Ruský prezident Dmitrij Medveděv

Ruský prezident Dmitrij Medveděv | foto: AP

Prezident může sám vyslat vojska za hranice, rozhodli ruští zákonodárci

  • 5
Horní komora ruského parlamentu, takzvaná Rada federace, kývla na prezidentovu žádost, aby mohl sám vysílat vojáky za hranice Ruska. Dosud musel o souhlas žádat zákonodárce. Opozice i experti tvrdí, že jde o porušení ústavy. Kreml ale argumentuje ochranou Rusů za hranicemi.

Hlasování v Rusku nikoho nepřekvapilo, protože jej členové horní komory parlamentu avizovali už před týdnem, když šéf Kremlu se svým nápadem přišel. "V případě ohrožení Ruska a našich občanů má hlava státu právo a možnost je ochránit," prohlásil dnes předseda Rady federace Sergej Mironov.

Přesto se při diskuzi ozvaly i kritické hlasy. Odpůrci rozhodnutí tvrdí, že si prezident i zákonodárci udělali z ústavy trhací kalendář, když úplně popřeli článek 102, který říká, že s vysláním musí souhlasit parlament.

Změny souvisí s konfliktem v Gruzii

Medveděv vysvětlil svůj požadavek před týdnem na stránkách Kremlu. "Prezident poslal návrh, který by mu měl umožnit dělat rozhodnutí a operativně používat ruské ozbrojené síly za hranicemi. Mohl by tak chránit zájmy Ruska a jeho občany a zároveň udržovat mír a bezpečnost," stálo tehdy v prohlášení. - více čtěte zde

Kreml zároveň neskrýval, že změny souvisejí s loňským konfliktem s Gruzií. Tehdy Vyslání ruských vojsk do Jižní Osetie senátoři ani neschvalovali. Posily vyslané do boje s Gruzínci byly totiž označeny za součást "mírového kontingentu", jehož nasazení Rada federace už dříve schválila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video