Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Operace MAGA. Trumpův tým se snaží zachránit kolabující kampaň

  17:00
Měsíc před prezidentskými volbami stíhá Donalda Trumpa jedna rána za druhou. Média zveřejnila jeho dlouho tajená daňová přiznání, Joe Biden se v první televizní debatě neodkopal a prezident se navíc nakazil koronavirem. Trumpův volební tým dělá co může, aby kampaň zachránil.
Americký prezident Donald Trump pracuje v konferenční místnosti nemocnice...

Americký prezident Donald Trump pracuje v konferenční místnosti nemocnice Walter Reed National Military Medical Center ve státě Maryland (3. října 2020) | foto: Reuters

Operace MAGA. Pod tímto krycím jménem Trumpův tým v sobotu ohlásil totální mobilizaci sil k záchraně prezidentské kampaně. MAGA jako Make America Great Again, jak zní Trumpovo slavné heslo.

„Sešikujeme nejvýše postavené náhradníky, volební koalice a Trumpovy stoupence, aby se postavili za prezidenta a pohnuli s kampaní kupředu,“ oznámil v sobotu manažer Trumpovy kampaně Bill Stepien.

Stoupenci Donalda Trumpa před nemocnicí Walter Reed National Military Medical Center ve státě Maryland (4. října 2020)

Dokud se prezident nezotaví, budou se všechny ohlášené mítinky odehrávat virtuálně nebo se přesunou na jiné datum. V kampani by Trumpa měl osobně zastoupit viceprezident Mike Pence a prezidentovi synové Donald Jr. a Eric s manželkou Larou. 

Ve středu se Pence zúčastní viceprezidentské debaty. O den později zamíří agitovat do Arizony, v pátek do Indiany a v sobotu na Floridu. „Je třeba vést kampaň. Slibuji vám, že náš prezident se vydá ven hned, jak mu to jeho lékaři povolí,“ uvedl Pence.

Stepien se obrátil i na příznivce z řad obyčejných Američanů. „Vyzýváme všechny prezidentovy stoupence, aby se chopili transparentů a přihlásili se dobrovolně do občanského hnutí Trumpova armáda, mávali trumpovskými prapory, dali si na dvorky více cedulí a hrdě nosili své oblečení MAGA,“ stojí ve výzvě.

Týden hrůzy

Mobilizace přichází v moment, kdy se na Trumpovu kampaň valí jedna rána za druhou. Jeho daňová přiznání zveřejněná investigativci z The New York Times ukázala, že léta neplatil téměř žádné daně – částečně proto, že jako podnikatel zdaleka není tak úspěšný jak s oblibou tvrdí.

Pak přišla první televizní debata s demokratickým sokem Joem Bidenem. Trump, který po celé léto v průzkumech zaostával, potřeboval ukázat mimořádný výkon – nebo ještě lépe, aby se Biden nechal vyprovokovat a plácl nějaký nesmysl. Nepovedlo se a nové průzkumy dokonce ukazují, že Biden si u voličů polepšil.

15. prosince 2015

Aby toho nebylo málo, v pátek Trumpovi diagnostikovali covid-19 a převezli ho do nemocnice. Okolo jeho skutečného zdravotního stavu panují nejasnosti, protože jeho lékařský tým usilovně mlží.  Pro prezidenta, který rozsah a závažnost pandemie dlouho zlehčoval, to je skutečná rána.

Biden utrpěl strategické vítězství. Trump si hodně věřil a málo se připravil

„Američané jsou starostlivý, odpouštějící národ. Možná mu projevíme soucit, ale zároveň nezapomeneme, že neudělal vše pro to, aby ochránil nejen sebe, ale i americký lid,“ uvedl pro agenturu AP někdejší předseda Republikánské strany Michael Steele.

Připomíná tak, že s covidem-19 už ve Spojených státech zemřelo přes dvě stě tisíc lidí. To  je nejvíc na světě a Trump chtěl za každou cenu zabránit, aby se z toho stalo hlavní téma voleb. „Možná že si politická božstva řekla, že jeho čas vypršel. Možná že ho ty čtyři roky chaosu prostě dostihly,“ dodává Steele.

Nakažená kampaň

Operaci MAGA komplikuje fakt, že virus sklátil nejen Trumpa, ale i vedení jeho kampaně. Pozitivně byl testován výše zmíněný Bill Stepien a Ronna McDanielová, předsedkyně Republikánského celonárodního výboru. Nakaženo bylo i několik vysoce postavených poradců včetně Kellyanne Conwayové a bývalého guvernéra New Jersey Chrise Christieho.

O pár dní dříve byl na Floridě zatčen Brad Parscale, kterého Trump odvolal z pozice šéfmanažera kampaně letos v červenci po fiasku s poloprázdným stadionem v Oklahomě. Policie do jeho domu dorazila poté, co jeho žena oznámila, že je opilý, má sebevražedné myšlenky a střelnou zbraň.

15. prosince 2015

Další špatnou zprávou pro Trumpa je, že kampaň demokratů láme finanční rekordy. Biden za srpen vybral bezprecedentních 365 milionů dolarů a v září toto číslo nejspíš trumfne. Díky tomu může během posledního měsíce zaplatit rozsáhlou reklamní kampaň v klíčových státech. Naopak Trumpův tým už většinu prostředků utratil.

Hlavním trumfem Trumpovy kampaně byl ovšem Trump sám a energie, s níž dokáže přivést účastníky svých mítinků do varu. S prezidentem v nemocnici je tato výhoda pryč. Navíc není jasné, jestli a pokud vůbec Trump bude moci do předvolebního boje opět naskočit.

„Trump prohrává, debata pro něj skončila katastrofou. Celá jeho kampaň se hroutí,“ řekl agentuře AP republikánský stratég (a hlasitý prezidentův kritik) Steve Schmidt.

Podle jiných odborníků je však předčasné prezidenta odepisovat. „Má po ruce tři spolehlivé nástroje: neochabující loajalitu Republikánské strany, sílu prezidentského úřadu a sbor volitelů, “ říká historik Julian Zelizer. „Jeho schopnost dohnat ztrátu v průzkumech a šířit dezinformace je stále působivá.“

15. prosince 2015

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...