Nigel Farage

Nigel Farage | foto: Reuters

Proti konzervativcům nepůjdeme, uvedl Farage. Johnson má šanci na většinu

  • 10
Lídr britské protiunijní Strany pro brexit Nigel Farage v pondělí oznámil, že v prosincových předčasných volbách nepostaví kandidáty v obvodech, které v předchozím hlasování získali vládní konzervativci premiéra Borise Johnsona. Ten to uvítal. Farage dodal, že nechce, aby volby vyhrály strany, které jsou proti brexitu.

Kromě 317 obvodů, které dosud drželi konzervativci, bude Strana pro brexit usilovat o téměř všechny zbývající mandáty v 650členné Dolní sněmovně. 

„Veškeré naše úsilí zaměříme na to, abychom získali všechna křesla držená Labouristickou stranou, která porušila svůj volební program z roku 2017,“ prohlásil Farage. Sám už dříve sdělil, že on osobně kandidovat nebude. 

Postup Strany pro brexit podle Farage zabrání tomu, aby se konalo druhé brexitové referendum a aby vznikl další parlament, v němž by vláda neměla většinu. Také podle agentury Reuters Farageův krok výrazně zvyšuje Johnsonovy šance na zisk parlamentní většiny.

Sám premiér rozhodnutí uvítal. Lídr Strany pro brexit podle něj uznal, že parlament, ve kterém by ani jedna z velkých stran nezískala většinu, by byl „největší hrozbou pro brexit“. Zároveň varoval, že příští rok by v případě vítězství labouristů mohl být rokem „dvou dalších chaotických referend“. 

Johnson a Farage by spolu dokázali něco skvělého, radí Trump Britům

Johnson v kampani již několikrát řekl, že by labouristická vláda v roce 2020 prosadila v Británii lidová hlasování o brexitu a o nezávislosti Skotska. „Konzervativci potřebují jen devět dalších křesel, aby získali většinu a aby (Britové) odešli (z EU) na konci ledna s dohodou,“ dodal premiér.

Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn naopak postup Strany pro brexit označil za splněné přání Donalda Trumpa. „Před týdnem řekl Nigelu Farageovi, aby uzavřel pakt s Borisem Johnsonem. Dnes se Trumpovo přání splnilo,“ napsal Corbyn na Twitteru. 

„Tato Trumpova aliance je thatcherismus na steroidech,“ dodal labourista s odkazem na někdejší konzervativní premiérku Margaret Thatcherovou a její přesvědčení o výhodách volného trhu, soukromého podnikání a malých státních výdajů.

Trojice menších stran se snaží zabránit brexitu

Zabránit odchodu Spojeného království z EU, který byl odložen na konec ledna příštího roku, se snaží trojice menších britských politických stran. Minulý týden uzavřela spojenectví, které má zajistit, aby se po prosincových volbách dostalo do parlamentu co nejvíce odpůrců brexitu.

Liberální demokraté, velšská strana Plaid Cymru a zelení se dohodli, že proti sobě nebudou kandidovat až v šedesáti volebních obvodech v Anglii a Walesu.

Farage, který už kdysi do voleb vedl protiunijní Stranu nezávislosti Spojeného království (UKIP), je prominentní postavou britské politiky řadu let. V brexitovém procesu hraje od počátku jednu z hlavních rolí. 

Stranu pro brexit založil teprve na počátku letošního roku, načež s ní suverénně v Británii opanoval květnové volby do Evropského parlamentu. Následně však preference strany klesly a nyní se její podpora v průzkumech pohybuje lehce nad deseti procenty.

Eurovolby v Británii vyhrála Strana pro brexit Nigela Farage (květen 2019):

26. května 2019

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video