Pákistánci protestovali proti karikaturám Mohameda v časopise Charlie Hebdo

  • 82
Tisíce muslimů vyšlo po pátečních poledních modlitbách do ulic protestovat proti zveřejnění karikatury proroka Mohameda ve francouzském satirickém časopise Charlie Hebdo. Účastníci demonstrace naváděli svými transparenty k ignorování francouzského zboží a vyhoštění francouzského velvyslance.

Týdeník karikaturu zveřejnil na titulní stránce ve středu, kdy začal proces se skupinou lidí obviněných z napomáhání atentátníkům, kteří v lednu 2015 pozabíjeli ve Francii 17 lidí, mezi nimi část redakce Charlie Hebdo.

„Jsme připraveni obětovat své životy za Prorokovu svatost. Vyhostěte francouzského velvyslance, bojkotujte francouzské zboží,“ napsali účastníci protestu v Rávalpindí na své transparenty.

Začal soud k útoku na Charlie Hebdo. Časopis opět otiskl karikatury Mohameda

Účastník protestu v Láhauru Muhammad Ansarí řekl, že je třeba dát Francouzům najevo, že muslimové takový nedostatek úcty k Prorokovi nestrpí.

Jak informovala agentura AFP, sobotní demonstrace se obešly zatím bez násilností. Francouzské velvyslanectví v Pákistánu vyzvalo Francouze v této zemi, aby se dnes drželi stranou jakýchkoli shromáždění a vyhnuli se cestám.

Pákistán má kolem 210 milionů obyvatel a 97 procent z nich vyznává islám. Rouhání je tam citlivé téma a vraždou nebo lynčem může skončit i neprokázaná urážka islámu, píše AFP. Když v roce 2018 nechal nejvyšší soud propustit křesťanku Asiu Bibiovou pro nedostatek důkazů z urážky Mohameda, vyvolalo to v celém Pákistánu bouřlivé protesty. Původní soud ženu odsoudil k trestu smrti, za mřížemi strávila osm let.

Islám nedovoluje zpodobovat proroky a zesměšňování Mohameda se v některých muslimských zemích, mezi nimiž je Pákistán, trestá smrtí.

Redakce Charlie Hebdo dnes ohlásila, že prvních 200 000 výtisků s karikaturou na titulní stránce bylo rozebráno už ve středu a že se připravuje dotisk dalších 200 000 čísel. Francouzský prezident Emmanuel Macron se za týdeník postavil, když dnes řekl, že Francouzi mají právo žertovat i karikovat a že ke svobodě víry, neoddělitelné od svobody vyjadřování, se dá řadit i rouhání.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video