Jako když spadne atomová bomba. Covid v Brazílii sílí, dopad bude globální

  20:56
Brazílii se stále nedaří dostat koronavirus pod kontrolu a podle odborníků s ním prohrává na plné čáře. Někteří politici přirovnali současnou situaci v zemi k atomovému výbuchu, Brazílie podle nich čelí nejtemnějším dnům v historii. Experti varovali, že pokud se tu covid-19 nepodaří zkrotit, začne virus nekontrolovatelně mutovat a místní chaos bude mít globální dopad.

„Nemáme na JIP lůžko pro vaši matku, pro vašeho otce, vaši tetu, vaši dceru. Nemáme pro vás žádná lůžka na JIP,“ uvedl o víkendu ministr zdravotnictví státu Rondônia Fernando Máximo, jenž apeloval na ty, kteří se stále scházejí k oslavám, nenosí roušku a neberou koronavirus vážně.

Na opačném konci země ministr zdravotnictví státu Santa Catarina André Motta pronesl podobná slova. „Dochází nám kapacita,“ líčil. Také guvernér severovýchodního státu Bahia Rui Costa zněl velmi vážně. „Jsme na hraně kapacit. Brazílie bude během dvou týdnů v úplném chaosu,“ řekl.

Zatímco velká část světa krotí koronavirus pomocí opatření a vakcinace, Brazílie zažívá nejhorší situaci od počátku pandemie. Úmrtí za poslední týden dosáhla nového maxima, průměrně tu zemře 1 208 lidí denně.

Obsazenost nemocnic vrcholí a napříč zemí se šíří vysoce nakažlivá a potenciálně nebezpečnější varianta covidu-19. Jednotky intenzivní péče (JIP) v sedmnácti z šestadvaceti brazilských států jsou téměř plné. Šesti státům a hlavnímu městu Brasílii už lůžka na JIP došla úplně.

„Prožíváme jeden z nejhorších okamžiků v naší historii,“ uvedl v pondělí Tasso Jereissati patřící ke skupině senátorů, kteří žádají vyšetřování prezidenta Jaira Bolsonara kvůli jeho reakci na pandemii.

Lidé budou bojovat o místa ve špitálech i na hřbitovech

Bolsonaro se staví proti uzávěrám, covid má za „rýmičku“ a nehodlá se nechat očkovat. Také Renato Casagrande, guvernér státu Espírito Santo, věří, že Bolsonarovo nezodpovědné chování stálo mnohé Brazilce život.

„Prohráli jsme válku. Je to, jako by na Brazílii dopadla atomová bomba,“ uvedl s odkazem na neustále rostoucí počet obětí v zemi. S covidem-19 tu zemřelo už přes 255 tisíc lidí. Více obětí dosud zaregistrovali jen v USA.

„Pokud s tím vláda nic neudělá, tak do konce března budou lidé bojovat o nemocniční lůžka i místa na hřbitovech,“ uvedl Domingos Alves, ředitel laboratoře na univerzitě v São Paulu. „Budeme muset otevřít mnoho nových hřbitovů, abychom pohřbili to množství těl,“ dodává.

Zdravotní analytici podle listu The Washington Post varují, že zdejší situace může mít globální dopad. Země prokázala schopnost plodit nové a potenciálně nebezpečnější mutace koronaviru. Varianta známá jako P.1, kterou vědci objevili koncem roku, v lednu a únoru ochromila amazonské město Manaus a vedla k chaosu a kolapsu místních nemocnic. 

„Pokud Brazílie nedostane virus pod kontrolu, bude to největší otevřená laboratoř světa a virus tu bude mutovat,“ říká Miguel Nicolelis, epidemiolog a neurolog, který působí na Dukeově univerzitě v USA.

Koronavirus vybíjí děti brazilských domorodců, jsou bezbrannější než jiné

„Mohlo by to být nejen epicentrum pandemie, ale také epicentrum šíření smrtelnějších a infekčních variant. Dostat tu virus pod kontrolu je v zájmu celé planety,“ dodává Nicolelis.

Nicolelis a Alves vyzvali k okamžité celonárodní třítýdenní uzávěře s cílem zabránit humanitární katastrofě. „Nebudeme schopni spravovat těla. Můžeme zemi buď napravit, nebo to s ní půjde z kopce,“ líčí Nicolelis.

Vláda se obává násilností

Koordinované celonárodní úsilí o kontrolu viru se však zdá nepravděpodobné. Vláda s úplnou uzávěrou váhá. Nezaměstnanost vrcholí. Pandemie uvrhla miliony Brazilců do chudoby. Nouzové platby v hotovosti, které vláda nabídla v loňském roce, byly nyní přerušeny.

V zemi s obrovskou nerovností a sociální nestabilitou by uzavření bez dalších výhod mohlo vyvolat hlad a násilí. Lígia Bahia, profesorka veřejného zdraví na univerzitě v Rio de Janeiru, uvedla, že brazilská tragédie je triumfem pochybností nad rozumem a politiky nad vědou.

Masakr jako z hororu. Nemocnicím chybí kyslík, Brazílie s covidem prohrává

V pátek, když Brazílie ohlásila dosud nejvyšší denní počet úmrtí, Bolsonaro odcestoval do východního státu Ceará, kde místní guvernér zavedl kvůli covidu zákaz vycházení.

Prezident tu uspořádal shromáždění, na kterém se proti opatření vymezil s tím, že „lidé už prostě nevydrží být zavření doma“. Na Brazilce naléhal, aby pandemii ignorovali a mluvil o údajných vedlejších efektech roušek. „Mohou ublížit dětem. Způsobují podrážděnost a bolest hlavy,“ líčil.

Prezidentovo vystoupení vyvolalo pobouření mezi politickými oponenty a vedlo k výzvám zahájení jeho impeachmentu. Jereissati, zastupující v senátu politickou stranu Ceará, podle The Guardianu uvedl, že „Bolsonarovo bezohledné podkopávání opatření hraničí se šílenstvím“.

Krajně pravicový populista Bolsonaro ale čelí i narůstajícímu hněvu veřejnosti, a to nejen kvůli stoupajícímu počtu obětí, ale také pomalému rozjezdu očkování. Vakcínu zatím dostalo jen 3,8 procenta z populace čítající 200 milionů obyvatel. Imunizaci brzdí nedostatek vakcinační látky.

S očkováním proti covidu-19 začala Brazílie v polovině ledna, a to s čínskou vakcínou CoronaVac, kterou v brazilském Sao Paulu testovala čínská firma Sinovac s tamním institutem Butantan. Brazílie používá i vakcínu od firmy AstraZeneca, tu dostala od indického výrobce.

26. ledna 2021

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...