Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na hranici mezi Izraelem a Libanonem zemřel voják, napětí krotí OSN

  15:45
Na izraelsko-libanonské hranici panuje největší napětí za poslední měsíce. Libanonský odstřelovač tam v neděli nedaleko kibucu Roš Hanikra zastřelil izraelského vojáka. Jen o několik hodin později izraelské pohraniční složky postřelily patrně dva libanonské vojáky. Napětí nyní krotí OSN.

Izraelští vojáci hlídkují u dočasného zátarasu na cestě u vesnice Roš Hanikra nedaleko hranice s Libanonem (16. prosince 2013). | foto: Reuters

Kibuc Roš Hanikra se rozkládá jen pár set metrů od hranice se sousedním Libanonem. Na vojáka kdosi vypálil šest až sedm ran z libanonské strany, když projížděl armádním automobilem podél izraelské strany hranice. Navzdory převozu do nemocnice následkům zranění podlehl.

Zastřelený voják identifikován jako jednatřicetiletý Šlomi Cohen, příslušník izraelských vojsk, který byl v regionu na misi, uvedl deník The Jerusalem Post. 

Krátce po střelbě na Cohena si všimli izraelští pohraničníci podezřelého pohybu na libanonské straně hranice a reagovali ně něj palbou.

"Po incidentu jsme se vydali do oblasti provést průzkum jako součást vyšetřování a viděli jsme tam dva podezřelé na druhé straně hranice," uvedl mluvčí izraelské armády pro agenturu AFP. "Vypálili jsme na ně a viděli, že nejméně jednoho z nich jsme zasáhli. Myslíme si, že to byli libanonští vojáci," dodal.

Tomu nasvědčují také informace stanice Al-Džazíra, která informovala o zraněných libanonských vojácích, a to střelbou z izraelské strany. Oficiálně se k tomu, stejně jako k celému incidentu, ale libanonská armáda nevyjádřila. V pondělí nicméně vydala prohlášení, v němž stojí, že izraelský bezpilotní letoun v téže oblasti předchozího večera narušil libanonský vzdušný prostor.

"Včera ve 22:15 bezpilotní letoun patřící izraelskému nepříteli narušil libanonský vzdušný prostor nad Nakourou (libanonské město u hranic s Izraelem pozn. red.), provedl přelet nad jižní oblastí a posléze jej opustil v 00:40," citovala prohlášení libanonské armády Al-Džazíra.

List The Jerusalem Post uvádí, že Cohen přišel o život okolo deváté hodiny večer místního času.

Odstřelovač patrně jednal bez rozkazu

Vyšetřování izraelské armády naznačuje, že jakkoli dotyčný odstřelovač zjevně byl libanonským vojákem, nejspíš jednal na vlastní pěst. Že je útok na izraelského vojáka zjevně dílem jedince, naznačil také izraelský generálmajor ve výslužbě Israel Ziv, bývalý operační velitel armády. Odmítl, že by za incidentem stálo například libanonské šíitské hnutí Hizballáh.

"Pravděpodobnost, že by za to byl zodpovědný Hizballáh, je velmi malá. Nezapadá to do jejich vzorce, není to v jejich zájmu a ani se to nestalo v oblasti, v níž působí," namítal Ziv v rozhovoru pro izraelské armádní rádio.

"Také libanonská armáda nemá zájem, aby se něco takového stávalo," odmítl další možné vysvětlení útoku. "Jakou motivaci tedy mohl mít onen odstřelovač? Všechny varianty jsou možné," dodal Ziv.

Mimo toho, kdo na Cohena střílel, se však armáda bude nyní také zabývat tím, jak je možné, že se sám v noci mohl projíždět vojenským autem asi padesát metrů od hranice.

Napětí mezi zeměmi krotí OSN

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v pondělí uvedl, že na vyšetřování incidentu pracují izraelské obranné složky i libanonská armáda. Na obě strany přitom apeloval, aby zachovaly klid. Vyšetřování koordinují mírové jednotky Spojených národů působící v Libanonu (UNIFIL). "Jejich velitel je v kontaktu se svými protějšky v libanonské a izraelské armádě," uvedl mluvčí UNIFIL Andrea Tenenti.

Mezinárodní síly UNIFIL v Libanonu působí od roku 1978, kdy měly za úkol dohlédnout na stažení izraelských jednotek po jejich vpádu do jižního Libanonu téhož roku. Mandát mise byl rozšířen po letní válce Izraele s libanonským šíitským hnutím Hizballáh v roce 2006 a působnost mírových jednotek se rozšířila i na jih Libanonu k hranici s Izraelem.

 Od války v roce 2006 panuje na hranici mezi Izraelem a Libanonem křehká rovnováha. Její narušení přineslo jen několik ojedinělých incidentů, nejvážněji pak ten z roku 2010, kdy libanonský odstřelovač zabil vysoce postaveného izraelského důstojníka. Izrael tehdy odpověděl dělostřeleckou palbou, při níž zahynuli dva libanonští vojáci a novinář.

Konflikt v roce 2006 vypukl poté, co komando bojovníků libanonského šíitského hnutí Hizballáh přešlo hranici a uneslo z izraelského území dva izraelské vojáky. Následný měsíc trvající konflikt stál životy 1 200 Libanonců a 160 Izraelců.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...