Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Připravujeme online reportáž

Migrační krize v Evropě

20:53
Německo
Ve snaze zmírnit příliv migrantů do Evropy a pomoci lidem v krizových oblastech dnes německá vláda navýšila objem finančních prostředků na humanitární pomoc v zahraničí. Rezort diplomacie dostal navíc 75 milionů eur (2,1 miliardy Kč). Další peníze z rozpočtu navíc dostanou například i kriminalisté či úřad spravující záležitosti migrantů a uprchlíků. Ministerstvo zahraničí dodatečné peníze pošle pravděpodobně z velké části na konta Světového potravinového programu (WFP) a Úřadu vysokého komisaře Organizace spojených národů pro uprchlíky (UNHCR). Zhruba 650 milionů eur (17,6 miliardy Kč) dnes německá vláda poslala také na dávky v nezaměstnanosti a dalších 300 milionů eur (8,1 miliardy Kč) na rodičovské příspěvky.
20:49
Srbsko
Ze srbsko-chorvatského hraničního přechodu Berkasovo-Bapska odjedou čeští dobrovolníci, protože tamní základnou už uprchlíci na cestě do EU neprocházejí. Srbové nově odvážejí migranty do města Šíd, vzdáleného asi sedm kilometrů od hranice. Tam je nádraží, odkud jezdí vlaky do Slavonského Brodu v Chorvatsku, kde je nový zimní tranzitní tábor.
18:19
„Uprchlická krize ještě nedosáhla svého vrcholu,“ míní Fabrice Leggeri z agentury Frontex, která hlídá evropské námořní hranice. Evropa by se podle něj v příštích měsících měla připravit na „velmi náročnou situaci“. Francouzský list Le Figaro na animovaném grafu ukazuje, jak se počty přicházejících uprchlíků měnily v průběhu posledních šesti let.
16:05
Německo
Německá armáda ztrojnásobí počet vojáků nasazených k řešení uprchlické krize, jejich počet vzroste na 18 tisíc. V televizi n-tv to dnes oznámila ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Armáda v Německu zajišťuje především budování a provoz ubytoven pro běžence. Podle ministryně by mělo rozšířené nasazení vojáků ulehčit práci dobrovolníkům, kteří se o běžence starají a často jsou na hranici svých možností. „Dobrovolníci také nutně potřebují přestávky. Chceme, aby si mohli i na delší dobu odpočinout,“ řekla von der Leyenová. Práci dobrovolných pomocníků ale ocenila, podle ní dosud předvádějí v uprchlické krizi obdivuhodné nasazení. Ministryně ale zdůraznila, že armáda se nebude zapojovat do činností, které spadají do pravomocí policie, zejména do ochrany německých hranic.
15:09
Švédsko
O azyl ve Švédsku s 9,6 milionu obyvatel letos požádalo zatím přes 95 tisíc lidí, což už výrazně přesáhlo zatím nejvyšší počet 84 tisíc žádostí podaných v roce 1992 uprchlíky z bývalé Jugoslávie a dalších zemí. Podle imigračních úřadů do konce tohoto roku do Švédska dorazí ještě desetitisíce dalších běženců. „Vláda žádá rozdělení uprchlíků, kteří přišli do Švédska a jejich přijetí v dalších členských státech EU," uvedl v prohlášení švédský premiér Stefan Löfven. „Švédsko na sebe dlouhou dobu bralo neúměrně velkou část odpovědnosti ve srovnání s jinými zeměmi EU a nyní jsme v extrémně napjaté situaci. Je načase, aby další státy převzaly svůj díl odpovědnosti,“ dodal.
14:15
Twitter
Evropští státníci volají po důsledném oddělování ekonomických migrantů od uprchlíků ze zemí postižených válkou. Jejich výroky parodují karikatury, které se virálně šíří po sociálních sítích.
04.listopadu 2015 v 13:32, příspěvek archivován: 04.listopadu 2015 v 14:21

"If she drowns she's a refugee, if she floats she's an economic migrant" pic.twitter.com/iqWiD3RmVL

13:39
Švédsko
Švédsko požádá EU o přerozdělení části uprchlíků, kteří přišli na švédské území, mezi další země. Švédsko spolu s Německem přijímá nejvíc migrantů.
12:52
Francouzská policie zatkla u pobřežního města Dunkerque mladého rybáře, který podle vyšetřovatelů organizoval nelegální přepravu migrantů přes Lamanšský průliv z Francie do Británie. Spolu s ním zatkla i tři Albánce a dva Vietnamce. Námořník prý už několik měsíců jezdil mezi severní Francií a Anglií člunem typu Zodiac, který může pojmout přes deset migrantů. Za převoz vždy každý zaplatil 10 000 až 12 000 eur (270 800 až 325 000 Kč).
12:10
Twitter
Záběry ze stanového městečka zvaného „Džungle“ v Calais.
04.listopadu 2015 v 07:02, příspěvek archivován: 04.listopadu 2015 v 12:15

