Policistka v šátku nesmí řídit dopravu

  • 54
Spor o právo muslimek zakrývat si vlasy zasáhl po francouzských školách i policii. Pařížské velitelství suspendovalo policistku, která nosila šátek pod kloboučkem od uniformy a navzdory nařízením ho odmítla sundat. Státní zaměstnanci ve Francii nesmějí nosit náboženské symboly.

HLASUJTE V ANKETĚ:
Měla by se Evropa přizpůsobovat náboženským zvykům přistěhovalců?

Devětadvacetiletá policistka dohlížela na placení na parkovacích místech nebo řídila provoz na křižovatce.

Některé mužské kolegy dráždila nejen diskrétní pokrývkou hlavy, ale i tím, že si s nimi kvůli své islámské víře nechtěla potřásat rukou. Koncem srpna znovu odmítla vzdát se šátku a nadřízení ji den nato dočasně postavili mimo službu.

"Je to velmi profesionální zaměstnankyně. Všichni se ji snaží přesvědčit, aby změnila svůj postoj," řekla pařížská policejní mluvčí. Na příští týden si neposlušnou policistku pozval na kobereček policejní šéf Jean-Paul Proust.

Zákon zakazuje francouzským státním zaměstnancům nosit viditelné náboženské symboly, jako jsou velké kříže, židovské jarmulky, sikhské turbany nebo zmíněné muslimské šátky.

Od začátku září platí zákaz rovněž ve státních školách. Kontroverzní zákon se stal záminkou radikálů, kteří v Iráku unesli dvojici francouzských novinářů. Jejich propuštění podmiňují právě zrušením zákazu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video