Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek. (15. února 2008)

Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek. (15. února 2008) | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Paroubek objevuje Blízký východ. Studijně zavítal do Sýrie

  • 204
Zlepšit vztahy Sýrie a Česka formou studijní cesty - to si dal za úkol předseda ČSSD Jiří Paroubek a vyrazil s manželkou a místopředsedou Sněmovny Lubomírem Zaorálkem na Blízký východ. Kromě přednášek o zahraniční politice EU ho čekají politická jednání. V budoucnu chce i do Izraele a Palestiny.

Paroubek odjel do Sýrie probrat s politickými protějšky vzrůstající spolupráci mezi oběma zeměmi, uvedla syrská agentura Sana, které v neděli před odletem z Prahy sdělil, že podle něj je "Sýrie trvalým partnerem České republiky". Zdůraznil také potřebu zlepšovat vzájemné vztahy.

Výpravu oznamuje i tisková zpráva na internetových stránkách ČSSD, podle které Paroubka na oficiální návštěvě doprovází manželka Petra a místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

"Delegace se setká s představiteli průmyslu a obchodu, ale také s vrcholnými představiteli státní správy a parlamentu, a to například s předsedou syrského parlamentu Mahmudem Al Abrashem a ministrem zahraničních věcí Validem Al Mualem," uvádí zpráva.

Paroubek plánuje pobyt do pátku. V úvodu se podle svých slov věnoval proslovům. "Měl jsem přednášku o zahraniční politice České republiky a Evropské unie," řekl iDNES.cz v telefonickém rozhovoru ze Sýrie.

Paroubek: Chci do Izraele i Palestiny
Důležitá politická setkání mají proběhnout v následujících dnech. "Pokud jde o oblast ekonomickou, tam je zlepšení, co se týče zahraniční politiky, ta je na bodě nula," dodal.

"Pro mne je to především studijní cesta," upřesnil Paroubek. Podle něj by bylo dobré, aby Česko bylo partnerem při řešení blízkovýchodního konfliktu. "Mám záměr v nejbližší době cestovat ještě do Izraele a Palestiny," nastínil své plány šéf ČSSD.

České ministerstvo zahraničí o misi Jiřího Paroubka ví, ale nijak zvlášť se jí nezabývalo. "Podle našich informací se jedná o setkání na úrovni politických stran," řekla iDNES.cz mluvčí úřadu Zuzana Opletalová.

Co se týče financování cesty, sociální demokracie uvádí, že syrská strana, která delegaci pozvala, platí ubytování. Dopravu má pak na bedrech Česká-Středoasijská smíšená obchodní komora. Tato instituce se zabývá zlepšením obchodních vztahů se zeměmi Střední Asie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video