Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Připravujeme online reportáž

Migrační krize v Evropě

17:48
Evropská unie
Dvě organizace dnes přišly s odlišnými odhady toho, jaký ekonomický dopad budou mít statisíce běženců a uprchlíků na evropskou ekonomiku. Podpoří to hospodářskou aktivitu a zlepší veřejné finance, naznačila ve své nejnovější ekonomické prognóze Evropská komise. Podle Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) si migrace již vybírá svou daň. Protiklad ale není tak ostrý, jak by se mohlo zdát. Obě organizace totiž pohlížejí na různé země ležící na migrační trase. Komise se zabývala státy, které běžence zřejmě získají jako pracovní sílu, a EBRD státy, kterými běženci procházejí - či situací mimo Evropu, kde běženci čekají, až budou moci pokračovat v cestě. EBRD snížila odhady hospodářského růstu pro Chorvatsko, Maďarsko, Slovinsko a Řecko, což jsou tranzitní země pro vlnu běženců ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Také upozornila na vážnou ekonomickou újmu na Turecko, které se stalo hostitelskou zemí pro mnoho uprchlíků ze Sýrie, kteří buď zůstávají, nebo odcházejí do Evropy.
17:19
Česko
Čeští dobrovolníci, které zaštiťuje iniciativa Pomáháme lidem na útěku, vyjedou příští týden pomáhat běžencům na řecký ostrov Lesbos. Na desetidenní misi se chystá zhruba patnáct lidí, je mezi nimi i lékařka a dva potápěči, řekla jedna z koordinátorek akce Lucie Slováková. Dobrovolníci budou pracovat na pobřeží i působit na moři. Na Lesbos by za českou skupinou měla zamířit i humanitární pomoc v podobě teplého oblečení a zdravotnického materiálu. Část dobrovolníků pochází ze skupiny Czech Team, která nyní ukončuje činnost na srbsko-chorvatském hraničním přechodu Berkasovo-Bapska. "Pokud bude člun s uprchlíky potopený u pobřeží, budeme lidi dostávat z vody. Pomáhat budou potápěči. Ostatní ze skupiny budou působit přímo na břehu a lidi dále zaopatřovat, sušit, převlíkat a balit do termofólií," uvedla Slováková, která akci řídí s dobrovolníkem Michalem Rothem.
16:17
Evropská unie
Do konce roku 2017 do Evropy dorazí asi tři miliony migrantů, odhaduje Evropská komise. Jejich příchod prý bude mít „malý, ale pozitivní" dopad na evropské hospodářství. HDP by se v důsledku nových pracovních sil měl zvednout o 0,2-0,3 procenta. Populace Evropy by měla narůst o 0,4 procenta, říká Komise a bere přitom do úvahy i neúspěšná azylová řízení. Příliv běženců neoslabila ani přicházející zima a zhoršující se podmínky k překonání Egejského moře. Válka v Sýrii „dohání lidi k zoufalým činům a jejich snaha utéct ze země nepoleví,“ říká zástupce OSN Peter Sutherland. Postarat se o utečence je podle něj odpovědnost celého světa, ale Evropy zvlášť.
15:14
Česko
Hasiči dnes po poledni ukončili demontáž tábora pro tří stovky běženců, který v září nechalo postavit ministerstvo vnitra z obav před silnou uprchlickou vlnou v areálu budoucí věznice v Břeclavi-Poštorné. Tábor nebyl využit. Celkem dvacet pět stanů i s polními lůžky, matracemi a vybavením skončilo zpět ve skladech hasičů. Stavební buňky si odvezla Správa uprchlických zařízení. Náklady spojené se stavbou a následnou likvidací tábora ministerstvo vnitra nezveřejnilo. Areál v Poštorné začne od 16. listopadu sloužit jako věznice pro dvě stě odsouzených. Starosta Břeclavi Pavel Dominik uvedl, že je rád, že tábor nemusel být využit. Připomněl, že jeho zřízení pobouřilo část veřejnosti. Pokud by se situace s běženci zhoršila, je možné, že přímo v centru v Břeclavi vznikne další stanový tábor. Tentokrát by však již nešlo o zařízení pro uprchlíky, ale o tábor vojáků, kteří by se zapojili do ostrahy nedalekých hranic s Rakouskem a Slovenskem.
14:24
Německo
Německá vládní koalice se blíží dohodě o podobě azylové politiky. S odvoláním na zdroje z vládních stran o tom ve čtvrtek informovala německá média, podle nich by v nějaké formě měly na německých hranicích vzniknout tranzitní zóny pro registraci běženců. O situaci od 14:00 jednají šéfové vládních stran: kancléřka Angela Merkelová, vicekancléř Sigmar Gabriel a bavorský premiér Horst Seehofer. K požadavku CSU se přiklonila i Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, zdrženlivě se k němu staví sociální demokracie (SPD).
13:21
Řecko
Řecko opustí první uprchlíci, kteří budou rozděleni podle kvót, na kterých se shodly členské státy EU.
05.listopadu 2015 v 13:05, příspěvek archivován: 05.listopadu 2015 v 13:19

First refugees leave Greece under EU relocation plan as influx surges https://t.co/8D8v9VuFlY pic.twitter.com/GzXaB9yBLg

12:48
Švédsko
Švédsko požádá EU o mimořádnou pomoc kvůli událostem souvisejícím s uprchlickou krizí. Švédská vláda se tak rozhodla kvůli rekordnímu počtu žadatelů o azyl. Do Švédska má letos dorazit kolem 190 tisíc uprchlíků.
11:55
Evropská unie
Evropská unie očekává, že do konce roku 2016 mohou dorazit další tři miliony migrantů. Počty nových uprchlíků pak pravděpodobně nezačnou klesat dříve než v roce 2017. Článek si můžete přečíst zde.
11:18

Migranti v Makedonii čekají na příjezd vlaku. Makedonii je jeden ze států, který uprchlíci obvykle musí přejít na své cestě do západní Evropy.

