Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy | foto: Profimedia.cz

Evropští politici se ptají, jestli Češi budou umět vládnout EU jako Sarkozy

  • 39
V posledních týdnech si sem tam někdo z evropských politiků a komentátorů posteskne, jak bude Evropa zvládat těžkou situaci pod vedením České republiky, které začíná v lednu.

Jednou je to Irish Times: "Evropští lídři jsou opatrní, aby to řekli veřejně, ale v zákulisí vykládají, že euroskeptické Česko by krizi nezvládlo," komentují.

Včera myšlenku o prodloužení současného francouzského předsednictví nadnesl rakouský bulvární deník Kurier: "Volání po prodloužení Sarkozyho mandátu se dá tu a tam zaslechnout."

Přečtěte si

Česko bude předsedat EU, vyvracel Topolánek pochyby rakouského listu

I když summity ministrů během francouzského úřadování provázejí organizační zmatky, Sarkozymu se tleská za to, jak vyjednával s Ruskem o Gruzii a jak rychle svolal summity k bankovní krizi.

Pravidla se budou dodržovat
"Existuje skepse, zda to zvládneme. Ale pravidla se budou dodržovat," řekl včera MF DNES ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. O předání předsednictví tedy není řeči.

"Nejsme zrovna velmoc a budeme se muset vypořádat s velkými problémy," podotkl. Kdyby však Sarkozy, kterému to tak jde, podal Česku pomocnou ruku podobně jako Slovinsku před rokem, přijal by ji.

"Budu velice rád, když s námi budou velmi úzce spolupracovat jako my potom se Švédy," dodal ministr.

Sarkozy by rád vedl skupiny eurozóny
Ale prodloužené vládnutí Francie jde udělat i jinak. Jak včera zjistil deník Le Monde, Sarkozy by rád vedl skupinu zemí s eurem. Na takových schůzkách by Česko nebylo.

"To by nebyl moudrý postup a EU by spíše rozděloval než spojoval," uvedl k tomu Alexandr Vondra, ministr pro evropské záležitosti.


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video