Cyklon Ilsa, který se proháněl nad západní Austrálií. (14. dubna 2023)

Cyklon Ilsa, který se proháněl nad západní Austrálií. (14. dubna 2023) | foto: Profimedia.cz

Nejsilnější za 14 let. Cyklon Ilsa se nad Austrálií proháněl 218 km v hodině

  • 0
Nový rekord ve stálé rychlosti větru nad australskou pevninou padl v noci na pátek. Cyklon Ilsa se tu proháněl rychlostí 218 kilometrů v hodině, je to nejsilnější cyklon v oblasti za posledních 14 let.

Na ostrově Bedout u australského pobřeží byl zaznamenán vítr o rychlosti 218 kilometrů v hodině, což je nový rekord pro rychlost větru trvající nejméně deset minut. Předchozí rekord byl 194 kilometrů v hodině a meteorologové ho naměřili v roce 2007, kdy Austrálii zasáhl cyklón George.

Cyklon Ilsa, který se proháněl nad západní Austrálií. (14. dubna 2023)

Bouře páté kategorie zasáhla Západní Austrálii poblíž Port Hedlandu, který je největším střediskem pro vývoz železné rudy na světě.

Síla bouře se poté snížila na třetí kategorii, ale v některých vnitrozemských komunitách stále zůstává v platnosti nejvyšší stupeň výstrahy.

Podle prvních informací zůstaly obydlené oblasti ušetřeny větších škod. Na facebooku se objevily informace o poškozené oblíbené hospodě a karavanovém parku, které stály v přímé trase bouře, ale zatím nejsou žádné zprávy o zraněných lidech.

Nepoškozená zůstala také veškerá kritická infrastruktura, informovali místní hasiči.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video