Němečtí policisté v souvislosti se zmizením Maddie McCannové prohledávají s...

Němečtí policisté v souvislosti se zmizením Maddie McCannové prohledávají s bagry a cvičenými psy zahradu v Hannoveru. (28. července 2020) | foto: Profimedia.cz

Nové stopy v případu zmizelé Maddie? Policie pročesává zahradu v Hannoveru

  • 8
Německá policie má možná nové stopy ve 13 let starém případu zmizení britské dívky Maddie McCannové. Od rána i s pomocí malého bagru pročesává zahradní parcelu v Hannoveru, jsou zde i psovodi. Vyšetřovatelé podezřívají z únosu a vraždy tehdy tříleté dívenky 43letého muže z Německa. Ten je nyní ve věznici v Kielu v souvislosti s jinými činy.

Podle DPA v úterý policie při prohledávání hannoverského pozemku nasadila i malý bagr a několik policistů zeminu pročesávali lopatami a hráběmi. Na místě byli i policisté v bílých oblecích zajišťující stopy a pes.

Mluvčí státního zastupitelství v Braunschweigu podle agentury DPA řekla, že akce souvisí s vyšetřováním 43letého Němce, který je podezřelý z vraždy dívky. Neupřesnila, co policisté hledají.

Podezřelý z únosu a zavraždění tříleté Maddie McCannové, který byl už v minulosti vícekrát trestán kvůli sexuálním deliktům i na dětech, si v současnosti odpykává víceletý trest ve vězení.

Třináct let po zmizení Maddie podezírá policie z vraždy dívenky Němce

Tříletá Maddie zmizela před 13 lety na rodinné dovolené v Portugalsku. Její rodiče Gerry a Kate McCannovi, oba lékaři, zašli osudného večera ještě na skleničku do baru u bazénu a každou půlhodinu se chodili přesvědčovat do apartmánu vzdáleného asi sto metrů, na který navíc viděli, zda je vše v pořádku.

Při návratu do bungalovu kolem desáté hodiny večer spatřili otevřené okno a hned věděli, že se něco stalo. Postýlka Maddie byla prázdná. Další dvě děti McCannových - dvouletá dvojčata Sean a Amelie, zůstala nedotčená.

Němec, kterého policisté podezírají, v letech 1995 až 2007 pravidelně pobýval v regionu Algarve. Měl pronajaté obydlí vzdálené pouze tři kilometry od letoviska, kde z apartmánu v Praia da Luz Maddie zmizela 3. května 2007. Kolem jeho obydlí vedla také pěšina, kudy chodila Maddie s rodiči k moři. 

Chci chytit něco malého. Němec podezřelý z vraždy Maddie snil o únosu

Případem se léta zabývá britský Scotland Yard ve spolupráci s policií v Portugalsku a Německu.

„Ať bude výsledek této konkrétní linie vyšetřování jakýkoli, potřebují vědět, co se stalo jejich dceři, aby našli klid a kdokoli zodpovědný byl předán spravedlností,“ řekl minulý měsíc BBC mluvčí rodiny McCannových Clarence Mitchell.

Rodiče dívenky se opakovaně obraceli na veřejnost, aby jim pomohla získat informace o jejich dceři. „Všechno, co jsme kdy chtěli, je najít ji, ukázat pravdu a dohnat odpovědné ke spravedlnosti,“ uvedli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video