Francouzský premiér Gabriel Attal (9. ledna 2024)

Francouzský premiér Gabriel Attal (9. ledna 2024) | foto: Reuters

Ve Francii nastupuje politické mládí, kandidátky do eurovoleb vedou třicátníci

  • 55
Francouzská politická scéna prošla omlazením. Současnému premiérovi Gabrielu Attalovi, který nejspíš povede svou stranu i do eurovoleb, je 34 let. Změny nastaly i u francouzské krajní pravice – populární politička Marine Le Penová předala vedení strany Národní sdružení (RN) osmadvacetiletému Jordanu Bardellovi, který boduje zejména u nejmladších voličů.

Také ostatní strany povedou do voleb o deset či 20 let mladší politici než před pěti lety, píše agentura AFP.

Nejoblíbenějším francouzským politikem se tento týden stal novopečený premiér Attal, ukázal průzkum institutu Odoxa. S oblibou kolem 44 procent Attal sesadil z čela žebříčku bývalého premiéra Édouarda Philippa, který sondážím vévodil několik let.

Gabriel Attal (15. dubna 2023)

Na čtvrtém místě je s 33 procenty šéf krajně pravicové strany RN Bardella. Jeho preference stále strmě stoupají a již se blíží 37 procentům Le Penové, píše server La Dépeche.

Na své mládí Attal poukázal v programovém prohlášení vlády, když poslancům hned na úvod připomněl, že se narodil v roce 1989. Dodal, že je to přesně 200 let od Velké francouzské revoluce. Číslo však způsobilo výbuch smíchu i potlesk v Senátu, kde Attalův projev četl jeho ministr hospodářství Bruno Le Maire, jehož šediny prozrazují o dvě dekády více zkušeností. Průměrný věk francouzských poslanců je 49 let, vyplývá ze stránek parlamentu.

Mladý, radikální a vždy v obleku. Nový vůdce krajní pravice chce dobýt Francii

Attalův příchod do Matignonského paláce je všeobecně vnímán jako snaha prezidenta Emmanuela Macrona získat přízeň mladých voličů a sebrat hlasy Bardellovi a RN. Podle lednového průzkumu OpinionWay-Vae Solis pro deník Les Échos má v červnu 27 procent dotazovaných v úmyslu volit právě RN.

Macronův blok za nimi zaostává o sedm procentních bodů a náskok krajní pravice se mu nedaří stáhnout, píší Les Échos. Francouzi budou své zástupce do Evropského parlamentu vybírat v neděli 9. června, v Česku se bude volit 7. a 8. června.

Volby jako příležitost ukázat nové tváře

Také lídři kandidátek ostatních francouzských stran jsou mladší, než byli ti ve volbách v roce 2019. Ekologové vsadili na 36letou Marie Toussaintovou. Levicovou Nepodrobenou Francii (LFI) povede 34letá europoslankyně Manon Aubryová, Republikány (LR) o čtyři roky starší François-Xavier Bellamy, který zasedá v EP od roku 2019. Nejstarším lídrem do eurovoleb je tak 44letý socialistický europoslanec Raphaël Glucksmann.

„Evropské volby jsou příležitostí pro nové tváře, protože tato kampaň více než jiné volby klade otázku: v jaké Evropě chceme žít v příštích 20, 30 nebo 40 letech?“ vysvětlil agentuře AFP 27letý komunistický kandidát Léon Deffontaines.

Nejmladší premiér Francie. Macronovu image jde zachránit populární Attal

Dodává, že raději diskutuje o politice se svými vrstevníky než se starší generací, protože debata je podle něj inovativnější a jde více k jádru věci. Svůj nízký věk, který byl dříve spíše přítěží, dnes někdejší lídr Mladých komunistů považuje spíše za výhodu.

Paradoxně to byl ale 72letý levicový veterán Jen-Luc Mélenchon, který před dvěma lety před prezidentskými volbami vyburcoval francouzskou mládež k zájmu o politiku. Nezaujal sice svým věkem, ale důrazem na ochranu životního prostředí, což přitáhlo mladou generaci voličů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video