Královna Alžběta uskutečnila svůj první videohovor, poděkovala pečovatelkám

  • 12
Královna Alžběta II. uskutečnila svůj první veřejný videohovor, společně se svou dcerou, princeznou Annou. Mluvila s čtyřmi pečovatelkami, které se starají o své rodinné příslušníky, o jejich zkušenostech a životu během epidemie covid-19.

„(Bylo) zajímavé poslouchat všem vašim příběhům,“ řekla 94letá králova. „Udělalo na mně velký dojem, čeho už jste dosáhli. Jsem ráda, že jsem byla schopná se s vámi spojit.“

Královna Alžběta II. během svého prvního videohovoru

Konferenční hovor se uskutečnil už 4. června, video ale bylo zveřejněno až nyní na počest každoročního Týdne pečovatelů (Carers Week), jehož účelem je zvýšit povědomí o pečovatelích a pečovatelkách.

Videohovor podle Reuters měl zdůraznit oběti přibližně 7 milionů neplacených pečovatelů v Británii, kteří se museli postarat o své rodinné příbuzné, když nebyli schopni kvůli opatřením proti šíření koronaviru sehnat profesionální pečovatele.

Královna se k videokonferenci připojila jako poslední, setrvala 20 minut a následně chat jako první opustila. Buckinghamský palác se tak rozhodl zachovat protokol, kterého se panovnice drží i v běžném životě, poznamenala agentura AP.

Princezna Anna, která v roce 1991 založila iniciativu na podporu pečovatelů The Princess Royal Trust for Carers, poslala ještě soukromou děkovnou zprávu.

„Pokud jste neplacený rodinný pečovatel, velice vám děkuji za všechno, co děláte pro ty, kteří se nedovedou postarat o sebe,“ cituje jí server The Crown Chronicles.

Alžběta II. nastoupila na trůn před 68 lety a za své vlády vyzkoušela řadu technických novinek. V roce 1976 například jako první monarcha světa poslala e-mail. V roce 2014 napsala svůj první tweet.

,

Britská královská rodina

Video