Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se ošetřit sám? Íránští policisté na demonstranty čekají i v nemocnici

  18:30
Už osmým týdnem protestují Íránci a Íránky proti represím režimu, který neváhá sáhnout ani po ostré palbě. Návštěva nemocnice však pro mnohé zraněné nepřipadá v úvahu. Policie tam na ně čeká a každého „podezřelého“ odvede. Zasahuje i proti lékařům, zatímco poslanci žádají „nejpřísnější tresty“ pro všechny zatčené – tedy smrt. Ve vězeních pak bachaři mučí muže i ženy.

Když dvaadvacetiletá Mahsá Amíníová v polovině září zemřela na následky zranění, které jí způsobila náboženská policie jen proto, že měla špatně nasazený hidžáb, íránští lékaři spolu s dívčinou rodinou byli první, kdo veřejně zpochybnil oficiální příčinu její smrti – úřady uváděný infarkt.

Zbytečné násilí na mladé Íránce vyvolalo protesty, které pokračují už osmým týdnem. Zásahy bezpečnostních složek jsou mnohde tak brutální, že demonstranti, pokud přežijí, odcházejí s řeznými a bodnými ranami, modřinami, potížemi s dýcháním i zrakem. V běžné zemi by se svým zraněním šli do nemocnice. V Íránu už ji však volí jako poslední možnost.

Íránské protesty jsou masové. Proti hidžábům je polovina populace, říká expert

Někteří raději zamíří k veterináři, protože tam alespoň prozatím v každé chodbě nehlídají policisté. Ti v nemocnicích „proklepnou“ každého, kdo přišel se zraněním typickým právě pro účast na protivládní demonstraci. Pacienty identifikují a případně rovnou zatknou. Zdravotníky také nutí, aby tyto příchozí hlásili, píše list The Washington Post s odvoláním na výpovědi lékařů.

Někteří riskují vlastní život a demonstranty ošetřují u sebe doma, zatímco v několika nemocnicích zraněné přijmou, ale nezapíší do systému jejich identifikační údaje. Jenže ani to nestačí, strážníci v civilu obcházejí také lékárny a kontrolují nebo až domů sledují každého, kdo si kupuje „podezřelé“ zboží. Třeba obvazy.

Na Twitteru proto funguje poradna, která zraněným názorně vysvětluje, jak se mohou ošetřit sami – jak vytáhnout broky z paží a nohou, jak vyčistit ránu, aby se nezanítila, co dělat po zásahu do hlavy, po dávce slzného plynu. Radí také, s jakým zraněním už lidé musejí k lékaři. Svépomocná síť kontaktů pak nabídne někoho, kdo je v okolí a je ochotný pomoci.

Policie s ostatními jednotkami navíc zasahuje i proti samotným lékařům, pokud si s děním v nemocnicích dovolí veřejně nesouhlasit. Když se 26. října stovky zdravotníků na protest sešly v Teheránu, agenti režimu v civilu začali podle svědků nečekaně pálit do davu. „Stříleli, bez jakýchkoliv zábran použili obušky i slzný plyn,“ popsal jeden ze svědků. „Zbili mladou zubařku i starého praktika, bylo mu asi sedmdesát let. Bili je do hlavy, oba spadli na zem,“ dodal.

Íránské protivládní protesty, vyvolané smrtí mladé Mahsá Amíníové v policejní vazbě, stále pokračují. Snímek pochází ze školy ve městě Karadž. (6. listopadu 2022)

The Washington Post uvádí, že tento incident byl zatím nejpřímějším střetem mezi íránskými zdravotníky a režimem. „Největšími příznivci protestujících jsou zdravotníci, ale jejich situace je čím dál nebezpečnější,“ říká lékař a bývalý zaměstnanec OSN Sahar Motallebi, který nyní žije ve Švédsku.

Tři dny po událostech z Teheránu zatkli v Mašhadu šéfa Zdravotnické rady Íránu i jeho ženu, údajně za organizování tohoto protestu. Tentýž den pak v Sanandadži demonstrovali studenti medicíny. Na videu ze sociálních sítí utíkají před palbou bezpečnostních složek, které vtrhly do kampusu.

