Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Připravujeme online reportáž

Migrační krize v Evropě

12:55
Chorvatsko
Chorvatské úřady se snaží zjistit totožnost asi tříleté holčičky, která byla před měsícem nalezena v parku ve městě Velika Gorica ve střední části země. Dívenka podle nich patrně patří k uprchlíkům. Vláda vyzvala veřejnost i média, aby na internetu sdílely fotografii dítěte. Podle chorvatské vlády je možné, že se dívka ztratila v davu imigrantů, kteří míří přes Chorvatsko do západní Evropy.
12:35
Česko
Ve dnech 9. a 10. listopadu se v Černínském paláci za účasti českých velvyslanců z vybraných zemí a zástupců státní správy uskuteční porada k hlavním příčinám a možným opatřením k migraci. Porada má přispět k posílení koordinace české zahraniční politiky v součinnosti s dalšími státními institucemi ohledně řešení aktuální migrační krize, uvedlo Ministerstvo zahraničí ve své tiskové zprávě.
12:12
Česko
V České republice mají strach z uprchlíků dvě třetiny obyvatel a ještě více lidí, přes 80 procent, se bojí rozšíření islámu v zemi. Strach mají lidé i z jeho fundamentalistického vyhrocení a propojení s terorismem a organizovaným zločinem. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury STEM. "Strach z uprchlíků je pro mnoho lidí zástupným vyjádřením strachu z terorismu, mezinárodního organizovaného zločinu a islámského fundamentalismu," uvedl STEM. Strach z uprchlíků - odkud se vzal a s čím souvisí
12:01
Polsko
Polsko neví, kdo ho bude reprezentovat příští čtvrtek na summitu Evropské unie na Maltě, kde se bude jednat o uprchlické krizi. Prezident Andrzej Duda totiž na 12. listopad svolal první schůzi nového parlamentu, na které podle ústavy podá předsedkyně vlády demisi. Na Maltu tak nemůže ani prezident, ani premiérka Ewa Kopaczová. "Budeme muset poprosit jiný stát, aby reprezentoval polské zájmy," odhadl náměstek ministra zahraničí Rafal Trzaskowski. Další politici se domnívají, že na zastupování Polska bude stačit velvyslanec, popřípadě místopředseda vlády.
11:44
Velká Británie
Skotsko se připravuje na to, že přijme jednu třetinu z celkového počtu Syřanů, které se zavázala přijmout Velká Británie do konce tohoto roku. Skotsko přijme jednoho ze tří syrských uprchlíků i přes to, že skotská vláda považovala za přiměřené přijmout 10 procent z celkového počtu. Skotové totiž tvoří pouze jednu desetinu obyvatel Velké Británie.
05.listopadu 2015 v 19:57, příspěvek archivován: 06.listopadu 2015 v 11:43

Scotland to take one third of Syrian refugees arriving before Christmas https://t.co/CKVUHLuCkq

11:27
Česko
Zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku není mučírna, prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec při návštěvě areálu. S podmínkami v táboře, kritizovaném kvůli údajně špatnému přístupu k běžencům, seznámil diplomaty i ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou, jež má v gesci ochranu dětí. Podle ministryně je o děti v zařízení postaráno dobře. Také podle ombudsmanky Anny Šabatové se podmínky v Bělé zlepšují.
10:45
Za letošní rok dosud zahynulo při pokusu dostat se ilegálně do Evropy přes Středozemní moře podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) 3406 osob. Celkem připlulo podle zprávy UNHCR letos do Evropy přes Středozemní moře asi 757 192 imigrantů, z toho nejvíce do Řecka (asi 612 600) a do Itálie (140 600).
09:49
Německo
Německo představilo plány na urychlení azylového procesu. Vládní koalice tak vyřešila spory, které v této otázce panovaly. Křesťanští demokraté Angely Merkelové se na toto téma v týdnu pohádali se svým koaličním partnerem Sociálními demokraty. Ve výsledku by mělo pět specializovaných center posílat zpět migranty ze zemí, které jsou považovány za bezpečné. A poté jim zabránit v opětovném vstupu do země. Urychlený azylový proces by měl nově zabrat čas v řádů týdnů, nikoli měsíců.
08:56
Twitter
Na velké množství uprchlíků se připravovalo také Švýcarsko. Ukazuje se však, že nepatří mezi cílové země migrantů. Potvrzuje to také analýza dat z Twitteru, jejíž výsledky prezetuje server swissinfo.ch. Klíčová slova v arabštině jako azyl, Sýrie, Švýcarsko nejsou téměř vyhledávaná. Naproti tomu Německo nebo Švédsko jsou v souvislosti s uprchlíky či azylem vyhledávány mnohonásobně víc. Výzkum probíhal v průběhu jednoho týdne v září a v říjnu.
08:51
Twitter
První azylanti přemístění z Řecka do Lucemburska. Přesídlí tam v rámci systému kvót na přerozdělování uprchlíků, který v září schválili zástupci zemí Evropské unie.
05.listopadu 2015 v 09:34, příspěvek archivován: 06.listopadu 2015 v 08:47

