Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odklon od populismu, hodnotí Pavlovo vítězství zahraničí média

  17:00aktualizováno  18:55
Vítězství nového českého prezidenta Petra Pavla naznačuje odklon Česka od populismu, píší americká a britská média. Podle nich jsou výsledky českých prezidentských voleb ponížením pro Pavlova protivníka, bývalého premiéra Andreje Babiše. Německá média zmiňují překvapivě jasné Pavlovo vítězství.

Novým prezidentem Češi zvolili Petra Pavla. (28. ledna 2023) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Americký deník The Washington Post o českých prezidentských volbách píše, že byly vnímány jako zápas mezi ústavní demokracií a populismem, s ruskou válkou na Ukrajině na pozadí. „Pavlova výhra upevňuje odklon od populistické politiky. Alespoň prozatím,“ dodává list.

Druhé kolo prezidentských voleb 2023

I britský list The Guardian píše, že Babišova prohra je oslavována jako vítězství liberální demokracie nad oligarchickým populismem. „Výsledek představuje osobní satisfakci pro prozápadního Pavla a ponižující zavržení Babiše, oligarchistického miliardáře, který vedl nelítostnou kampaň spálené země, jež se soustředila na vykreslení svého protivníka jako válečného štváče, zatímco sám sebe vydával za oběť pomluv a vyhrůžek smrti,“ uvádí Guardian.

Překvapivě jasné vítězství

Petr Pavel v prezidentských volbách v České republice porazil Andreje Babiše překvapivě jasně. Uvedla to agentura DPA. Zpravodajská relace Tagesschau německé veřejnoprávní televize ARD si všímá toho, že Česko má za sebou tvrdou předvolební kampaň plnou dezinformací a výhrůžek. Saský deník Sächsische Zeitung napsal, že někdejší generál NATO porazil populistického expremiéra Babiše.

„Jedenašedesátiletý (Pavel), který se nově vydal do politiky, v rozhodujícím druhém kole volby překvapivě jasně porazil populistického expremiéra Andreje Babiše,“ napsala agentura DPA. Ta čtenářům vysvětlila, že Petr Pavel je generálem ve výslužbě, který působil ve vrcholných pozicích Severoatlantické aliance. Poukázala také na to, že účast ve volbách byla poměrně vysoká.

Češi zvolili Pavla prezidentem s nejsilnějším mandátem. Babiš uznal porážku

„Bývalý voják, který byl dříve v Česku náčelníkem generálního štábu, tak počátkem března vystřídá současného prezidenta Miloše Zemana, který často svými kontroverzními výroky rozděloval,“ poznamenala DPA.

Dominantním tématem předvolební kampaně se podle německé agentury stala ruská invaze na Ukrajinu. DPA napsala, že Pavel se zasazoval o větší podporu Kyjeva a Čechům slíbil vrátit klid a řád. „Babiš se snažil bývalého výsadkáře vykreslit jako válečného štváče. Požadoval jednání s Moskvou a oznámil, že Polsku v případě útoku nepošle vojáky,“ uvedla s tím, že těmito slovy vyvolal expremiér pozdvižení doma i v zahraničí. Babiš později svá slova opravil a řekl, že Polsku i Pobaltí by Česko vojensky pomohlo tak, jak to plyne z aliančních závazků.

Porážka populismu

Zvolení Petra Pavla českým prezidentem komentuje polský týdeník Polityka jako porážku populismu Pavlova protikandidáta Andreje Babiše a považuje ho za důležitý signál pro celou Evropu, že ustupování Rusku už nepřináší politický kapitál.

„Na konci kampaně se jako rozhodující ukázala efektivita budoucího prezidenta v přímé konfrontaci s Babišem a také zcela scestná volební strategie druhého jmenovaného, založená na polopravdách o jeho vlastním životopisu a kontroverzních prohlášeních ohledně dalšího postoje České republiky vůči válce na Ukrajině,“ konstatuje komentátor polského týdeníku, který připomíná také Babišovo vyjádření v televizní debatě o neposkytnutí vojenské pomoci pobaltským státům a Polsku v případě jejich napadení Ruskem.

Podle komentáře Babiš před druhým kolem volby zvolil taktiku strašení vlastních občanů a možného usmiřování s Ruskem a vyzdvihoval své zkušenosti z vrcholné politiky, zatímco Pavel měl „působit jako politický nováček, který bude kvůli nedostatku zkušeností řídit stát jako vojenskou jednotku, porušující občanské a především podnikatelské svobody“.

Pavlovi se podařilo oslovit nové voliče. Pro Babiše hlasovaly nejchudší regiony

„Výsledky druhého kola ukázaly, že tato taktika měla malý efekt. Také proto, že je to budoucí prezident, kdo má ve skutečnosti více zkušeností na mezinárodní scéně,“ připomíná Polityka mimo jiné působení Pavla ve funkci šéfa Vojenského výboru NATO. „V alianci si cenili zejména jeho analytické schopnosti a v roce 2016 označil Rusko za největší hrozbu pro NATO. Jeho prezidentství bude mít pro Čechy, ale i pro zbytek Evropy důležitý symbolický rozměr,“ píše Polityka.

„Pro Západ je jeho volba jasným signálem, protože ukazuje, že politika papírové neutrality vůči Rusku podporovaná válečnými strašáky už nefunguje. Není možné na tom snadno získat politický kapitál,“ píše týdeník, zatímco porážku Babiše vnímá jako „velkou ránu“ pro populistický blok v Evropě.

Týdeník ale varuje, že na úplnou porážku populistů v Evropě je příliš brzy, neboť režimy tohoto typu jsou překvapivě životaschopné. „V sobotní bitvě v Česku proto zvítězila liberální Evropa. Bohužel válka – doslovná i metaforická – o budoucnost starého kontinentu pokračuje,“ uzavírá Polityka.

Překvapil vás výsledek 2. kola prezidentské volby?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 4. února 2023. Anketa je uzavřena.

.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Bitva o univerzitu. Policie udeřila na studenty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Ústavní soud: kastrace už není pro změnu pohlaví nutná. Prosazovali to i Piráti

7. května 2024,  aktualizováno  9:04

Ústavní soud v úterý oznámil, že operace už nadále nebude podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, zabila dvacet členů Hamásu

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:29

Izraelská armáda ráno oznámila, že její jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:05

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...