V Jordánsku nedaleko Mrtvého moře dochází kvůli jeho vysychání stále častěji k...

V Jordánsku nedaleko Mrtvého moře dochází kvůli jeho vysychání stále častěji k propadům půdy. (10. dubna 2021) | foto: Profimedia.cz

Tajná schůzka o milionech kubíků vody. Izrael a Jordánsko chtějí klidné vztahy

  • 31
Izraelský premiér Naftali Bennett se minulý týden tajně sešel v Ammánu s jordánským králem Abdalláhem II. Informoval o tom ve čtvrtek izraelský zpravodajský server Walla. Za Bennettova předchůdce Benjamina Netanjahua byly izraelsko-jordánské vztahy napjaté a osobní setkání na tak vysoké úrovni se nekonalo mnoho let.

Podle médií se premiér s králem shodli, že ve vzájemných vztazích obrátí list. Jednali kromě jiného o potížích Jordánska s vodou. Na to pak reagovali ministři zahraničí obou států a dohodli se, že Jordánsko letos od Izraele bude moci odkoupit navíc 50 milionů kubíků vody.

Bennett je sekáč, co se nezakecá. Netanjahu se však může vrátit, míní expert

Podle mírové dohody má Izrael ročně Jordánsku zajistit právě 50 milionů kubíků. Jordánsko se však potýká s ohromným suchem a ročně mu chybí až 500 milionů kubíků vody.

Obě země dohodu uzavřely v roce 1994 a udržují kvalitní bezpečnostní kontakty. Ammán však zároveň v posledních letech Izrael kritizoval za jeho zásahy na jeruzalémské Chrámové hoře, kde se nachází muslimské modlitebny včetně mešity Al-Aksá, za vystěhovávání Arabů z východního Jeruzaléma a za útoky na Pásmo Gazy.

V březnu se na Chrámovou horu chystal jordánský korunní princ Husajn, ale kvůli sporu o zabezpečení cesty nakonec nepřijel. Jordánsko pak kvůli sporu o právo využít vzdušný prostor zkomplikovalo Netanjahuovi cestu do Spojených arabských emirátů a Netanjahu ji zrušil. 

Poté nařídil uzavřít vzdušný prostor pro jordánská letadla, s čímž však letecké úřady otálely a nakonec bylo nařízení zrušeno. Netanjahuovo počínání ostře kritizoval tehdejší i nynější ministr obrany Benny Ganc, podle nějž premiér vážně poškodil vztahy se sousedem.

Konec vysychání. Izrael a Jordánsko se dohodly na záchraně Mrtvého moře

Dalším zdrojem napětí bylo odstoupení Izraele od plánu vybudovat kanál mezi Rudým a Mrtvým mořem, který měl pomoci řešit nedostatek vody v Jordánsku.

Diplomat, jehož citoval deník Haarec, sdělil, že tento projekt je z ekonomického hlediska neproveditelný, ale že Izrael hledá řešení. Čtvrteční oznámení o dohodě o prodeji 50 milionů kubíků vody navíc podle Haarecu dokazuje, že má Izrael vůli pomoci.

„Jordánské království je soused a významný partner Izraele. Ministerstvo zahraničí bude pokračovat v jednáních, aby udrželo a posílilo vztahy. Budeme naši hospodářskou spolupráci rozšiřovat ve prospěch obou stran,“ řekl šéf izraelské diplomacie Jair Lapid po setkání s jordánským kolegou Ajmánem Safádím.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video