Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otevřený souboj. Snad bude Zemanův nástupce dodržovat své kompetence, píše svět

  13:23
Zahraniční média si všímají volebního souboje v Česku. Považují ho vesměs za otevřený a favorita na vítěze nemají. Prezidentem bude někdo z trojice Andrej Babiš, Petr Pavel a Danuše Nerudová, uvádějí. Tisk se také věnuje konci éry prezidenta Miloše Zemana. O možných dopadech voleb na podporu napadené Ukrajině píší především média v Polsku a Rusku.

Český prezident Miloš Zeman | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Rakouský deník Der Standard pokládá výsledek prezidentských voleb v Česku za předem nerozhodnutý, napínavé bude podle něj zejména předpokládané druhé kolo. Šanci dostat se do něj má bývalý premiér Babiš, generál ve výslužbě Pavel a ekonomka Nerudová. Ta se snaží oslovovat mladé voličstvo společensky liberálními tématy, jako je ochrana klimatu či sňatky homosexuálních párů.

List připomíná, že rektorka se v posledních týdnech dostala do defenzivy kvůli kauze nezvykle rychlého udělování doktorských titulů během jejího mandátu v čele brněnské Mendelovy univerzity. Za „eso v rukávu“ Nerudové naopak deník považuje to, že na rozdíl od jejích dvou hlavních rivalů na ní neulpěl „stín minulosti“ v podobě spolupráce s komunistickým režimem.

Heslo volební Pavlovy kampaně „Řád a klid“ má podle deníku očividně za cíl vymezit se proti „často nepředvídatelně působícímu“ Babišovi a „nešířit chaos“ v současné společenské atmosféře války na Ukrajině a vysoké inflace. Boj proti zdražování je zároveň ústředním tématem kampaně miliardáře Babiše, kterého navíc posílil nedávný zatím nepravomocný zprošťující rozsudek v kauze Čapí hnízdo.

Prezidentské volby 2023

Danuše Nerudová a Petr Pavel s manželkou (14. ledna 2023)

Miliardář oslovuje především sociálně slabší. Vzhledem k tomu, že sociální demokraté i komunisté opustili Poslaneckou sněmovnu v parlamentních volbách na podzim 2021 a že on sám přešel z vlády do opozice, může tuto roli hrát ještě lépe než dosud, píše Der Standard.

Čtvrteční televizní debata prezidentských kandidátů se podle agentury APA nesla ve spíše poklidném duchu, točila se především kolem ekonomických otázek a vysokých cen energií. Babiš čelil v diskusi výpadům jak Nerudové, tak Pavla, všímá si agentura.

Portál Foreign Policy volby vnímá jako začátek nové éry. Ani jeden ze tří favorizovaných kandidátů totiž zřejmě nebude tak silnou osobností jako dosavadní hlava státu. „Slabší nástupce Miloše Zemana není pro zemi nutně špatná věc,“ avizuje svůj článek.

Zeman podle oslovené výzkumnice Kláry Votavové z Institutu pro evropskou politiku zastupoval skepticismus vůči Evropě. Zemanova dekáda byla velmi specifická. Jeho styl byl velice kontroverzní a polarizující. Tato éra je pryč. I když samozřejmě ještě nevíme, kdo ho nahradí,“ uvedl také poradce Poslanecké sněmovny pro zahraniční politiku Zdeněk Beránek.

KOMENTÁŘ: Mladá a pohledná? Naštěstí. Jinak by Nerudovou uráželi hůř

Stanice BBC dala ve svém příspěvku k prezidentským volbám prostor českému beachvolejbalistovi Ondřeji Perušičovi, který vyjádřil přání mít v čele státu „prezidenta, který respektuje ústavu, spíše než aby testoval její hranice“. Jak Zeman, tak jeho předchůdce Václav Klaus podle Perušiče neustále posouvali hranice, aby zjistili, co jim projde. BBC v této souvislosti připomíná poslední spor o to, zda může Zeman jmenovat ještě před koncem svého mandátu předsedu českého ústavního soudu.

Zproštění obžaloby v kauze Čapí hnízdo znamená podle serveru Politico „návrat“ Babiše do prezidentského klání. Proti českému expremiérovi, který připomíná bývalého italského předsedu vlády Silvia Berlusconiho, však podle serveru stojí „dva silní kandidáti“. Bývalého generála s mezinárodními zkušenostmi Pavla stanice popisuje jako „Antibabiše“ a někdejší univerzitní rektorku Nerudovou přirovnává k mladé finské premiérce Sanně Marinové.