  • Uprchlíci v Makedonii (5. listopad 2015)

    Uprchlíci v Makedonii (5. listopad 2015) / Autor: Reuters

10:56
Řecko
Kvůli stávce lodní dopravy v Řecku se na jeho ostrovech na východě Egejského moře začali více hromadit uprchlíci, kteří v počtu desítek tisíc do země míří ze sousedního Turecka. Zablokovány jsou i tři trajekty vyhrazené v posledních měsících jen pro převoz běženců do kontinentálního Řecka, odkud pak pokračují po takzvané balkánské trase dál do nitra Evropy. Lodní provoz byl zastaven na protest proti úsporným opatřením vlády.
10:35
Česko
Kdo jsou vlastně čeští dobrovolníci, kteří vyrážejí do Srbska, Chorvatska a jiných zemí pomáhat uprchlíkům? "Ve skupině, kde se sdružují čeští dobrovolníci na pomoc uprchlíkům, je momentálně 3 272 členů. Z nich už vyjelo do terénu přes 1 500 lidí. Nejčastěji na hraniční přechod Berkasovo-Bapska, kde už šest týdnů fungovala česká základna. Další dobrovolníci pomáhají s tříděním sbírek, finančně podporují ty, kteří vyjíždí, hledají informace pro své plánované výjezdy, domlouvají se s ostatními, aby složili posádky do aut. Přibližně z poloviny jsou to studenti, z poloviny pracující lidé" uvádí iniciativa Pomáháme lidem na útěku ve své tiskové zprávě.
10:02
Již více než dva a půl tisíce běženců ze Sýrie, Afghánistánu a dalších zemí překročilo v uplynulých třech měsících rusko-norské hranice. Uvedl to ruský zpravodajský server FlashNord s odvoláním na zdroj z pohraniční služby, která je v Rusku součástí tajné služby FSB. Loni této trasy využila jen asi desítka lidí. "Jsou to občané nejen Sýrie, ale i Afghánistánu a Libye, dohromady z více než desítky zemí," prohlásil nejmenovaný pohraničník z Murmanské oblasti, která sousedí s Norskem.
09:01
Německo
V Německu jsou na vzestupu útoky proti žadatelům o azyl, a to včetně žhářství, uvedl německý deník Die Welt. Doposud bylo letos zaznamenáno nejméně 104 útoků proti ubytovnám uprchlíků. Minulý rok to bylo „pouhých“ 28 útoků. Aktivisté tvrdí, že jde o znepokojující trend.
07:58
Evropská unie
Pouhých 116 uprchlíků z celkový 160 tisíc bylo doposud přerozděleno v rámci kvót, na kterých se shodly státy EU.
07:06
Česko
V Praze ve čtvrtek zahájí návštěvu Česka předseda rakouské Spolkové rady Gottfried Kneifel. Bude jednat s předními českými politiky, jako hlavní téma se očekává problém migrace. Kneifela na Pražském hradě přijme prezident Miloš Zeman, se kterým bude diskutovat podle mluvčího Jiřího Ovčáčka hlavně o migrační krizi.
06:25
Česko
Ministr vnitra Milan Chovanec ve čtvrtek předvede velvyslancům evropských zemí detenční zařízení pro uprchlíky v Bělé pro Bezdězem na Mladoboleslavsku. Tábor, kritizovaný kvůli údajně špatnému přístupu k běžencům, si prohlédne také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která má v gesci ochranu dětí. Mimořádně se do střeženého areálu dostanou i novináři. Podmínky v detenčních zařízeních kritizovala ombudsmanka Anna Šabatová, nelíbí se ani některým ministrům nebo neziskovým organizacím.
06:20
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, i dnes se vám vítáme u online reportáže z migrační krize v Evropě.
23:11
Vážení čtenáři, pro dnešek se s Vámi loučíme. Naše online zpravodajství k uprchlické krizi bude pokračovat zase zítra.
22:05
Česko
Premiér Bohuslav Sobotka dnes jednal s bavorským zemským premiérem Horstem Seehoferem o aktuální migrační krizi, na jejímž řešení chce Česko s Německem spolupracovat. Problémy spojené s příchodem statisíců migrantů do Evropy by podle politiků neměly narušit 25 let budované dobré sousedské vztahy obou zemí.
21:02
Řecko
  • První čtyři rodiny uprchlíků ze Sýrie a dvě z Iráku se díky dohodnutým kvótám...

    První čtyři rodiny uprchlíků ze Sýrie a dvě z Iráku se díky dohodnutým kvótám vydaly z Řecka do Lucemburska. (4. listopadu 2015) / Autor: AP