Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naši předci byli zotročení indiáni, zjišťují Hispánci v Novém Mexiku

  21:16
Nikoliv vznešení Španělé, ale otroci. I díky testům DNA hispánští obyvatelé Nového Mexika stále častěji zjišťují, že jejich původ není takový, jaký si v rodině po generace mysleli. Španělští kolonizátoři při dobývání Nového světa zotročovali indiány a nelidská praxe tam vydržela dlouhá staletí. Zájem měli především o ženy a děti.
Indiáni z kmene Pueblo a další obyvatelé Nového Mexika na nedatovaném snímku.

Indiáni z kmene Pueblo a další obyvatelé Nového Mexika na nedatovaném snímku. | foto: Profimedia.cz

„Objevujeme věci, které pekelně komplikují naši historii a které si žádají, abychom se zřekli naučených mýtů,“ říká antropolog Gregorio Gonzáles. Nejen černoši totiž byli v historii Nového světa prodáváni do otroctví. 

Pod bičem otrokářů staletí trpěli i původní obyvatelé Severní Ameriky. Indiáni. Obchod s nimi kvetl především na americkém jihozápadě a podle amerického deníku The New York Times byli domorodci v nabídce zhruba od 16. století. Tedy v době, kdy španělští dobyvatelé ovládali území dnešního Mexika a Nového Mexika na jihu Spojených států. 

Tam si indiánské otroky s oblibou kupovaly zámožné hispánské rodiny a právě tam, o stovky let později, nyní mnozí „Latinos“ zjišťují, jak pestrý osud jejich rodiny je. „Nevěděl jsem, že se v Novém Mexiku obchodovalo s otroky, takže jsem byl ohromený. Až pak jsem zjistil, jak výrazně otroctví do historie mé rodiny zasáhlo,“ vypráví šestašedesátiletý pošťák v důchodu Lenny Trujillo.

Ten až nedávno přišel na to, že jeden z jeho předků byl indián prodaný do otroctví a že i on sám tak patří mezi Genízaros, jak se těmto nedobrovolným obyvatelům někdejší španělské kolonie říká. 

Historici odhadují, že v 18. století tvořili Genízaros zhruba třetinu obyvatel Nového Mexika, kterých bylo tehdy na 29 tisíc.

Španělští dobyvatelé od počátku zotročovali místní indiány z kmene Pueblo, postupně však přidali i další včetně známého kmene Navajo. Tisíce otroků včetně žen a dětí unášeli z jejich domovů a prodávali v aukcích na náměstích. Španělští králové se bující obchod s lidmi pokusili zastavit, otrokáři však zákaz snadno obcházeli tak, že indiány vydávali za sluhy.

A zatímco v ostatních částech dnešních Spojených států pod anglickou správou časem indiánské otroctví vytlačili dovezení Afričané, v Novém Mexiku, ale i Utahu či Kalifornii obchod s indiány přetrval.

Otroci po nocích utíkali a sváděli ženy

Otroctví se v Novém Mexiku trpělo také vzhledem k představě kolonizátorů, že tím indiánům vlastně pomáhají. Dostali přece jídlo, evropský styl života a konečně je někdo seznámil s křesťanským Bohem, jak píše Ramón A. Gutiérrez v knize When Jesus came, the corn mothers went away : marriage, sexuality, and power in New Mexico, 1500-1846.

Uvádí také, že nejvíce si zákazníci cenili dívek a za otrokyně platili i o polovinu více než za otroky. Dívka ve věku 12 až 20 let přišla na konci 18. století na dva koně a pár drobných či 60 až 80 pesos. Proč stáli Hispánci o mladé ženy namísto statných mladíků? Protože v době, kdy se tam jen každé třetí dítě dožilo dvacetin, bylo znásilňování otrokyň snadným způsobem, jak přijít k dalším potomkům.

