Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Naši předci byli zotročení indiáni, zjišťují Hispánci v Novém Mexiku

  21:16
Nikoliv vznešení Španělé, ale otroci. I díky testům DNA hispánští obyvatelé Nového Mexika stále častěji zjišťují, že jejich původ není takový, jaký si v rodině po generace mysleli. Španělští kolonizátoři při dobývání Nového světa zotročovali indiány a nelidská praxe tam vydržela dlouhá staletí. Zájem měli především o ženy a děti.
Indiáni z kmene Pueblo a další obyvatelé Nového Mexika na nedatovaném snímku.

Indiáni z kmene Pueblo a další obyvatelé Nového Mexika na nedatovaném snímku. | foto: Profimedia.cz

„Objevujeme věci, které pekelně komplikují naši historii a které si žádají, abychom se zřekli naučených mýtů,“ říká antropolog Gregorio Gonzáles. Nejen černoši totiž byli v historii Nového světa prodáváni do otroctví. 

Pod bičem otrokářů staletí trpěli i původní obyvatelé Severní Ameriky. Indiáni. Obchod s nimi kvetl především na americkém jihozápadě a podle amerického deníku The New York Times byli domorodci v nabídce zhruba od 16. století. Tedy v době, kdy španělští dobyvatelé ovládali území dnešního Mexika a Nového Mexika na jihu Spojených států. 

Tam si indiánské otroky s oblibou kupovaly zámožné hispánské rodiny a právě tam, o stovky let později, nyní mnozí „Latinos“ zjišťují, jak pestrý osud jejich rodiny je. „Nevěděl jsem, že se v Novém Mexiku obchodovalo s otroky, takže jsem byl ohromený. Až pak jsem zjistil, jak výrazně otroctví do historie mé rodiny zasáhlo,“ vypráví šestašedesátiletý pošťák v důchodu Lenny Trujillo.

Ten až nedávno přišel na to, že jeden z jeho předků byl indián prodaný do otroctví a že i on sám tak patří mezi Genízaros, jak se těmto nedobrovolným obyvatelům někdejší španělské kolonie říká. 

Historici odhadují, že v 18. století tvořili Genízaros zhruba třetinu obyvatel Nového Mexika, kterých bylo tehdy na 29 tisíc.

Španělští dobyvatelé od počátku zotročovali místní indiány z kmene Pueblo, postupně však přidali i další včetně známého kmene Navajo. Tisíce otroků včetně žen a dětí unášeli z jejich domovů a prodávali v aukcích na náměstích. Španělští králové se bující obchod s lidmi pokusili zastavit, otrokáři však zákaz snadno obcházeli tak, že indiány vydávali za sluhy.

A zatímco v ostatních částech dnešních Spojených států pod anglickou správou časem indiánské otroctví vytlačili dovezení Afričané, v Novém Mexiku, ale i Utahu či Kalifornii obchod s indiány přetrval.

Otroci po nocích utíkali a sváděli ženy

Otroctví se v Novém Mexiku trpělo také vzhledem k představě kolonizátorů, že tím indiánům vlastně pomáhají. Dostali přece jídlo, evropský styl života a konečně je někdo seznámil s křesťanským Bohem, jak píše Ramón A. Gutiérrez v knize When Jesus came, the corn mothers went away : marriage, sexuality, and power in New Mexico, 1500-1846.

Uvádí také, že nejvíce si zákazníci cenili dívek a za otrokyně platili i o polovinu více než za otroky. Dívka ve věku 12 až 20 let přišla na konci 18. století na dva koně a pár drobných či 60 až 80 pesos. Proč stáli Hispánci o mladé ženy namísto statných mladíků? Protože v době, kdy se tam jen každé třetí dítě dožilo dvacetin, bylo znásilňování otrokyň snadným způsobem, jak přijít k dalším potomkům.

A jak dodává autor knihy To druhé otroctví Andrés Reséndez, indiáni pro kolonizátory přece jen nebyli tak užiteční jako ženy, protože uměli jen lovit a rybařit. Ženy zato zastaly většinu domácích prací a svým pánům nedělaly problémy. 

U mužských otroků naopak hrozilo, že se mohou kdykoliv vzbouřit. Po nocích navíc často utíkali a sváděli otrokyně či jiné níže postavené ženy. Sexuální svoboda přitom rozhodně nebyla něco, co by puritánští Španělé svým otrokům povolovali. Nehledě na pohlaví zotročeného indiána byly v mnoha domácnostech na denním pořádku fyzické tresty, ponižování a zneužívání. Na své pány si však Genízaros často stěžovali až u soudu, dodává kniha.

