Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Norsko a Dánsko se vrací k normálu, Sasko a Bavorsko teprve nařizují roušky

  15:44
Svět se v době koronaviru rozpadl na dva tábory. Některé státy jako Norsko, Dánsko či Indie začínají ze svých přísných opatření ustupovat a vracet se k životu před pandemií. Naopak Lucembursko či německá spolková země Sasko teprve zavádí povinnost zakrývat si ústa na veřejnosti.

Testování obyvatel Nového Zélandu na onemocnění covid-19. (17. dubna 2020) | foto: ČTK

Evropa překonala pomyslnou hranici jednoho milionu nakažených koronavirem a přibližně 100 tisíc lidí nákaze podlehlo. Nejvíce nakažených hlásí Španělsko, Itálie, Francie, Německo a Británie.

Ve Španělsku za posledních 24 hodin přibylo 399 obětí nemoci covid-19, což je méně než o den dříve a nejméně za čtyři týdny. Velmi mírně klesl i počet nově nakažených, kterých je celkově však více než 200 tisíc. 

Stejný trend hlásí i Itálie, kde počet obětí také klesá. Ve Francii se nárůst počtu zemřelých v posledních dnech zmírňuje a klesá také počet hospitalizovaných a pacientů na jednotkách intenzivní péče.

Koronavirus ve světě

Indický lékař měří teplotu matce s dítětem v rezidenční čtvrti v Novém Dillí....
Egyptské pyramidy v Gíze se vzkazem „zůstaň doma“. (18. dubna 2020)
Zaměstnanci specializované firmy rozstřikují dezinfekční prostředek na...

Rusko má vrchol šíření koronavirové infekce naopak ještě stále před sebou. Za uplynulých 24 hodin přibylo dalších 4268 potvrzených případů nákazy a celkem je tak aktuálně v zemi registrováno 47 121 infikovaných lidí. V neděli byl oznámen rekordní denní přírůstek 6060 nakažených.

Od nedělního rána v Rusku zemřelo v souvislosti s koronavirem SARS-CoV-2 dalších 44 pacientů, což je ve srovnání se 46 novými oběťmi ze soboty mírný pokles. Všech úmrtí pacientů s chorobou covid-19 je tak v zemi doposud registrováno 405. Celkem se uzdravilo 3446 nemocných.

Zaměstnanci španělské nemocnice La Paz na sebe gestikulují po minutě ticha za vedoucího chirurgického oddělení, který zemřel s nákazou covid-19. (19. dubna 2020)

Německo zaznamenalo 1775 nových případů nákazy, což je méně než o den dříve. Zemřelo dalších 110 lidí, v sobotu to bylo 184. Informoval o tom Institut Roberta Kocha (RKI). Celkově bilance nakažených v Německu vzrostla na 141.672 případů, z nichž 4404 infekci podlehlo. 

Za velmi důležité považují němečtí odborníci i politici číslo, které udává, kolik průměrný infikovaný nakazí dalších lidí. Zatímco začátkem epidemie bylo v Německu vyšší než pět, o víkendu úřady informovaly, že toto číslo kleslo pod jedna. 

Kancléřka Angela Merkelová ostře kritizovala diskuse, které se v zemi vedou o uvolňování opatření. Podle DPA hovořila přímo o „orgiích diskusí o otvírání“, k nimž v některých spolkových zemích vede opatrné uvolňování.

V Německu v pondělí opět mohly otevřít obchody s plochou do 800 metrů čtverečních a také všechny prodejny aut, kol či knih. Za dva týdny se ukáže, do jaké míry zmírnění karanténních kroků ovlivní bilanci infikovaných.

Sasko v pondělí zavedlo povinné nošení roušek v hromadné dopravě, příští týden se přidá největší německá spolková země Bavorsko.

V Rakousku dosud vyšlo s pozitivním výsledkem 14 795 testů na koronavirus a zemřelo 470 nakažených. Naopak 10 631 lidí se už vyléčilo. Švýcarsko k pondělí hlásí 27 944 nakažených a 1142 mrtvých.

Norsko otevřelo školky, Dánsko kadeřnictví

Norsko v pondělí znovu otevřelo školky, které tamní vláda kvůli obavám ze šíření koronaviru v zemi na pět týdnů uzavřela. Země také nově umožňuje i provoz dalších zařízení, k práci se mohou vrátit fyzioterapeuti a psychologové, stejně jako kadeřníci.