A jak dodává autor knihy To druhé otroctví Andrés Reséndez, indiáni pro kolonizátory přece jen nebyli tak užiteční jako ženy, protože uměli jen lovit a rybařit. Ženy zato zastaly většinu domácích prací a svým pánům nedělaly problémy. 

U mužských otroků naopak hrozilo, že se mohou kdykoliv vzbouřit. Po nocích navíc často utíkali a sváděli otrokyně či jiné níže postavené ženy. Sexuální svoboda přitom rozhodně nebyla něco, co by puritánští Španělé svým otrokům povolovali. Nehledě na pohlaví zotročeného indiána byly v mnoha domácnostech na denním pořádku fyzické tresty, ponižování a zneužívání. Na své pány si však Genízaros často stěžovali až u soudu, dodává kniha.

Zajímavý je také původ samotného slova Genízaros. Sahá až do časů Osmánské říše, kde se pojem Yeniçeri používal pro zotročené ortodoxní křesťany z Balkánu, kteří se po konverzi k islámu a obřízce stali vojáky sultánovy armády. Podle tureckého listu Hürriyet byly jednotky těchto otroků jedny z nejdisciplinovanějších na světě.

Jak zdatní byli indiánští otroci po nich pojmenovaní, není známo. Jisté však je, že spousta indiánů v Novém Mexiku zůstala i po vzniku Spojených států a Mexika a postupně se asimilovala. Na jejich pohnutý osud se brzy zapomnělo, čemuž napomohla i oficiální legenda úřadů o mírumilovném soužití Hispánců, indiánů a „Anglos“, tedy bílých Američanů.

Nové Mexiko je jeden ze států USA, který leží u americko-mexických hranic.

Nové Mexiko je jeden ze států USA, který leží u americko-mexických hranic.

Genízaros se začínají hlásit o svá práva

Ve státě, kde se lidé stále hrdě hlásí ke svému „vznešenému“ evropskému původu - ať už opravdovému nebo spíš domnělému - se tak bolestné téma začíná otevírat až dnes. S hledáním svých kořenů hispánským Američanům pomáhají i testy DNA. 

Podle odhadu výzkumníka a genealoga Miguela A. Tórreze má 30 až 40 procent dnešních „Latinos“ v Novém Mexiku indiánský původ. „Já sám mám mezi svými předky členy kmenů Navajo a Chippewa, ale i Řeky a Španěly,“ popisuje Tórrez, který si proto říká „mestizo“ - míšenec. 

„Nejsem o nic víc domorodec než Řek. Ale je fascinující a znepokojující vidět, kolik různých kultur se v Novém Mexiku sešlo,“ míní genealog. Rostoucí povědomí o Genízaros dnes vede i k tomu, že se potomci zotročených indiánů začínají ozývat a po Spojených státech požadují, aby jim přiznaly stejná práva, jaká mají tradiční indiánské kmeny. 

„Víme, kdo jsme, a chceme svou zemi zpět,“ říká náčelník organizace Genízaro Affiliated Nations David Atekpatzin Young. Další však upozorňují, že se Genízaros na rozdíl od černošských otroků neměli v Americe zase tak špatně a ze svého postavení se bez větších obtíží dostávali.

Nejenže mnozí z nich časem získali svobodu a stali se z nich nezávislí a soběstační obyvatelé Nového světa, často také přijímali příjmení svých dřívějších pánů i jejich katolickou víru. Nejsnazší to přitom měli ti, kteří se do otroctví dostali už jako děti. Ale aby historie otroctví na jihu USA nebyla tak jednoduchá, vyskytly se i případy, kdy indiáni naopak zotročovali hispánské osadníky.

O tom, jak zamotané jsou americko-mexické dějiny, se nakonec přesvědčil i pošťák Trujillo. Jeho indiánský předek se totiž z otroctví po čase vymanil a sám si pořídil tři otroky. „Byl jsem v šoku, když jsem zjistil, že mám v rodině otroky i otrokáře. Něco tak složitého je pro některé lidi až příliš, ale je to součást příběhu o tom, kdo jsem.“

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...