Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezidenta Trumpa převezli do nemocnice, lékaři mu podávají remdesivir

  20:05aktualizováno  3. října 9:46
Americký prezident Donald Trump, u něhož se ve čtvrtek potvrdila nákaza koronavirem, byl v pátek večer vrtulníkem převezen do vojenské nemocnice Waltera Reeda v Bethesdě nedaleko Washingtonu. Lékař Bílého domu potvrdil, že prezidenta léčí remdesivirem. Trumpovi komplikuje pozitivní test i předvolební kampaň.

Trumpův lékař oznámil, že prezident má mírné příznaky nemoci covid-19, je unavený, ale jinak v dobré náladě. Pozitivní test měla také americká první dáma Melanie Trumpová. Testovat se nechali po pozitivním výsledku prezidentovi poradkyně Hope Hicksové.

Lékař Bílého domu oznámil, že Trump začal brát lék remdesivir, ale že nepotřebuje kyslíkovou podporu, informovala agentura Reuters. „Mám se dobře, myslím! Děkuji všem. S láskou!!“, napsal Trump v sobotu ráno z nemocnice.

Už po převozu do nemocnice zveřejnil na Twitteru video, natočené krátce předtím, na němž řekl, že je mu velmi dobře. „Chci všem poděkovat za obrovskou podporu,“ řekl Trump na videu. „Myslím, že je mi velmi dobře,“ dodal Trump.

Lékaři Trumpovi v pátek doporučili strávit „pár dní v nemocnici z preventivních důvodů“. Do vrtulníku, který Trumpa do vojenské nemocnice Waltera Reeda přepravil, došel prezident sám v obleku a s roušku na obličeji. Zamával přitom novinářům, aniž by se zastavil a něco jim řekl. Podle agentury AP má Trump v nemocnici apartmá vybavené tak, aby mohl dál vykonávat prezidentský úřad. 

Prezident Donald Trump odchází k vrtulníku, který jej převeze do vojenské nemocnice. 

Trumpův lékař Sean Conley také uvedl, že prezident dostal experimentální lék vyvinutý farmaceutickou společností Regeneron, u něhož se prokázaly dobré výsledky v klinických studiích u menšího počtu pacientů. Podle Conleyho dostává Trump i zinek, vitamín D, aspirin, famotidin a melatonin. 

Test může zamíchat volbami a způsobit ústavní krizi

Oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa o pozitivním testu na koronavirus je přitom před prezidentskými volbami, které se budou konat již za měsíc, zásadní událostí. Pobyt v karanténě může výrazně ovlivnit Trumpovy volební šance. Případné zhoršení jeho zdravotního stavu by pak mohlo způsobit politickou a ústavní krizi.

Trump byl naposledy viděn na veřejnosti ve čtvrtek odpoledne po návratu do Bílého domu z cesty do New Jersey. Podle stanice CNN nevypadal nemocně, nicméně s novináři nemluvil.

Prezident oznámil, že ihned zahájí „karanténu a proces rekonvalescence“. Magazín Forbes podotýká, že pokud šel do karantény už ve čtvrtek, mohl by stihnout příští prezidentskou debatu naplánovanou na 15. října.

Pence nakažen není

Po Trumpově pozitivním testu se stáčí pozornost na další ústavní činitele i na Trumpovy spolupracovníky a rodinu. Negativní testy zatím oznámil viceprezident Mike Pence, Trumpova dcera Ivanka se svým manželem a poradcem prezidenta Jaredem Kushnerem, demokratická kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová, či soudkyně nominovaná na uvolněné místo v nejvyšším soudu Amy Coneyová Barrettová. Nakažen není ani čtrnáctiletý syn Trumpa a Melanie Barron.

Kvůli pozitivnímu testu na koronavirus ale už Trumpův volební tým musel upravit prezidentskou kampaň a zrušit plánované předvolební akce. V pátek měl prezident vystoupit na Floridě, už dříve byl kvůli koronavirové situaci zrušen víkendový mítink ve Wisconsinu. Oba uvedené státy jsou přitom z pohledu volební matematiky mimořádně významné.

Bílý dům nyní řeší, jak ve volební kampani pokračovat. „Z hlediska kontinuity budeme v pořádku, přijdeme na způsob, jak to udělat. Viceprezident (Mike Pence) se může vložit (do kampaně), kde to (prezident) potřebuje,“ sdělil poradce z Bílého domu stanici NPR.

Pence jako záskok?

Pokud by Trump nebyl schopen pokračovat v prezidentských povinnostech, 25. dodatek ústavy USA stanovuje, že jej ve funkci nahradí viceprezident Pence do doby, než by byl prezident znovu schopen fungovat. Ronald Reagan využil třetí části 25. dodatku ústavy, aby na chvíli předal moc viceprezidentovi, zatímco v roce 1985 podstupoval operaci.

