Několik stovek německých policistů vstoupilo do osady Lützerath na západě země,...

Několik stovek německých policistů vstoupilo do osady Lützerath na západě země, kde aktivisté protestují proti jejímu zboření kvůli těžbě uhlí. (11. ledna 2023) | foto: Reuters

Jde nám o čas, policie se chová nelidsky, říká Češka o protestech v Lützerathu

  • 42
Jedním ze stovek demonstrantů, kteří se snaží bránit osadu Lützerath na západě Německa před zbořením kvůli rozšiřování hnědouhelného dolu, je dvacetiletá dívka z Česka. O sobě řekla pouze to, že se ve vlasti angažuje v ekologickém hnutí Limity jsme my. Aktivisté podle ní teď bojují o čas, protože za šest týdnů skončí sezona kácení, což by demolici Lützerathu odložilo.

Přímo v Lützerathu, který demonstranti obsadili, česká aktivistka není, působí v asi dva kilometry vzdálené vesnici Keyenberg, kde si ekologičtí aktivisté vybudovali podpůrný tábor. Zde nyní organizují doprovodné protesty. „Zrovna dneska se konal průvod, který šel z vesnice směrem do Lützerathu, zúčastnili se ho i zástupci německých mládežnických organizací,“ popisuje.

Do okolí Lützerathu, kde zatím žádné jiného Čecha nepotkala, se vydala, protože to považovala za nezbytné. „Věděla jsem, jak důležité to je. Je to tady na hranici dolu a tohle je poslední bašta odporu proti jeho rozšiřování, tak jsem to chtěla podpořit,“ pokračuje.

V Německu vyklízejí ves kvůli těžbě. Proti aktivistům stojí stovky policistů

To, že policie demonstraci v Lützerathu označuje za nelegální, protože pozemek osady patří energetické společnosti RWE, považuje jen za jednu stranu mince. „Samozřejmě, on to na papíře je jejich pozemek, ale způsob, jakým ho získali, podle mě v pořádku není. Lidé, kteří tam dříve bydleli, měli na výběr, že je vyvlastní stát, nebo přijmou nabídku RWE, která to od nich odkoupí. Obyvatelé byli zahnáni do slepé uličky,“ míní.

Policisté-lezci a zákaz kácení

Žena rovněž tvrdí, že přístup policie k demonstrantům je nejen nehumánní, ale také nelegální. „V Německu je vyhláška, že pro odstranění člověka z výšky nad 2,5 metru musí být lezecký policista,“ řekla s tím, že lezci tam skutečně jsou, ale ne vždy na snášení aktivistů spolupracují. „Je to neskutečně nebezpečné, aby se snažili sundat člověka z velké výšky bez vyučeného člověka,“ poznamenala.

Policie podle Češky rovněž podniká nelidské kroky, aby protestujícím jejich počínání zkomplikovala. „Policie odřízla aktivisty od přístupu k vodě a jídlu, slíbila přitom nechat (v Lützerathu) kuchyň, což ale nesplnila,“ řekla. Kritizovala také to, že kolem osady policie rozmístila silné reflektory. „Navozují v noci takové světelné podmínky, jako by tam byl den. Hádám, že účelem je aktivisty spánkově deprivovat.“

Německo demontuje větrné turbíny, chce tam těžit uhlí. Absurdní, míní místní

Osud Lützerathu se zdá být zpečetěn, neboť na jeho demolici se RWE loni dohodla se spolkovou vládou Olafa Scholze a také s regionální vládou Severního Porýní-Vestfálska. Aktivisté včetně české demonstrantky se s tím však smířit nechtějí. „Za mě je ideální cíl to, aby se demolice zastavila,“ říká Češka. Osobně současné protestní akce vnímá spíše jako snahu získat čas.

„Po šesti týdnech skončí kácecí sezona, což znamená, že v ten moment RWE nebude moci kácet stromy a budou další měsíce a měsíce k vyjednávání, kdy se bude moci všemožnými způsoby bojovat proti demolici,“ vysvětluje. Kácení stromů je v Německu obecně zapovězeno od 1. března do konce září. A na to se nyní řada demonstrantů soustředí.

Přijet má i Thunbergová

Za velkou motivaci k protestům považuje pocit bezpráví, který aktivisté kvůli rozšiřování dolu pociťují. Na jejich náladě se však negativně projevuje špatné počasí. „Na místě je fakt mizerné počasí, místy je hodně silný déšť, v centrech je všude bahno,“ řekla. Velká očekávání aktivisté proto spojují se sobotou, kdy je plánována velká demonstrace povolená úřady.

Klimatičtí teroristé jsou německým paslovem roku. Diskredituje, míní porota

„Očekávají se minimálně tři až čtyři tisíce lidí,“ uvedla s tím, že to by protestům mohlo dodat nový impulz. Účast přislíbila i švédská aktivistka Greta Thunbergová.

Policie s vyklízením Lützerathu začala ve středu ráno. Zásah však zpočátku doprovázely násilnosti, kdy aktivisté házeli na policisty kamení, dlažební kostky, dělobuchy a také několik zápalných lahví. Situace se postupně uklidnila, ale nadále je napjatá. „Teď je to poklidnější než včera. Včera se bojovalo o každou píď, dnes mají obě dvě strany zaujatou pozici, je to spíše styl obléhání než aktivního boje,“ dodává Češka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video