Welcome to the Jungle: The horror of the Calais refugee camp https://t.co/ttKwFat4BJ More: https://t.co/9dRFHNdhFg pic.twitter.com/xEMcjlGrWc

11:44
Německo
Přes 500 německých policistů dnes ráno provedlo rozsáhlou razii proti skupině, která údajně organizovala nelegální přepravu běženců do Německa. Policisté zasahovali na 26 místech ve třech spolkových zemích a zabavili velké množství zbraní a falešných dokladů. Celkem policie zahájila vyšetřování proti 17 lidem, mezi zadrženými je i údajný vůdce celé skupiny. Hlavní část akce probíhala v Essenu v Severním Porýní-Vestfálsku. Policisté zasahovali i v Dolním Sasku a v Bádensku-Württembersku.
11:18
  • Rakouští vojáci staví oplocený koridor na hraničním přechodu u Spielfeldu, kudy...

    Rakouští vojáci staví oplocený koridor na hraničním přechodu u Spielfeldu, kudy proudí uprchlíci na cestě ze Slovinska (4. listopad 2015). / Autor: AP

11:00
Česko
Zrychlenou vízovou proceduru nabídne už v listopadu Česká republika vysokoškolákům a středoškolákům z Ukrajiny, kteří mohou pracovat jako IT odborníci a v technických profesích. Pilotní projekt má zjednodušit vydávání pracovních povolení a modrých karet pro cizince, kteří tak mohou zaplnit dlouhodobě neobsazená místa v českých firmách. Ročně by se tak mohlo do Česka dostat až 500 specialistů z Ukrajiny.
10:37
Německo
Bavorská zemská vláda podle Tagesspiegelu pověřila bývalého ústavního soudce Uda Di Fabia, aby vypracoval posudek, který by se měl stát základem pro žalobu k ústavnímu soudu. Politici v Mnichově jsou přesvědčeni, že současná uprchlická krize ohrožuje stabilitu Bavorska a omezuje možnosti fungování této spolkové země. Spolková vláda podle nich nedělá dost pro to, aby situaci Bavorska zlepšila.
10:36
Německo
Bavorsko připravuje ústavní žalobu proti spolkové vládě kvůli běžencům. Berlín se prý dostatečně nesnaží omezit příchod uprchlíků do Německa.
10:25
Evropská unie
Kyperská pobřežní stráž v noci zachránila 26 lidí původem ze Sýrie a Libanonu. Jejich loď se u pobřeží Kypru začala potápět na rozbouřeném moři. Záchranáři je helikoptérou převezli do bezpečí. Kypr nepatří mezi cílové stanice uprchlíků, lidé se na ostrov většinou dostanou náhodou.
10:26
  • Uprchlíci na tureckém pobřeží sledují, jak se lidé, co měli odjet do Řecka,...

    Uprchlíci na tureckém pobřeží sledují, jak se lidé, co měli odjet do Řecka, vracejí. Jejich cesta byla kvůli špatnému počasí zrušena (3. listopadu 2015). / Autor: AP

10:08
Maďarsko
Maďarsko převezme od Rakouska trestní stíhání pěti lidí obviněných kvůli srpnové smrti 71 uprchlíků v chladírenském voze u rakousko-maďarských hranic. Oznámila to kancelář generálního prokurátora.
10:05
Evropská unie
Policejní organizace EU (Europol) řídila mezinárodní zátah proti síti pašeráků lidí z Pákistánu přes Středozemní moře do Evropy. Na akci, při které koncem října skončilo za mřížemi 29 pašeráků migrantů, se podílelo především 365 policistů ze Španělska a Polska. Zločinecká síť měla v těchto zemích restaurace a byty
09:51
Řecko
Řecko vyslalo do Lucemburska prvních třicet běženců v rámci dohodnutého přerozdělování 160 000 uprchlíků mezi státy Evropské unie. Jde o čtyři rodiny ze Sýrie a dvě z Iráku. Je to poprvé, co na základě schváleného systému kvót opustili migranti Řecko. Dosud z jižní Evropy takto odcestovalo pouhých 86 uprchlíků.
09:22
Německo
Policejní razie v Německu začala v 06:00. Členové speciálních jednotek jsou nasazeni především v Essenu a v Gelsenkirchenu, souběžně se ale zásah koná i na dalších místech severního Německa a také v Bádensku-Württembersku. Podle zdrojů deníku Bild se policisté zaměřili na několik libanonských rodinných klanů. Podle televize n-tv policisté prohledali 24 bytů a několik obchodů.