Americký prezident Trump s manželkou mají koronavirus. Zvládneme to, vzkázal

Pokud by ale Trumpův stav byl natolik vážný, že by nebyl schopen kandidovat či pokud by dokonce na covid-19 zemřel, pak by nastala velice komplikovaná situace. Podle profesora ústavního práva Richarda Pildese by se ke slovu dostal Republikánský národní výbor, který by musel uspořádat nový nominační sjezd s novým kandidátem. 

Profesor práva Rick Hasen nicméně podotýká, že vzhledem k nejasnosti pravidel Republikánské strany by mohla nastat situace, že by nebylo možné zopakovat celý volební proces, pokud by Kongres volby naplánované na 3. listopadu neodložil. Ty by se tedy konaly i s dále nefigurujícím kandidátem. 

Jejich výsledek by pak musely posoudit soudy. Pildes věří, že by soudy zasáhly ještě předtím, než by k takové situaci došlo, a posunuly už proběhlé termíny, kdy musí jednotlivé státy přijít se jmény kandidáta pro prezidentskou nominaci strany.

Trump je v ohrožené skupině

Ve svých čtyřiasedmdesáti letech patří Trump do nejohroženější skupiny nakažených, kam patří lidé starší 65 let. Hůře snášejí covid-19 též obézní lidé, k nimž se Trump též řadí.

Trumpův lékař Sean Conley očekává, že „prezident bude bez přerušení pokračovat ve výkonu svých povinností, zatímco se bude zotavovat“. Podle aktualizovaného prezidentova rozvrhu prezidenta v pátek čeká jen „telefonát na téma covidu-19 a podpory pro zranitelné seniory“.

Podle Johna Hudaka, výzkumníka z Brookings Institution’s Center, se dá čekat, že prezident bude „pravděpodobně schopen vykonávat každodenní aktivity a řídit (prezidentský) úřad nerušeně nebo jen s mírnými výzvami“. Podotýká, že karanténa může představovat potíž pro příslušníky prezidentské ochranky, kteří budou muset dostát svým povinnostem a zároveň se vyhýbat riziku nákazy.

Trump a Biden v jednom ringu. Startují prezidentské debaty, show roku

Trumpovo oznámení vyvolalo prudký pokles na americkém akciovém trhu. Podle serveru Livemint jsou investoři nervózní, že by virus mohl zasáhnout i další segmenty amerického vedení.

Podle Hudaka by prezident měl pokračovat v komunikaci s veřejností. „Vidět prezidenta před kamerou může obnovit víru v jeho zdraví, uklidnit nervózní Američany, stabilizovat akciové trhy a ukázat světu, že prezident je na tom dostatečně dobře, aby mohl vykonávat své prezidentské povinnosti,“ vysvětlil stanici.

Zúčtování, nebo lítost?

Podle amerických médií však už výsledek testu napáchal na Trumpově prezidentské kampani citelnou škodu. Šéf Bílého domu se opakovaně stavěl ke koronavirové krizi skepticky a celou epidemii zlehčoval, za což si vysloužil silnou kritiku. Průzkumy ukazují, že Američané převážně neschvalují způsob, jak se Bílý dům k epidemii staví.

Trump bude hůře přesvědčovat voliče, že USA situaci zvládají a guvernéři demokratických států ve svých protikoronavirových opatřeních jdou příliš daleko, domnívá se stanice CNN. Podle listu The New York Times se koronavirus zřejmě stane ještě více dominantním tématem voleb, čemuž se Trump chtěl vyhnout. Namísto toho se pokoušel zaměřovat na problematiku rasových nepokojů a kulturní války. Podle některých politologů ale může nemoc u části veřejnosti vzbudit sympatie k prezidentovi.

Americká média zároveň hledají odpovědi i na další otázky, jako je například ta, jak se mohl koronavirus začít šířit v „bublině“ okolo jednoho z nejmocnějších mužů planety. Před Trumpovým pozitivním testem se nákaza potvrdila u jeho poradkyně Hope Hicksové, později obdrželi špatnou zprávu také šéf prezidentova volebního štábu Bill Stepien a bývalá Trumpova mluvčí Kellyanne Conwayová. Pozitivní test v pátek oznámili i republikánští senátoři Mike Lee a Thom Tillis, kteří se před týdnem účastnili ceremoniálu při nominaci soudkyně Amy Coneyové Barrettové na uvolněné místo při americkém nejvyšším soudu.

Právě tato akce je zmiňována jako možný zlomový bod, pokud jde o šíření koronaviru v prezidentově okolí. Hosté se minulou sobotu pohybovali na zahradě Bílého domu, ale i uvnitř něj, přičemž mnozí nepoužívali roušky. Mezi přítomnými byl i ředitel soukromé vysoké školy University of Notre Dame John Jenkins, u něhož se v pátek rovněž potvrdila infekce.

O tom, jak se koronavirus dostal přímo k Trumpovi, je však možné jen spekulovat. Prezident se v posledních dnech účastnil řady akcí a setkal se nejméně se stovkami lidí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...