„Osm kandidátů doufá, že nahradí Miloše Zemana, který bývá kritizován za překračování své role,“ píše arabská Al-Džazíra s tím, že nový prezident si bude muset vybrat, zda půjde v Zemanových šlépějích, nebo začne respektovat svou vymezenou úlohu.

Ve svém článku katarská televize cituje politologa Jana Herzmanna, podle nějž jsou tyto prezidentské volby výjimečné tím, že „žádný z kandidátů nereprezentuje vládní trojkoalici“. „Je to souboj mezi opozičními kandidáty,“ uvedl. Stanice připomíná, že odcházející Zeman mimo jiné „často pronášel protiuprchlické a protimuslimské komentáře“.

Rusové nečekají obrat zahraniční politiky

Francouzský ekonomický server Les Échos zdůrazňuje, že vítězem českých voleb bude poprvé člověk, který nevstoupil do politiky se sametovou revolucí v roce 1989. Píše o generační výměně a očekávaném těsném souboji, připomíná i kritiku Babišovy úterní návštěvy u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Rádio RFI připomíná Pavlův příspěvek k osvobození francouzských vojáků v bývalé Jugoslávii, oblibu Nerudové u mladých lidí i její vlastní nízký věk. Celá předvolební kampaň se soustředila okolo osobnosti expremiéra Babiše, dodává RFI. Deník Le Figaro píše, že české volby „nevzbuzují zájem médií ani politiků nikde v Evropě“, na rozdíl od parlamentních voleb v roce 2017, které vynesly Babiše do křesla premiéra.

Prezidentských voleb v Česku si všímají i média v Polsku. Polský rozhlas na svých internetových stránkách připomíná, že se blíží konec éry „kontroverzního prezidenta Miloše Zemana, který je obviňovaný z podpory ruských a čínských zájmů, překračování prezidentských pravomocí i bagatelizování zjištění rozvědky“.

Vzdal to jen Středula. Nikdo jiný už z voleb nakonec neodstoupil

Média přibližují tři hlavní kandidáty pátečního a sobotního hlasování. V případě Babiše i Pavla Polský rozhlas připomíná jejich komunistickou minulost, v případě Nerudové zase nesrovnalosti z dob jejího působení v čele Mendelovy univerzity.

Spisovatel, bohemista a překladatel Aleksander Kaczorowski na rozhlasové stanici TOK FM o Babišovi řekl, že „se staví do pozice kandidáta té části české společnosti, která má obavy z války, nechce vojensky podporovat Ukrajinu a nesouhlasí s politikou současné české vlády v této oblasti – její spoluprací s Kyjevem a Varšavou“. Podle Kaczorowského do druhého kola voleb projde Babiš s Pavlem, protože u Nerudové „se nakonec ukázalo, že není tak přesvědčivou kandidátkou jako před několika lety na Slovensku Zuzana Čaputová“.

Publicista Mikolaj Lizut tvrdí, že z polské perspektivy je Babiš nebezpečným kandidátem. Uvedl, že Babiš sám o sobě říká, že chce jít ve stopách konzervativního maďarského premiéra Viktora Orbána. Podle Lizuta si Babiš také jako premiér snažil podřídit si média. „Po anexi Krymu byl stoupencem zrušení sankcí proti Rusku,“ dodal o Babišovi Lizut. Podle Kaczorowského je ale Babiš především pragmatik, který se „řídí tím, co mu napovídají průzkumy veřejného mínění“.

Ruský server RBK uvedl, že v Česku končí éra prezidenta Zemana, který byl považovaný za proruského. Zdůrazňuje, že zejména Pavel a Nerudová zastávají protiruské postoje, zatímco Babiš se tématu Ruska a války na Ukrajině snažil v kampani spíše vyhýbat. Server cituje ředitele Ruské rady pro mezinárodní vztahy Andreje Kortunova, podle nějž je nepravděpodobné, že by české prezidentské volby nějak ovlivnily vztahy s Ruskem.

„Naopak odchod Zemana, který byl v jistém smyslu symbolem předchozí éry, může českou politickou třídu ještě více upevnit na protiruské platformě,“ řekl Kortunov. Připomněl, že Česko patřilo v posledních letech k nejdůslednějším a nejtvrdším kritikům Ruska. „Myslím, že není důvod se domnívat, že se situace změní,“ dodal.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Bitva o univerzitu. Policie udeřila na studenty

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...