Vedra drtí jih Evropy. Lesbos utíká před ohněm, moře na Mallorce má 29 stupňů

  • 22
Extrémní horka a s nimi spojené vysoké riziko vzniku požárů dál přetrvávají na jihu Evropy. Teploty zde dosahují až 40 stupňů Celsia. Na řeckém ostrově Lesbos nařídily kvůli požáru tamní úřady evakuaci. Na ostrově Mallorca se člověk nezchladí ani ve vodě, moře zde má téměř 29 stupňů. V rakouském Neziderském jezeře horko způsobilo úhyn ryb.

V Řecku sobotní teploty na mnoha místech překročí 40 stupňů, což jsou spolu se suchem ideální podmínky pro vznik požárů. Jeden z nich se nyní šíří v národním parku Dadia na severovýchodě země, který je známý svými rozlehlými lesy. Na ostrově Lesbos oheň ohrožuje domy v letovisku Vatera, napsal deník Kathimerini.

Na řeckém ostrově Lesbos vypukl požár poblíž letoviska Vatera. (23. července 2022)

Naopak obyvatelé regionů u pobřeží Atlantiku na jihozápadě Francie se po rozsáhlých požárech vracejí postupně domů, uvedla agentura DPA. Evakuovat se tam muselo přes 30 tisíc lidí, oheň spálil plochu přes 20 tisíc hektarů, což zhruba odpovídá rozloze Ostravy.

Evropa v plamenech. Kontinent sužují vysoké teploty i rozsáhlé požáry

Na Mallorce se už na neobvykle vysokou teplotu vyhřálo i moře, například na pláži v Palma de Mallorca má nyní voda 28,7 stupně, což podle zpravodaje Mallorca Magazin odpovídá teplotě ve vaně. V tomto ročním období přitom mívá moře podle dlouhodobého průměru teplotu pod 25 stupňů.

15. července 2022

„Člověk si připadá, jako by se koupal ve vývaru, přitom srpen, kdy bývají teploty nejvyšší, je teprve před námi,“ napsal týdeník.

V Neziderském jezeru na pomezí Rakouska a Maďarska hladina klesla na nejnižší úroveň od začátku měření v roce 1965 - je na úrovni 115,01 metru nad hladinou moře. Při vysokých teplotách, které nyní panují, přitom hladina dál klesá tempem zhruba 0,7 až jeden centimetr denně.

Požáry sžírají Evropu, ohrožují letoviska. Británie čeká vedra, jaká nezažila

Jezero je i v příznivějších podmínkách velmi mělké, v nejhlubších místech kolem 1,8 metru, nyní je to často i jen 90 centimetrů. Teplota vody je kolem 30 stupňů, což vede k nižšímu obsahu kyslíku a hromadnému úhynu ryb.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video