Jaderná elektrárna v Záporoží (11. července 2019)

Jaderná elektrárna v Záporoží (11. července 2019) | foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna pojistkou. Rusko chce ve strojovnách rozmístit tanky

  • 354
Ruské síly se podle podle tvrzení ukrajinské společnosti Enerhoatom snaží získat přístup do strojoven v jaderné elektrárně v Záporoží. Agentura Unian uvedla, že podle Enerhoatomu, který na Ukrajině atomové elektrárny spravuje, chtějí Rusové v blocích elektrárny rozmístit svou armádní techniku a zbraně.

„Ruští vojáci požadují od správy ukrajinské atomové elektrárny, aby jim otevřela strojovny v prvních třech blocích. Chtějí tam rozmístit celý svůj armádní arzenál,“ uvedl Enerhoatom. Dodal, že Rusové se tímto způsobem chtějí pojistit, protože se „hrozně bojí překvapení“ ze strany ukrajinských ozbrojených sil.

Do strojoven Záporožské jaderné elektrárny, která je největší v Evropě, chtějí podle Enerhoatomu ruští vojáci umístit tanky, nákladní automobily i zbraně s municí. Tím by se ale zablokoval přístup k třem blokům pro požární techniku.

„V případě požáru, jehož riziko se tímto mnohonásobně zvýší, bude jeho hašení velmi problematické, protože specializované vozy nebudou moci vyjet,“ poznamenal Enerhoatom.

Energetická společnost také upozornila, že pravidla bezpečnosti popírá i úmysl vojáků skladovat přímo v strojovnách bloků výbušné materiály.

Šéf Enerhoatomu Petro Kotin navíc ruské síly obvinil, že využívají Záporožskou elektrárnu jako základnu pro odpalování raket, kterými ostřelují okolní oblasti Ukrajiny.

Ukrajina je na jádru závislá. Získává z něj polovinu potřebné energie

Elektrárnu ležící na břehu řeky Dnipro i okolní satelitní městečko na jihovýchodě Ukrajiny ruské síly ovládly na začátku invaze, stále ji ale obsluhuje ukrajinský personál. Ruští okupanti již dříve informovali šéfy strukturálních pododdělení elektrárny, že mají v úmyslu od 1. září začlenit největší evropskou elektrárnu do vlastní energetické společnosti Rosatom.

Enerhoatom zároveň opakovaně upozorňoval, že v areálu elektrárny je ruská těžká vojenská technika a nákladní auta naložená zbraněmi a výbušninami.

Rusové ostřelovali jadernou elektrárnu v Záporoží:

4. března 2022

Jedna ze čtyř ukrajinských elektráren

Na Ukrajině se celkem nachází čtyři funkční atomové elektrárny a země je na jejich výkonu zcela závislá, jelikož jádro zajišťuje přes polovinu její potřebné energie. Kromě atomové elektrárny v Záporoží jsou v provozu také Rovenská a Chmelnycká elektrárna ve Volyni na západě země a Jihoukrajinská v Mykolajivské oblasti.

Telegram

Celkový instalovaný výkon všech čtyř zařízení činí více než 13 gigawattů (GW). Kromě toho jsou na Ukrajině další čtyři elektrárny rozestavěné, a to Charkovská, Oděská, Krymská a Čyhyrynská

Rovenská ani Chmelnická alektrárna nebyly ruskou invazí na Ukrajině doposud zasaženy. Nad Jihoukrajinskou elektrárnou ale byl v červnu hned dvakrát zaznamenán přelet ruských raket, který vzbudil obavy i v šéfovi Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaelu Grossim.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video