Prezident Joe Biden hovoří s novináři před Bílým domem. Na tváři má otisk po...

Prezident Joe Biden hovoří s novináři před Bílým domem. Na tváři má otisk po přístroji pro léčbu a monitoring spánkové apnoe. (28. června 2023) | foto: Reuters

Podivné otlačeniny na Bidenově obličeji: Bílý dům vysvětlil, proč spí v masce

  • 170
Americký prezident Joe Biden v posledních týdnech začal používat přístroj pro léčbu a monitoring spánkové apnoe, aby si zlepšil kvalitu spánku. Osmdesátiletý Biden je nejstarší prezident v dějinách USA a čelí kvůli svému věku čelí značným obavám americké veřejnosti ohledně své schopnosti vykonávat funkci hlavy státu

Mluvčí prezidentova úřadu Andrew Bates upozornil, že prezident o svých potížích se spánkovou apnoe informoval ve zprávách o svém zdravotním stavu už v minulosti. „Přístroj CPAP používal i uplynulou noc, což je u lidí s těmito potížemi běžné,“ řekl Bates.

Spánková apnoe je závažná porucha, při níž dochází k opakovaným zástavám dechu během spánku a k následnému snížení saturace kyslíku v krvi. Pacienti v noci chrápou a přes den bývají ospalí a unavení.

Agentura Reuters píše, že novináři si ve středu všimli, že Biden má na obličeji otisky naznačující, že na něm měl něco nasazené pomocí pásky.

Ve spánku přestane dýchat a tělo bojuje o kyslík. Co je spánková apnoe

Lékaři po rutinní zdravotní prohlídce letos v únoru konstatovali, že prezident je zdráv a v kondici pro výkon svého úřadu.

Biden před dvěma měsíci oznámil, že se příští rok bude ucházet o znovuzvolení do Bílého domu. Už v roce 2020 byl nejstarším politikem, který byl zvolen do prezidentské funkce v dějinách USA. Vzhledem ke svému věku čelí pochybnostem ohledně schopnosti plnohodnotně vykonávat funkci.

Bůh ochraňuj královnu! Bidenův projev vyvolal pochyby o jeho zdraví

Syndrom spánkové apnoe spadá do kategorie závažných onemocnění. Při něm člověk během spánku v určitých intervalech přestává na několik sekund dýchat, takže se vlastně dusí. Člověk usíná, spánek se prohlubuje a v určité fázi tělo přestane dýchat.

Tato takzvaná apnoická pauza může trvat desítky sekund, ale třeba i minutu nebo déle. Organismus je ovšem vybaven reflexními obrannými mechanismy, a když zjistí, že má málo kyslíku v krvi, člověk se částečně probudí a s obrovským zachrápáním se nadechne. Obvykle o tom ani neví a spí dál. Ovšem jakmile usne hlubším spánkem, situace se opakuje. V závažných případech to tak jde celou noc, v nejlehčích pak jen krátkou část noci.

,

Video