Areál teplárny v Komořanech u Mostu

Areál teplárny v Komořanech u Mostu | foto: United Energy

Na Mostecku vyroste obří spalovna odpadu, stát bude přes pět miliard korun

  • 5
V Komořanech u Mostu do tří let vyroste obří spalovna směsného komunálního odpadu za více než pět miliard korun. Zařízení pro energetické využití odpadu neboli ZEVO, které bude spalováním odpadů produkovat teplo a elektřinu, bude stát v průmyslovém areálu stávající uhelné teplárny společnosti United Energy.

Ročně se v novém zařízení spálí až 150 tisíc tun odpadu z Ústeckého kraje, který by jinak skončil na skládce.

Podle vedení společnosti tak Teplárna Komořany udělá důležitý krok v procesu dekarbonizace (snižování množství emisí uhlíku, pozn. red.). „Výstavbou dojde ke značné úspoře fosilních paliv, mimo jiné se sníží emise skládkových plynů z ukládaných odpadů na skládky a kraj i města získají záruku efektivního a k životnímu prostředí šetrného nakládání s odpady,“ řekl Milan Boháček, generální ředitel United Energy.

Společnost uvádí, že díky odklonu od fosilních paliv dojde při plném výkonu zařízení k úspoře hnědého uhlí ve výši zhruba 120 tisíc tun ročně.

ZEVO má ročně vyprodukovat až 600 terajoulů tepla a 60 gigawatthodin elektřiny, kterými bude zásobovat Most a Litvínov. V zařízení mají končit nerecyklovatelné a dále nevyužitelné odpady. Jejich spalování je jednou z cest, jak se vypořádat se zákazem skládkování od roku 2030.

O komunální odpad se postará spalovna ve Vřesové, případně pomohou Komořany

Pravidelnou dodávku odpadu si firma zajistila předem. S obcemi a městy v Ústeckém kraji uzavírá už několik let takzvaná memoranda o svozu odpadů právě do jejich zařízení.

Zařízení v Komořanech postaví sdružení SESMETIC, což je konsorcium firem SES Tlmače, Metrostav DIZ a I&C Energo. Zkušební provoz by měl být spuštěn na jaře 2027. Zhruba polovinu nákladů uhradí investorovi dotace.

Další na Chomutovsku

Druhá spalovna ZEVO v Ústeckém kraji má vzniknout v nedalekém Chomutově, a to v areálu zdejší teplárny společnosti Actherm. Kapacita má být až 60 tisíc tun odpadu ročně. „V současné době připravujeme dokumentaci pro stavební povolení,“ uvedl šéf Acthermu Daniel Zeman. Pokud vše půjde podle plánu, zkušební provoz tu chtějí spustit v roce 2027.

Ve stejném areálu má vyrůst také paroplynová elektrárna, chystá ji skupina UCED. Má spalovat zemní plyn a vodík. Zkušební provoz se plánuje na stejný rok. Ještě v letošním roce má podle Zemana proběhnout demolice části zastaralé teplárny.

Dvě spalovny odpadu pár kilometrů od sebe. Plány dráždí obyvatele i ekology

Výstavbu dvou ZEVO v Ústeckém kraji kritizuje ekologická organizace Arnika. Podle ní je celková kapacita obou zařízení větší, než Ústecký kraj bude potřebovat. To prý může vést k tomu, že se sníží tlak na recyklaci odpadů.

„Je otázka, kde budou obě spalovny odpad brát a jakou motivaci budou mít obce v jejich okolí k recyklaci a předcházení vzniku odpadů ve chvíli, kdy se o jejich odpadky budou spalovny doslova prát,“ tvrdí Arnika.

27. září 2016