Pákistánský soud se chystá popravit křesťanku Asiu Bibiovou

Pákistánský soud se chystá popravit křesťanku Asiu Bibiovou | foto: The Daily Telegraph

Pákistán chce popravit křesťanku za rouhání proti proroku Mohamedovi

  • 231
Pošpinila proroka Mohameda a zaslouží smrt, rozhodl pákistánský tribunál o osudu křesťanky a matky pěti dětí. Žena prý loni pomlouvala islámského božího posla, čímž urazila své muslimské kolegyně. Křesťanka se brání, že neřekla nic. Zřejmě marně, křesťanská menšina v Pákistánu běžně čelí diskriminaci a násilí.

Pětačtyřicetiletá Asia Bibiová pracovala při farmě na východu Pákistánu a zatímco ona věřila v křesťanského Boha, ostatní kolegyně vyznávaly islám. Rozdílná víra se tak běžně stávala zdrojem různých šarvátek.

Muslimky kupříkladu odmítaly pít vodu, kterou Bibiová donesla na pole. Údajně proto, že byla "nečistá". Loni v červnu se však spor vyhrotil a ženu napadla skupina muslimů. Kromě žen v ní byli i muži a muslimští duchovní, napsal britský list The Daily Telegraph.

Křesťanku před zuřícím davem zachránili až muži zákona, kteří ji převezli do bezpečí policejní stanice. Následně ji kolegyně nařkly z rouhání. Bibiová údajně tvrdila, že "zatímco Ježíš Kristus trpěl na kříži a zemřel pro lidi, prorok Mohamed nic tak významného neučinil". Policie ženu už nepustila, v zemi totiž existují přísné zákony proti rouhačství.

Po více než roce ji tribunál ve východopákistánském Láhauru odsoudl na smrt. Matka pěti dětí, která má přijít o hlavu, ale obvinění odmítá. Údajně nic takového neřekla. Proti verdiktu se okamžitě vzedmula vlna odporu ze strany křesťanských spolků a organizací pro lidská práva.

Nejmenší děti nic netuší

Rozhodnutí soudu vyděsilo i manžela Bibiové Ašíka Masíha. "Dvěma mladším dcerám jsem o verdiktu nic neřekl. Mockrát se mě na matku ptaly, ale já nenašel dost kuráže, abych jim řekl, že ji soud poslal na popravu za něco, co nikdy neprovedla," řekl Masíh.

Pokud žena opravdu zemře na popravišti, bude to první takový případ v Pákistánu. V zemi už sice za rouhačství bylo odsouzeno hodně lidí, většina ale byla propuštěna na odvolání. A nejméně deset obžalovaných někdo zavraždil v průběhu procesu.

DISKRIMINACE MENŠIN

V Pákistánu žijí asi tři miliony křesťanů, kteří jsou zákony proti rouhání diskriminováni, míní lidskoprávní organizace. Ponižováním a diskriminací ale v zemi trpí i jiné menšiny, například šííté.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video