Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejtěžší den války. Izrael se po smrti 21 záložáků ptá, co dál s Gazou

  8:35
Ztráta 21 vojáků izraelské armády při jediném incidentu dokazuje nebezpečí pozemních operací s velkým množstvím výbušnin. Vyvolává otázky ohledně vojenské strategie, klesající veřejnou podporou války mezi Izraelci a v neposlední řadě také debatu, jak z patové situace premiér Netanjahu vybruslí.
Pohřeb izraelských vojenských rezervistů na vojenském hřbitově Mount Herzl v...

Pohřeb izraelských vojenských rezervistů na vojenském hřbitově Mount Herzl v Jeruzalémě (24. ledna 2024) | foto: Reuters

22. leden byl pro Izrael nejkrvavějším dnem od brutálního útoku hnutí Hamás ze 7. října. Z dvaceti čtyř vojáků Izraelských obranných sil (IDF) zabitých během jednoho dne byli tři výsadkáři zabiti v západním Chán Júnisu, kde armáda stále postupuje proti Hamásu.

Společnost však více znepokojuje zbylých 21, vesměs záložních vojáků, kteří zemřeli při incidentu, jenž se odehrál v uprchlickém táboře Maghází. Tedy na území, nad kterým by armáda měla mít kontrolu, neboť se nachází pouhých 600 metrů od hranice s Izraelem.

Izraelci obklíčili Chán Júnis, přišli o nejvíc vojáků za den od začátku bojů

Nejasná příčina vybuchlých rozbušek

Izraelská armáda působí v táboře Maghází od poloviny prosince. Nyní se na místě týmy vojáků zaměřují na demoliční práce tunelů a budov. V pondělí připravoval tým tvořený převážně z rezervistů demolici dvou objektů, o kterých IDF tvrdí, že sloužily hnutí Hamás k provedení jednoho z útoků na sousední kibuc Kisufim, jak uvádí deník Haarec.

Když v budovách instalovali výbušniny, byli dva vojáci zajišťující tým před budovou zabiti dvěma střelami z ručního protitankového granátometu. Následně se připravené výbušniny uvnitř budov odpálily, zatímco tým 19 vojáků byl stále uvnitř.

Příčina výbuchů není jasná a podléhá vyšetřování. Jisté však je, že to je vysoká cena za pozemní operace zahrnující velké množství výbušnin, kterých IDF za poslední tři měsíce použily v operacích stovky, ne-li tisíce.

Nejedná se o první tragický scénář zapříčiněný vybuchlou náloží. Osmého ledna zahynulo šest vojáků při předčasném výbuchu nálože, která měla zničit tunel pod centrálním Pásmem Gazy, rovněž jen několik set metrů od hranic.

V obou případech měly IDF oblast již nějakou dobu pod kontrolou. Operační kontrola však neznamená, že se v oblasti nenacházejí malá ohniska bojovníků Hamásu, kteří jsou schopni zaútočit, nebo že demoliční práce mohou probíhat jako běžný inženýrský projekt.

Vzhledem k tomu, že stále existují stovky kilometrů tunelů používaných teroristickou skupinou pod Gazou, může pokračování demoličních operací znamenat riziko dalších nehod na bojišti.

Plán zavedení nárazníkové zóny

Ničení budov v blízkosti hranic slouží několika účelům, píše izraelský deník. Zaprvé, aby hnutí Hamás a další teroristické organizace neměly přímou viditelnost na izraelské základny, obce v blízkosti hranice. Zadruhé, aby z nich nemohly pozorovat a střílet. Izraelští armádní důstojníci v posledních týdnech hovořili také o plánu zavedení nárazníkového pásma.

Nárazníková zóna

IDF udržovala nárazníkovou zónu v jižním Libanonu mezi lety 1985 a 2000. Splnila svůj hlavní účel: zabránit civilním obětem podél severní hranice Izraele. Přesto bylo během té doby zabito 559 vojáků, zejména při střetech s Hizballáhem

Operace v nárazníkové zóně je podle mezinárodního práva sporná. I když se armáda snaží zdůraznit, že budovy určené k demolici sloužily jako „teroristická infrastruktura“, těžko to může platit pro každou z nich v blízkosti hranic. Pro jejich zničení by musel existovat jasný vojenský důvod.

Navíc to, co fungovalo na mezinárodní hranici mezi dvěma zeměmi, bude méně pravděpodobně fungovat pro malé, přeplněné pobřežní území.

Slábnoucí veřejná podpora vojenské operace

Zatímco Izraelská armáda a někteří z izraelských politiků jsou přesvědčeni, že pozemní operace a likvidace budov a tunelů jsou nutné k udržení tlaku na hnutí Hamás, stále větší část izraelské veřejnosti uvažuje podle deníku The Times jinak. Podle některých průzkumů až polovina veřejnosti věří, že je čas jednat o dočasném příměří nebo dokonce dlouhodobém příměří s cílem usnadnit propuštění 136 rukojmích, které Hamás stále drží v Gaze.

Příbuzní rukojmích vtrhli mezi izraelské poslance. Stanují i u domu Netanjahua

Protesty volající po příměří, jež vedou některé rodiny rukojmích, narůstají a demonstranti v posledních dnech tábořili před dvěma domy premiéra Benjamina Netanjahua v Jeruzalémě a Ceasareji. Jedna skupina polila Netanjahuovu ulici v Jeruzalémě červenou tekutinou a obvinila ho, že má „na rukou krev rukojmích“.

Bezprostřední problém premiéra Netanjahua je podle The Times v názorové dichotomii válečného kabinetu. První frakce je připravena projednat dohodu o příměří pro rukojmí. Benny Gantz a Gadi Eisenkot, dva opoziční politici a rivalové Netanjahua, kteří se na začátku války dohodli na připojení k nouzové koalici, zastávají tento názor a vyhrožují odchodem z vlády, pokud se premiér nerozhodne.

Kromě toho, hlavní spojenec Izraele, Spojené státy, spolu se Saúdskou Arábií tlačí na Netanjahua, aby souhlasil s poválečnou politikou, která bude zahrnovat stažení z Gazy a zároveň předá moc nad územím Palestinské samosprávě, která kontroluje Západní břeh Jordánu. Zdá se, že obě země také chtějí nasměrovat Izrael, aby zahájil diplomatický proces, jehož konečným cílem je možnost dvoustátního řešení, proti čemuž Netanjahu vyjádřil nesouhlas, uvádí deník The Times.

Žádný kompromis. Netanjahu odmítl Bidenova slova o palestinském státu

Netanjahuovi krajně pravicoví koaliční partneři jsou skálopevně přesvědčeni, že válka proti Hamásu musí pokračovat. Pohrozili, že koalici opustí, pokud bude premiér souhlasit s příměřím, ať už z důvodu dohody o rukojmích, nebo kvůli uklidnění USA a Saúdů.

Netanjahu nerad ohrozí svou většinu v Knesetu, izraelském parlamentu, a riskuje předčasné volby, přičemž v průzkumech prudce klesá. Jak ale na bitevním poli přibývají oběti a mezi izraelskou veřejností roste podpora pro příměří, bude pro něj obtížnější držet se zastánců tvrdé linie, uzavírá britský deník.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...