Otevřeny byly i kostely a Norové již také mohou znovu jezdit na chaty a chalupy, i když se jim to zatím nedoporučuje. Co ovšem stále nemohou, tak je zajít do barů a restaurací, které jsou stále uzavřené.

Jako první v Evropě otevřelo jesle, školky a školy minulý týden Dánsko. Kodaň teď ve zmírňování opatření pokračuje. Práci v Dánsku mohou od začátku týdne obnovit drobní podnikatelé, jako jsou kadeřníci, provozovatelé kosmetických salonů nebo autoškol.

Slovensko od úterý zmírní nařízení o povinném nošení roušky či jiného překrytí nosu a úst při pohybu lidí na veřejnosti. Nově nebudou roušky nebo šátky povinné při pohybu v přírodě, pokud osoby dodrží alespoň dvacetimetrový odstup od cizích lidí, dále se opatření nebude vztahovat ani na děti do dvou let či na autisty. Chránit nos a ústa již nebudou muset rovněž řidiči ve veřejné dopravě, pokud ve vozidle sedí v uzavřeném prostoru. Hygienik zároveň nově nařídil zakrytí úst a nosu tak, aby mezi tváří a rouškou nebyla mezera.

Lucembursko dohání povinnost nosit roušky

Zatímco v Česku platí povinnost zakrývat si ústa a nos již dlouho, Lucembursko až v pondělí uvedlo takovéto nařízení v platnost. V praxi budou muset lidé roušky, šátky či šály přes obličej nosit hlavně v obchodech a ve veřejné dopravě.

K zemím s povinností nosit roušky na veřejnosti by se brzy mohla připojit také Francie. Premiér Édouard Philippe v neděli uvedl, že je „pravděpodobné“, že si budou muset Francouzi na veřejnosti zakrývat nos a ústa od 11. května.

Protestujícím Američanům se karanténa nezamlouvá

Nejhůře zasaženou zemí na světě zůstávají Spojené státy se zhruba 40 tisíci mrtvými a více než 760 tisíci případy nákazy. Na několika místech v minulých dnech propukly protesty proti karanténě, kterou tamní úřady kvůli pandemii vyhlašují. 

Američané nesouhlasí s omezením pohybu na veřejnosti a uzavíráním obchodů a podniků. Na podporu zdravotníků vystoupili v neděli v osmihodinové hudební show slavní zpěváci a hudebníci.

Indie uvolňuje opatření, lidé hladověli

Počet lidí nakažených koronavirem stoupl v Indii za poslední den o 1 553 na 17 tisíc. Jedná se o zatím největší denní nárůst. Nejméně 543 pacientů už nemoci covid-19 podlehlo.

Indická vláda se ale i přes nepříznivý vývoj rozhodla zmírnit jedna z nejpřísnějších karanténních opatření na světě, kvůli nimž se miliony Indů ocitly bez práce a nedokázaly živit své rodiny. 

Indie prodlužuje zákaz vycházení. Premiér neslíbil pomoc, jen soucit

Opatření tvrdě dolehla na nejchudší obyvatele, kteří v jejich důsledku hladovějí. Kromě jiného je od pondělí na venkově opět povolena zemědělská činnost, která zaměstnává polovinu obyvatel země.

Indická vláda čelí kritice, že karanténu předem dostatečně nenaplánovala. V Indii platí od 25. března zákaz vycházení, zastaven byl provoz vlaků, autobusů a další veřejné dopravy. Premiér Naréndra Módí minulý týden opatření prodloužil až do 3. května. 

Buddhistický mnich v roušce sedí na náměstí a žebrá o almužnu v Dharmsale v Indii. (20. dubna 2020)

Zemědělec nese banány, které sklidil na farmě ve vesnici Daranggiri v Indii. (20.dubna 2020)

Na Novém Zélandu platí nejdřív bič, poté cukr

Nový Zéland v pondělí prodloužil přísná opatření vyhlášená kvůli koronaviru o týden. Premiérka Jacinda Ardernová ale slíbila, že za týden některá z nich uvolní. 

Ardernová sdělila, že 27. dubna bude mimořádný stav snížen ze čtvrtého na třetí stupeň, což umožní obnovu provozu některých pracovišť. Týkat se to má stavebnictví, části výroby a těžby dřeva. Budou povoleny akce s účastí do deseti lidí jako svatby nebo pohřby.

Nový Zéland vyhlásil koncem března jeden z nejpřísnějších ochranných režimů na světě. Země uzavřela hranice a vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti dříve, než zemřel první pacient.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...