Guvernér Nového Mexika Bill Richardson je v Africe na diplomatické misi

Guvernér Nového Mexika Bill Richardson je v Africe na diplomatické misi | foto: Reuters

Dárfúru svitla další naděje na mír

  • 4
Súdánská vláda a dárfúrští povstalci se zřejmě dohodli na příměří. Oznámil to guvernér amerického státu Nové Mexiko Bill Richardson. V Súdánu je na diplomatické misi. Klid zbraní má trvat šedesát dní.

Znesvářené strany také souhlasí s mírovým jednáním prostřednictvím Africké unie a OSN.

"Súdánský prezident Bašír souhlasil se zahájením mírového procesu, včetně šedesátidenního zastavení násilností," uvedl guvernér za Demokratickou stranu Bill Richardson. S příměřím prý souhlasili i vůdci rebelů v Dárfúru.

O datu jeho vyhlášení rozhodne Africká unie s OSN. Mírové rozhovory však mají začít nejpozději 15. března.

Zemřelo už 200 tisíc lidí
Vedle těchto podmínek Chartúm údajně také zruší zákaz vstupu zahraničních novinářů do Dárfúru a odvolá povinnost pro humanitární pracovníky opatřit si zvláštní víza k působení na území západosúdánské provincie.

V ní už tři roky válčí místní nearabské povstalecké skupiny a provládní arabské milice. Násilnosti si podle odhadů vyžádaly na 200 tisíc obětí, převážně mezi civilisty.

Súdánská vláda už vedla mírové rozhovory se zástupci tří hlavních povstaleckých skupin loni v nigerijské Abuji. Dohodu však nakonec uzavřela pouze s jednou z nich.

Krveprolití v oblasti proto pokračuje i nadále a podle OSN si útoky arabských ozbrojenců vyžádaly další stovky lidských životů. Přelévají se zároveň i na území sousedního Čadu a Středoafrické republiky.

Odmítnutá rezoluce
Rada bezpečnosti OSN loni odhlasovala rezoluci umožňující vyslat do krizové oblasti přes 22 tisíc "modrých přileb". Měly nahradil sedm tisíc neefektivních příslušníků mírové mise AU, kteří vzhledem k jejich malému počtu a nedostatečnému vybavení nejsou schopni pokračování násilností zabránit.

Súdánská vláda však rezoluci odmítla jako pokus o invazi.

Vyslání mezinárodních jednotek tak zůstává stále nejisté. Richardson označil jejich nasazení za "třetí fázi" mírového plánu. Její realizace je podle něj však v nedohlednu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video