky Angely Merkelové, pokud Německo neuzavře své hranice před proudem uprchlíků.
12:01
Podle statistik řeckých úřadů od pátku našlo smrt ve vlnách Egejského moře 49 uprchlíků, z toho 31 dětí. V sobotu se potopily u Lesbu dvě lodě, přičemž na jedné z nich bylo 150 migrantů. Média informovala, že se desítky lidí podařilo zachránit. Počet případných obětí ale neupřesnila a není jasné, zda jsou mrtví z těchto neštěstí započítáni do uvedené dosavadní víkendové bilance 49 utopených.
11:30
Nejméně jedenáct uprchlíků, včetně dvou dětí a čtyř kojenců, se v neděli utopilo v Egejském moři při cestě na řecký ostrov Samos. Jejich loď se převrhla.
01.listopadu 2015 v 10:48, příspěvek archivován: 01.listopadu 2015 v 11:29

Grèce : naufrage à Lesbos, au moins 11 migrants morts dont 6 enfants (garde-côtes) https://t.co/mJzrp77Eh2 #AFP pic.twitter.com/IwtJb47LQD

10:24
Německá vláda očekává, že do země letos přijde milion žadatelů o azyl. Informoval o tom dnes nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung s odvoláním na vládní kruhy. Kabinet dosud oficiálně počítal s 800 000 běženci. Novou vládní prognózu počtu běženců představila kancléřka Merkelová na sobotním jednání mezi svou Křesťanskodemokratickou unií a sesterskou stranou CSU. Neoficiální zdroje nicméně již od října uvádějí, že do Německa už letos dorazilo 800 000 uprchlíků a za celý rok jejich počet může dosáhnout až 1,5 milionu.
10:12
  • Rakouský voják opravuje plot na slovinsko-rakouských hranicích. (1. listopadu 2015) / Autor: Reuters

09:39
Problémy mají hlavně malé děti, které často přicházejí velmi lehce oblečené, bez bund, čepic, šál a rukavic. Vzhledem k tomu, že pocházejí z teplých oblastí, neznají ani, že existují dětské punčocháče. Nevhodné mají i boty, což je problém, když prší. „Děti si poslechneme, rodičům dáme volně dostupný paralen. Nejsou to bakteriální infekce, většinou mají obyčejné virózy, které se zvládnou symptomaticky," uvedla. V sobotu například Šupová přišla na pomoc ženě ve vysokém stadiu těhotenství, kterou si nakonec do péče převzali pracovníci UNHRC. Odtekla jí plodová voda.
09:38
Na místě jsou už tři čeští lékaři a čtyři studenti medicíny, všichni přijeli dobrovolně ve svém volnu. Kromě toho zde působí mezinárodní zdravotnické týmy včetně Lékařů bez hranic. Kapacity ale nestačí. Dobrovolníci z takzvaného Czech Teamu se v těchto dnech snaží zařídit registraci doktorů a jednají se srbskými úřady. V Berkasovu poskytuje nezištně humanitární pomoc už více než stovka Čechů a Slováků.
09:37
Pokud by čeští lékaři dostali povolení oficiálně na základně českých dobrovolníků na srbsko-chorvatské hranici Berkasovo-Bapska pracovat, mohli by podle lékařky, specialistky na infekční nemoci Daniely Šupové využít velké množství materiálu a léků z dárcovských sbírek. Zatím ošetřují opruzené děti, odsávají jim rýmu, dospělým poskytují pomoc při nachlazení, drobných poraněních nebo zvýšené teplotě a také psychologickou podporu, řekla Daniela Šupová v rozhovoru s ČTK. Nemohou však legálně chodit přímo mezi uprchlíky.
Načíst další