Popravit, žádají poslanci

Režim se tímto vším snaží přimět lékaře k tomu, aby demonstranty raději neošetřovali. Íránští zákonodárci by ostatně protestující občany nejraději pověsili. O víkendu schválili usnesení, v němž justici vyzývají k co nejráznějšímu trestu pro všechny, kteří se buď demonstrací přímo účastnili nebo je alespoň podporovali či „vyprovokovali“.

„Žádáme soudy, aby se rázně vypořádaly s pachateli těchto trestných činů a se všemi těmi, kteří u trestných činů asistovali a výtržníky podněcovali,“ stojí v prohlášení. Podle CNN také poslanci účastníky demonstrací přirovnali k teroristům z Islámského státu, protože prý „útočí na lidské životy a majetek“.

Popravu „nepřátel Boha“ podpořilo 227 poslanců z 290. Od zářijového začátku protestů bylo obviněno na tisíc lidí a zatčeno bylo podle různých údajů na 10 až 14 tisíc Íránců. Obvinění často hovoří právě o nepřátelství vůči Bohu či „korupci na Zemi“. Za to hrozí i trest smrti.

Protesty však navzdory výhrůžkám režimu a brutálním zásahům pokračují v mnoha íránských městech. Hybnou silou jsou stále na rozdíl od nepokojů z minulých let ženy. Školačky posílají duchovního vůdce Alího Chameneího k čertu, sundávají jeho portrét i své šátky, Íránky různého věku si stříhají vlasy.

Pokračuje i zatýkání. Policie si naposledy přišla pro zaměstnankyni opoziční televizní stanice Iran International. Ministr vnitra Esmáíl Chatíb v úterý stanici sídlící v Londýně označil za „teroristickou organizaci“. Elham Afkáríová se právě pokoušela utéct ze země, když ji zatkli. Události potvrdil její bratr s tím, že není jasné, kde se nachází ženina tříletá dcera.

„Agentka prováděla poslední dobou četné aktivity a akce, které souvisely s pomlouváním Islámské republiky, rovněž vyzývala mládež k nepokojům a vyvolávala teror mezi lidmi,“ komentovala zadržení ženy agentura Fars.

Podle některých informací jde o sestru Navída Afkárího, íránského zápasníka, který byl v září roku 2020 popraven poté, co ho obvinili z vraždy policisty při protivládních protestech o dva roky dříve. Afkárího rodina a aktivisté tvrdili, že byl k přiznání donucen mučením.

Slyšeli jsme křik mučených

O mučení mluví i mladá Íránka, která strávila týden ve vězení. „Pustili mě na kauci, ale cítím se, jako bych stále byla spoutaná. Už dřív jsem slyšela příběhy o zatčených a mučených lidech, ale když to vidíte na vlastní oči, je to něco jiného. Cítím, že asi puknu vzteky, protože pro ty, kteří pořád trčí ve vězení, nemůžu nic udělat,“ popisuje pro BBC.

„Byly tam i patnáctileté dívky. Dvě mladé ženy byly chronicky nemocné, ale bachaři jim odmítli dát léky. Jedna zpanikařila a omdlela poté, co se dozvěděla o svém těžkém rozsudku. Hlídače to vůbec nezajímalo. Žádali jsme je, aby zavolali záchranku, ale bachařka řekla, že bude brzy v pořádku. Tutéž ženu při výslechu mučili. Mlátili ji přes dlaně tak silně, že měla zničené téměř všechny nehty,“ říká Íránka.

Když podle ní další žena měla záchvat, „strážní jen pokrčili rameny“. „Říkali, že když umře, na Zemi bude aspoň o to méně odpadu. Měla epilepsii, ale ostraha jí odmítla dát léky. Čtvrtá žena měla rakovinu, ani jí ale léky nedali,“ pokračuje s dovětkem, že zaměstnance vězení neobměkčily ani lékařské doklady o tom, že dotyčná potřebuje pravidelně docházet na prohlídky.

Žena, život, svoboda! Íránské protesty už nejsou pouze o hidžábu

„Asi dvacetiletého kluka zatkli ve stejné době jako nás. Bezpečnostní složky ho hrozně zbily. Obušky ho mlátily do hlavy. Bál se, že tam zemře. Dal nám své jméno i adresu svých rodičů, abychom jim mohli popsat jeho poslední chvíle. Nevím, kam ho pak odvedli. Také přivezli mladé muže, kteří byli v cele vedle nás. Bili je. Slyšeli jsme zvuk toho bití a jejich křik. Zpanikařili jsme, když jsme to slyšeli,“ vypráví dívka.