Zajímavý je také původ samotného slova Genízaros. Sahá až do časů Osmánské říše, kde se pojem Yeniçeri používal pro zotročené ortodoxní křesťany z Balkánu, kteří se po konverzi k islámu a obřízce stali vojáky sultánovy armády. Podle tureckého listu Hürriyet byly jednotky těchto otroků jedny z nejdisciplinovanějších na světě.

Jak zdatní byli indiánští otroci po nich pojmenovaní, není známo. Jisté však je, že spousta indiánů v Novém Mexiku zůstala i po vzniku Spojených států a Mexika a postupně se asimilovala. Na jejich pohnutý osud se brzy zapomnělo, čemuž napomohla i oficiální legenda úřadů o mírumilovném soužití Hispánců, indiánů a „Anglos“, tedy bílých Američanů.

Nové Mexiko je jeden ze států USA, který leží u americko-mexických hranic.

Nové Mexiko je jeden ze států USA, který leží u americko-mexických hranic.

Genízaros se začínají hlásit o svá práva

Ve státě, kde se lidé stále hrdě hlásí ke svému „vznešenému“ evropskému původu - ať už opravdovému nebo spíš domnělému - se tak bolestné téma začíná otevírat až dnes. S hledáním svých kořenů hispánským Američanům pomáhají i testy DNA. 

Podle odhadu výzkumníka a genealoga Miguela A. Tórreze má 30 až 40 procent dnešních „Latinos“ v Novém Mexiku indiánský původ. „Já sám mám mezi svými předky členy kmenů Navajo a Chippewa, ale i Řeky a Španěly,“ popisuje Tórrez, který si proto říká „mestizo“ - míšenec. 

„Nejsem o nic víc domorodec než Řek. Ale je fascinující a znepokojující vidět, kolik různých kultur se v Novém Mexiku sešlo,“ míní genealog. Rostoucí povědomí o Genízaros dnes vede i k tomu, že se potomci zotročených indiánů začínají ozývat a po Spojených státech požadují, aby jim přiznaly stejná práva, jaká mají tradiční indiánské kmeny. 

„Víme, kdo jsme, a chceme svou zemi zpět,“ říká náčelník organizace Genízaro Affiliated Nations David Atekpatzin Young. Další však upozorňují, že se Genízaros na rozdíl od černošských otroků neměli v Americe zase tak špatně a ze svého postavení se bez větších obtíží dostávali.

Nejenže mnozí z nich časem získali svobodu a stali se z nich nezávislí a soběstační obyvatelé Nového světa, často také přijímali příjmení svých dřívějších pánů i jejich katolickou víru. Nejsnazší to přitom měli ti, kteří se do otroctví dostali už jako děti. Ale aby historie otroctví na jihu USA nebyla tak jednoduchá, vyskytly se i případy, kdy indiáni naopak zotročovali hispánské osadníky.

O tom, jak zamotané jsou americko-mexické dějiny, se nakonec přesvědčil i pošťák Trujillo. Jeho indiánský předek se totiž z otroctví po čase vymanil a sám si pořídil tři otroky. „Byl jsem v šoku, když jsem zjistil, že mám v rodině otroky i otrokáře. Něco tak složitého je pro některé lidi až příliš, ale je to součást příběhu o tom, kdo jsem.“

Autor:

Proč se v řešení migrace neinspirujeme Austrálií? Jde o menší množství, říká expert

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

Bartoš po kritice nechal vylepšit digitální stavební úřad. Přibylo storno

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) aktualizovalo systém pro stavební řízení. Nově lze stornovat dokumenty, nemusí se ručně doplňovat oprávněná osoba. Na sociální síti X to uvedl ministr Ivan...

27. července 2024  13:06

KOMENTÁŘ: Nejdřív hry, až pak chléb. Francouzské bezvládí se schovává za olympiádu

Premium

Ani páteční zahájení olympiády v Paříži nedokáže zakrýt fakt, že Francie vlastně nemá měsíc po volbách novou vládu, ba netuší ani, kdo bude příští premiér. Jak je to možné? zamýšlí se Josef Brož,...

27. července 2024

Zemřel písničkář Oldřich Janota, legendě alternativní hudby bylo 74 let

Ve věku 74 let zemřel v sobotu písničkář a hudebník Oldřich Janota. Na Facebooku to oznámili pozůstalí. Významný představitel českého alternativního folku je autorem písně I cesta může být cíl,...

27. července 2024  12:33

Zbraně, vesty, auta. Lepší bezpečnost po střelbě na fakultě vyjde na 3,6 miliardy

Náklady na opatření pro posílení vnitřní bezpečnosti Česka po loňské střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vyjdou na více než 3,6 miliard korun. Vyplývá to z vládního materiálu, na který...

27. července 2024  12:26

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....