Tři představitelé irské vlády (zleva), ministr Eamon Ryan, premiér Simon Harris...

Tři představitelé irské vlády (zleva), ministr Eamon Ryan, premiér Simon Harris a ministr financí Micheal Martin hovoří s médii během tiskové konference před budovou vlády v irském Dublinu. Země Evropské unie Španělsko, Irsko a Norsko ve středu oznámily termíny uznání Palestiny jako státu. (22. května 2024) | foto: ČTK

ANALÝZA: Terorismus se vyplácí, vzkázali Palestincům. Gesto ve špatnou dobu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli - Je to vzácnost, když Izraelci od rána vědí, co je ten den čeká. Ve středu to tak bylo. Od rána byly v médiích zprávy, že Norsko, Irsko a Španělsko oficiálně oznámí, že uznají palestinský stát.

Ještě větší prostor ale na izraelských serverech měla informace, že rodiny unesených dívek ze základny Nachal Oz nechají večer zveřejnit video, které si palestinští teroristé při útoku nahráli.

Obojí se stalo. Video bylo sestřiháno, nejhorších záběrů byli lidé ušetřeni. Přesto je záznam děsivý. Mohli jsme vidět čtyři neozbrojené dívky, v teplácích anebo jen spodním prádle a tričku, které svázané a s krví v obličeji sedí u zdi, před nimi je mrtvé tělo jejich kamarádky. (A těch zavražděných kamarádek tam bylo celkem 15.) Kolem nich je značná převaha po zuby ozbrojených Palestinců, kteří jim říkají: „Vy psi, rozdupeme vás.“ Anebo si mezi sebou o nich říkají: „Tyhle by mohly otěhotnět.“

Jednoduchá videa a hesla na sociálních sítích, která jsou mnohdy spíše skvělou prací palestinských filmařů než popisem reality, ovládají veřejné mínění na Západě víc než fakta.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Video