Ani jí se násilí ve vězení nevyhnulo. „Ale vaše vlastní bolest je najednou bezpředmětná, když vidíte bolest ostatních. Můžu říct, že téměř nikdo neplakal kvůli svým zraněním. Jen kvůli bolesti ostatních nebo ze strachu o svou rodinu,“ dodává. Ve vězení navíc podle ní nade všemi visí nejistota.

Situace se mění z hodiny na hodinu a osud dotyčného závisí na tom, který vyšetřovatel má zrovna případ na starosti. Neh;ledě na to, že spousta Íránců nemá peníze na zaplacení kauce. Lidé už se také podle dívky naučili nebrat si na protesty mobil, aby se ještě víc neohrozili. A když už si vezmou telefon, je jen starý tlačítkový. Zatčeným přesto hrozí, že jim jejich skutečný mobil zabaví při domovní prohlídce.

Pro novináře je však tvrzení íránských demonstrantů jen velmi těžké ověřit. Vláda omezuje přístup k internetu, nezávislá média na protesty nepouští a ta státní opakují linii nastavenou teokratickým režimem. Videa z protestů se sporadicky objevují na sociálních sítích, mezi nimi hlavně na Instagramu.

Íránské hvězdy vystupují proti režimu

Tam také na situaci ve své zemi upozornila přední íránská herečka Taraneh Alidoostiová, kterou i čeští diváci mohou znát z oscarového filmu Klient či ze snímků O Elly, Hra s ohněm a Skromné pohoštění. Zveřejnila fotografii sebe samé bez šátku. „Žena, život, svoboda,“ napsala také kurdsky na arch papíru. Slogan je často slyšet na nynějších demonstracích.

Podle BBC už herečka dříve oznámila, že dočasně přerušuje kariéru a slíbila, že v Íránu za každou cenu zůstane. Momentálně se snaží pomáhat rodinám zabitých demonstrantů. Těch už je podle údajů íránských aktivistů nejméně 328 – včetně žen a dětí – a na 14 800 lidí je ve vazbě.


"غیبت آخر تو، کوچ مرغان صدا، ختم این غائله نیست"

#زن_زندگی_آزادی
#مهسا_امینی

9. listopadu 2022 v 19:33, příspěvek archivován: 10. listopadu 2022 v 11:48

Alidoostiová ostatně není první hvězdou světového formátu, která protestující veřejně podpořila. Před ní násilí bezpečnostních složek odsoudil také fotbalista Sardar Azmoun, který v současnosti hraje za bundesligový tým Bayer Leverkusen. „Hanba vám za to, s jakou lehkostí vraždíte lidi. Vivat ženy Íránu. Nechť žijí íránské ženy!“ napsal na sítích.

A krátce po smrti Mahsá Amíníové sepsul vládnoucí režim také íránský fotbalový rekordman Ali Daeí, kterému vadily „represe, násilí a zatýkání“. „Má dcera se mě ptá, co se stalo. Jakou odpověď jí můžu dát? Jakého hříchu se dopustila? Co této zemi (íránské ženy) udělaly?“ kritizoval. Úřady mu následně zabavily cestovní pas, nakonec mu jej však vrátily.

Bývalý íránský fotbalový reprezentant Ali Karímí zase míní, že „příštím Kavehem je žena“. V íránské mytologii je kovář Kaveh vůdcem povstání proti krutovládci Zahākovi.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Senát schválil zvýšení příspěvku na péči, jedná o redefinici znásilnění

29. května 2024  8:20,  aktualizováno  20:25

Přímý přenos Senátoři potvrdili zvýšení příspěvků na péči, které dostávají lidé se zdravotním postižením. Novela...

Skrytá kapitulace? Západ nás tiše tlačí k jednání s Rusy, tuší Kyjev

29. května 2024

Premium Nejsou to pouze poněkud unáhlená vyjádření Petra Pavla, ale také úniky z britské diplomacie...

Opozice vyčetla Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci opozičního ANO se přeli s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

Potrvá to dny? Týdny? Porota zasedla, aby rozhodla o Trumpovi a pornoherečce

29. května 2024  19:36

První trestní proces s exprezidentem v dějinách USA ve středu dospěl do své poslední fáze....

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...