Snímek zveřejněný ruským ministerstvem obrany ukazuje ruské vojáky s údajně ukořistěnými raketovými systémy ukrajinských sil. Ruská armáda uvedla, že budou předáni proruským separatistickým bojovníkům v samozvané Luhanské a Doněcké lidové republice. (15. března 2022) | foto: Profimedia.cz

KOMENTÁŘ: Genocida jako klacek. Proč demagogie funguje na masy lidí

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Předběžné opatření haagského Mezinárodního soudního dvora ve sporu Moskvy a Kyjeva o údajnou genocidu v Doněcké a Luhanské oblasti bude Rusko zřejmě ignorovat. I tak bude konečný verdikt důležitou zprávou o zneužívání pojmu „genocida“ v politické manipulaci, píše ve svém komentáři pro MF DNES Šimon Krbec z Centra studií genocid Terezín.

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu ve středu vydal předběžné opatření v případu obvinění Ukrajiny ze spáchání genocidy vůči ruskojazyčnému obyvatelstvu. Soudní dvůr se případem zabýval na základě žaloby ukrajinské strany proti Ruské federaci z 26. února ve věci sporu o výklad uplatňování Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy, a zejména požadavku Ukrajiny o vyvrácení nepravdivých tvrzení o páchání genocidy v Doněcké a Luhanské oblasti. Tento údajný zločin ukrajinského státu se stal nosným argumentem Ruska pro zahájení invaze na Ukrajinu z 24. února. 

„Vykrucování“ Rusů spíše ukazuje, že obvinění z genocidy bylo záminkou pro napadení Ukrajiny.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video