Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demokratům se to vrátí. Trumpovi zastánci kritizují schválení impeachmentu

  16:45
Jaké důsledky bude mít rozhodnutí Sněmovny reprezentantů schválit ústavní žalobu na prezidenta Donalda Trumpa? Američtí komentátoři píší o poškození prezidentovy pověsti, možnosti, že se impeachment obrátí proti demokratům, a dlouhodobých dopadech na politickou scénu. Ta je ve Spojených státech bezprecedentně rozdělena.

Americká Sněmovna reprezentantů podle očekávání schválila ústavní žalobu na prezidenta Donalda Trumpa a stejně tak podle očekávání ho Senát viny zprostí. V tom se shoduje většina komentátorů reagujících na středeční dění v USA. Předpokládají, že stejně jako ve Sněmovně, kterou ovládají demokraté, se bude hlasovat podle stranické linie i v Senátu, jejž mají v rukou Trumpovi republikáni. 

V americké politice se polarizace zabydluje posledních 40 let, ale teď v ní vládne naprostý nihilismus, píše v komentáři The New York Times. Konzervativní média soudí, že demokrati, kteří hlasovali, pro žalobu, poškodili Sněmovnu reprezentantů i USA. Jejich motivem je podle nich fakt, že se nedokázali smířit s prohrou v prezidentských volbách v roce 2016.

Nihilismus v americké politice podle NYT pramení z pohrdání fakty, laxnosti vůči korupci i lhostejnosti k historickým precedentům či zahraničnímu vměšování do americké politiky. Připsat ho lze na vrub především zbabělosti a oportunismu republikánských vůdců.

Rozhodli se totiž podle listu opustit své zásady a Trumpa bezvýhradně následovat. V Senátu budou hlasovat pro zproštění viny, byť ještě nedávno mnozí z nich Trumpa kritizovali. Například Ted Cruz a Marco Rubio a dokonce i vůdce senátní většiny Mitch McConnell prohlašovali, že Trump Americe škodí, připomíná deník.

The Wall Street Journal poukazuje na totéž, co řekl i Trump před stoupenci v Michiganu: republikáni ve středu nepřišli o jediný hlas. Podle WSJ proti žalobě hlasovali i ti republikáni, kteří brzy ze Sněmovny odejdou a nechtějí usilovat o další funkci. Problém podle listu není jejich svědomí, ale chabá a nečestná záminka pro zahájení procesu sesazení. Demokraté ve Sněmovně nevyslyšeli požadavky na povolání svědků do výboru pro tajné služby, uspíšili debatu i hlasování.

Fox News: Motivem byla nenávist

Komentátor stanice Fox News se ale domnívá, že motivem demokratů byla čistá nenávist a že kvůli ní neváhali ještě víc rozdělit USA. Zneužili tím prý svou moc a poškodili Sněmovnu. Podle konzervativního komentátora Rushe Limbaugha demokraté do svého uvažování nezapočítali fakt, že pro Trumpa může být žaloba i osvobozením.

„Co víc mohou udělat? Tímto si vystřílejí vše, co měli, a on tu zůstane,“ řekl. Demokraté mohou způsobit pravý opak zamýšleného, totiž dodat Trumpovi novou energii. „Dokážete si představit Trumpa s ještě větší kontrolou, větším zacílením na svou politiku?“ dodal ve Fox News.

Stanice CNN, která konstatovala, že předsedkyně Sněmovny Nancy Pelosiová přišla na hlasování celá v černém, jakoby na znamení smutku, neboť demokraté dobře vědí, jak celá věc dopadne, také připomněla, že žaloba Trumpovi v očích veřejnosti nijak neškodí, naopak mu pomáhá. A to musí demokraty necelý rok před volbami trochu, ale možná i hodně znepokojovat. Komentátor stanice Cris Cillizza upozornil na nový průzkum agentury Gallup, podle nějž se zvýšil počet těch, kdo Trumpovu práci schvalují, z 39 na 45 procent a příznivců impeachmentu naopak ubylo z 52 na 46 procent.

Jak uvádí deník The Washington Post, v době, kdy hlasovala Sněmovna, hovořil prezident ke stoupencům v Michiganu a vyzval je, aby se vzepřeli pomluvám a výsměchu, který se týká také jich. Bill Clinton, který patří do trojice prezidentů pohnaných k impeachmentu, se za své chování omluvil, Trump ale žádnou vinu nepřiznává. Na rozdíl od předchozích dvou ústavních žalob, jež se odehrávaly ve vší vážnosti a kdy někteří z kongresmanů hlasovali bez ohledu na svou stranu, tato žaloba se nese v duchu Trumpova prezidentství - boření zaběhlých zvyklostí, napsal Washington Post.

Agentura AP ve svém komentáři poznamenala, že ačkoli si je Trump jist, že kvůli impeachmentu o úřad nepřijde, ve středu byla napsána první věta jeho nekrologu. „V debatě o jeho prezidentství nebude možné nemluvit o impeachmentu, bude to k němu nezvratně patřit,“ řekl historik z Princetonské univerzity Julian Zelizer.

Šéf republikánů v Senátu: Je to jedovatý precedens

Vznesením ústavní žaloby proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi vytvořili demokraté ve Sněmovně reprezentantů nebezpečný precedens, který se jim v budoucnu vrátí. Prohlásil to šéf republikánů v Senátu Mitch McConnell, který středeční hlasování kongresmanů kritizoval. Dodal, že demokraté vedli uspěchané a zmanipulované vyšetřování a že impeachment proti Trumpovi je nejnespravedlivější v moderní historii.

„Tato Sněmovna reprezentantů vedená stranickým běsněním proti prezidentovi vytvořila nový jedovatý precedens, který se v budoucnu vrátí,“ řekl McConnell. Šéf senátní většiny tvrdí, že kongresmani selhali ve své práci, neboť oba články impeachmentu, které prezidenta obžalovávají ze zneužití moci a z obstrukcí, nejsou ve shodě s ústavou.

McConnell se rovněž pozastavil nad tím, že demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová s odesláním ústavní žaloby do Senátu nespěchá. Podle McConnella to vypadá, že demokratičtí kongresmani nad impeachmentem ještě váhají. Dodal nicméně, že Pelosiová musí Senátu obžalobu doručit co nejdříve, aby mohl proces s prezidentem začít. „Cokoli jiného by nebylo spravedlivé,“ uvedl. Pro rychlé předání obžaloby Senátu je i Trump, který počínání demokratů považuje za hon na čarodějnice.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...