The first asylum-seekers were relocated from Greece to Luxembourg yesterday https://t.co/krJQRPesvx #Europe pic.twitter.com/fd5clkrxcs

08:22
  • Migranti strávili noc v autobuse při cestě do srbského Šidu. (6. listopadu 2015)

    Migranti strávili noc v autobuse při cestě do srbského Šidu. (6. listopadu 2015) / Autor: AP

06:01
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, vítáme vás u dnešního pokračování online reportáže s novinkami k migrační krizi v Evropě.
23:01
Vážení čtenáři, tímto se s vámi pro dnešek loučíme. Aktuální vývoj migrační krize budeme sledovat opět zítra.
22:59
Maďarsko
Šéf úřadu maďarského premiéra János Lázár dnes obvinil Německo, že hodlá Evropě vnucovat svou vůli. Podle agentury MTI řekl, že pokud Německo chce na svém území migranty, Maďarsko to bude respektovat, ale nepřipustí, aby mu někdo říkal, že má udělat to samé. Lázár tak prý reagoval na prohlášení německé kancléřky Angely Merkelové, podle které by imigrace měla být legalizována. "Pokud Německo pociťuje kvůli něčemu výčitky svědomí a chce u sebe usadit lidi, může to svobodně udělat, ale nemělo by se to stát povinností pro Maďarsko," řekl šéf úřadu předsedy maďarské vlády Viktora Orbána.
21:28
  • Utečenci ve švýcarském centru Juch v Curychu (5. listopadu 2015)

    Utečenci ve švýcarském centru Juch v Curychu (5. listopadu 2015) / Autor: Reuters

20:37
Evropská unie
Evropská unie, která v současnosti prožívá největší uprchlickou krizi od druhé světové války, chce, aby mohla snáze vracet neúspěšné žadatele o azyl z Pákistánu. Dnes o tom s představiteli této asijské země jednala šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová během schůzky zástupců 51 evropských a asijských států. Podle evropského statistického úřadu Eurostat jsou v poslední době Pákistánci sedmou největší skupinou žadatelů o azyl. Mezi druhým čtvrtletím loňského roku a druhým čtvrtletím letošního roku přijaly úřady členských zemí EU skoro 25 400 žádostí o azyl od pákistánských občanů, z toho více než čtvrtinu vyřídily kladně. Unie má už několik let s Pákistánem podepsanou dohodu ohledně navracení migrantů, nicméně podle zástupců EU to není vždy bez problémů. Podle Mogheriniové jde o to, aby vše "šlo hladce". Pákistánský bezpečnostní poradce Sartádž Azíz řekl, že jeho země nebude otálet s přijímáním lidí, kteří v EU nedostali azyl. Zároveň ale chce, aby osmadvacítka vylepšila možnosti legálního příchod kvalifikovaných pracovních sil z Pákistánu. V pátek čekají účastníky schůzky evropských a asijských zemí, které představují celkem 60 procent světového HDP, jednání o klimatických změnách nebo o bezpečnostních otázkách.
19:10
Švédsko
Švédská vláda nemůže nově příchozím uprchlíkům zaručit, že pro ně najde ubytování. Varuje před tím švédský ministr spravedlnosti a pro migraci Morgan Johansson. Kvůli nedostatku kapacit se padesátku uprchlíků chystá vládní migrační úřad ubytovat na recepci svého sídla ve Stockholmu. Úředníci odhadují, že letos do země přijde až 190.000 žadatelů o azyl, což je dvojnásobek oproti dosud rekordním číslům z počátku 90. let.
19:07
Německo
Na most přes dálnici A46 na západě Německa někdo vyvěsil transparent s kontroverzním sloganem. „Vaše děti se budou modlit k Alláhovi, nebo zemřou,“ napsal neznámý pachatel. Úřady spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko vyšetřují, kdo za transparentem incidentem stojí. Podle serveru RP Online se podobné plakáty objevily i v jiných spolkových zemích, například v Bádensku-Württembersku.
18:39
  • Migrant sedí v pokoji detenčního zařízení v Bělé-Jezové. (5. listopadu 2015)

    Migrant sedí v pokoji detenčního zařízení v Bělé-Jezové. (5. listopadu 2015) / Autor: Reuters

18:28
Česko
Při oslavách státního svátku 17. listopadu se bude demonstrovat pro migraci i proti uprchlíkům. Podle iniciativy Proti projevům nenávisti se prezident Zeman domluvil na společné akci k výročí 17. listopadu s Blokem proti islámu, který aktivně vystupuje proti uprchlické vlně. Blok proti Islámu pořádá demonstraci "na podporu názorů prezidenta republiky na imigraci a islám" ve 14.00 na Albertově. Na svém facebookovém profilu skupina uvedla, že se Zeman rozhodl jejich demonstraci navštívit. Původní akce se měla konat na Hradčanském náměstí. Kvůli Zemanovi, který slíbil se vrátit na Albertov, kde se loni střetl s několika sty demonstranty, se ale demonstrace přemístila. "Rozhodli jsme se jít za svým prezidentem. Vyjádřit mu podporu ústy našich řečníků Martina Konvičky, Marka Černocha a dalších přímo na Albertově," uvedl Blok proti islámu.