Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Francie si připomíná dobytí Bastily. Na přehlídce vystoupili i čeští vojáci

  9:33aktualizováno  14:37
Francie v úterý slaví 232. výročí dobytí Bastily. V centru Paříže se proto konala tradiční vojenská přehlídka. Ta se ještě loni musela významně uskromnit kvůli pandemii covidu-19. Letos na ni však přijeli také hosté ze zahraničí a mezi nimi i Češi. Na přehlídce vystoupilo jedenáct českých vojáků z jednotky Takuba, která se účastní mise v Mali. Hostem byl také český ministr obrany Lubomír Metnar.

„Paříž a celá Francie si vojenskou přehlídkou právě teď připomínají 232. výročí dobytí Bastily. V čele průvodu za potlesku tribun jednotka úkolového uskupení Takuba i s českými vojáky. Jsem na ně hrdý!“ napsal Metnar na Twitteru. Jednotky operace Takuba v západoafrickém Mali pomáhají místním jednotkám v boji proti radikálním islamistickým skupinám.

Nenáviděnou věznici Bastilu Francouzi dobyli na počátku Velké francouzské revoluce v roce 1789. Svátek 14. července dodnes patří k nejvýznamnějším svátkům v zemi.

Středem oslav byla třída Champs-Elysées. Zahájil je prezident Emmanuel Macron v doprovodu náčelníka generálního štábu Françoise Lecointra, prezident se osobně pozdravil se šéfy letectva, námořnictva i pozemních sil. Heslo letošních oslav zní „podmanit si budoucnost“, které evokuje jak boj s covidem-19, tak vojenské mise ve světě, zejména v oblasti Sahelu.

Armádní akrobatická letka Patrouille de France proletěla 300 metrů nad přihlížejícím davem, vypouštěla dým v barvách francouzské vlajky a odstartovala celou přehlídku. Průlet letky do poslední chvíle ohrožovalo nepříznivé počasí.

Pozornost zejména mladší generace k přehlídce přitáhla účast dvou populárních francouzských youtuberů s přezdívkami McFly a Carlito, kteří podle stanice BFMTV byli na palubě akrobatických letadel. Společně s Patrouille de France proletělo celkem 71 letadel všech velikostí, která slouží ve francouzské armádě.

Voják požádal přítelkyni o ruku těsně před přehlídkou

V modré uniformě a bílých rukavicích poklekl na dlažbu na třídě Champs-Elysées, navlékl mladé ženě prstýnek, sundal si roušku a políbil ji.

Mladému páru na twitteru pogratulovalo i vedení pozemních sil a zveřejnilo video se žádostí. "S našimi vojáky je v den státního svátku možné úplně všechno," napsala armáda.

Po slavné pařížské třídě Champs-Elysées postupně prošlo 4 300 vojáků, projelo 2 300 jezdců na koních a 221 vozidel. Poprvé se veřejnosti představil kolový obrněný transportér Griffon, který vyvinula francouzská armáda. Čestné místo v průvodu měli strážníci z Nice, kde přesně před pěti lety útočník na pobřežní promenádě zabil 86 lidí. Městská policie byla poprvé součástí této vojenské přehlídky. 

Námořnictvo bylo zastoupené posádkou jaderné ponorky Émeraude, která se nedávno vrátila ze sedmiměsíční mise v Indickém a Tichém oceánu. Své místo v průvodu měli i vojenští zdravotníci, kteří se intenzivně zapojili do boje s pandemií covidu-19.

Loni se oslavy konaly bez účasti širší veřejnosti a byly věnovány právě zdravotníkům. Letos se na přehlídku mohli vrátit i diváci, museli však mít roušky, „covidové pasy“ a dodržovat bezpečnostní rozestupy a limity pro počty lidí v jednotlivých sektorech. Tribuny podél Champs-Elysées pojmou 25 tisíc lidí, ale smělo jich tam být jen 10 tisíc. Průvodu přihlíželi členové francouzské vlády i prezidentova manželka Brigitte Macronová.

Oficiální průvod skončil po poledni. Po dvouhodinové přehlídce vojenskou část oslav zakončil zpěvem státní hymny Marseillaisy sbor složený ze 120 studentů středních vojenských škol a mladých členů státní organizace na podporu dobrovolnictví. V Invalidovně mají lidé možnost darovat krev pro potřeby vojáků raněných v boji. Odpoledne je pro veřejnost připraven další program, oslavy večer zakončí ohňostroj nad Eiffelovou věží.

List Le Figaro v souvislosti s přehlídkou zmínil Macronovy napjaté vztahy s částí armády a připomněl nedávný otevřený dopis dvou desítek generálů ve výslužbě a desítek dalších důstojníků adresovaný prezidentovi a vládě, v němž varují mimo jiné před občanskou válkou a islamismem. 

Jak pro prezidenta Macrona, tak pro generála Lecointra byla přehlídka poslední během jejich funkčního období. Prezidentské volby se ve Francii uskuteční v dubnu příštího roku, generál Lecointre ve funkci po čtyřech letech skončí příští týden a nahradí ho dosavadní šéf pozemních vojsk, legionář Thierry Burkhard.

Rusko-francouzské smíření

Rusko slavnostně odeslalo do Francie ostatky blízkého přítele někdejšího francouzského císaře Napoleona - generála Charlese-Étienna Gudina. Vojevůdce padl při tažení do Ruska před téměř 200 lety, v roce 1812. 

Jeho hrob archeologové dlouho považovali za ztracený, teprve v roce 2019 ho objevil francouzsko-ruský tým archeologů, kteří při výzkumu zaměřeném na události válečného roku 1812 prozkoumali řadu bojišť v oblasti Smolenska. Při vykopávkách našli ostatky desítek francouzských vojáků, kteří zemřeli při ústupu napoleonských vojsk. Ty letos v únoru ruské úřady nechaly znovu pohřbít v Rusku.

Předávací ceremonie na letišti Le Bourget nedaleko Paříže se v úterý zúčastnili potomci velitele, francouzští činitelé, zástupci francouzské armády a ruští diplomaté, popsala agentura TASS.

Na moskevské letiště Vnukovo přivezlo rakev s generálem na lafetě dvojspřeží koní, vyprovodili ho mimo jiné muži odění do dobových francouzských uniforem. „Generál Gudin se vrátil do své vlasti,“ pronesl později na francouzském letišti Christian Bourdeille, šéf francouzské společnosti připomínající Napoleonovu památku.

Generál Charles-Étienne Gudin patřil mezi nejbližší spolupracovníky francouzského panovníka Napoleona Bonaparteho, se kterým dříve studoval na vojenské škole. Zúčastnil se tažení do Ruska, kde ve čtyřiačtyřiceti letech přišel o obě nohy při bitvě u Valutina. Zemřel několik dní po evakuaci do Smolenska na gangrénu.

O Gudinovy ostatky požádali jeho potomci, aby mohl být pochován ve Francii. Podle Pierra Malinowského, prezidenta Nadace pro rozvoj rusko-francouzských historických iniciativ, by měl být pohřben v Invalidovně, kde se nachází rovněž Napoleonova hrobka. 

„Gudin představuje smíření mezi Francií a Ruskem, protože v roce 1812 byl nepřítelem Ruska. Přišel Rusko napadnout. Nyní Rusko uctívá jeho památku a předává (jeho ostatky) Francii, to je největší symbol smíření mezi našimi dvěma zeměmi,“ uvedl Malinowski.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...